Ruska vakcina od subote dostupna ugroženim kategorijama u Moskvi

Ruska vakcina protiv koronavirusa "Sputnjik V" od subote će biti dostupna ugroženim kategorijama stanovništva u 70 zdravstvenih ustanova u Moskvi.

Vakcina, ilustracija / Foto: John Cairns, University of Oxford via AP
Vakcina, ilustracija / Foto: John Cairns, University of Oxford via AP

Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanjin rekao je da vakcine mogu da prime zaposleni u prosvetnim i zdravstvenim ustanovama i u lokalnoj upravi.

Vakcina će biti ponuđena ljudima između 18 i 60 godina starosti koji ne pate od hroničnih bolesti i ženama koje nisu trudne i koje ne doje.

Napredna faza testiranja ruske vakcine još je u toku, ali je ona već ponuđena rizičnim grupama kao što su zdravstveni i prosvetni radnici.

Predsednik Rusije Vladimir Putin juče je naredio Vladi da do kraja sledeće nedelje počne obimnu vakcinaciju u Rusiji.

Nekoliko sati ranije, Velika Britanija je objavila da je odobrila upotrebu vakcine protiv koronavirusa koju su razvile kompanije "Fajzer" i "Biontek", čime je postala prva zemlja koja je to učinila.

Ruske vlasti su odobrile vakcinu "Sputnjik V" nakon što je ona testirana na svega nekoliko desetina ljudi, što je dovelo do oštrih kritika i u zemlji i iz inostranstva.

Stručnjaci navode da bezbednost i efikasnost vakcine može da bude potvrđena tek nakon testiranja na desetinama hiljada ljudi.

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article