Grupe za ljudska prava kažu da je novinarka Antonina Favorskaja optužena za veze sa „ekstremističkom organizacijom Alekseja Navaljnog“ i da je, na kontu toga, jedna od šest novinara koji su uhapšeni ovog meseca.

Favorskaja je poslednja novinarka koja je snimila Navaljnog dok je još bio živ. Suđenja Navalnom je pratila nekoliko godina, a iz organizacije za slobodu medija Reporteri bez granica, kažu da je privedena.

Ruske vlasti su je privele kasno u sredu i optužile je da učestvuje u „ekstremističkoj organizaciji“, tako što na objavljuje sadržaj na društvenim mrežama Navalnijeve fondacije za borbu protiv korupcije, saopštila je ruska grupa za ljudska prava OVD-Info.

Portparolka Navaljnog Kira Jarmiš rekla je da Favorskaja nije ništa objavila na platformama fondacije.

OVD-Info je saopštio da je Favorskaja prvobitno privedena 17. marta nakon polaganja cveća na grob Navaljnog.

Provela je 10 dana u zatvoru nakon što je optužena za nepoštovanje i neposlušnost prema policiji, ali kada izašla iz pritvora, vlasti su je ponovo optužile i naredile joj da se pojavi u petak u Basmanskom okružnom sudu u Moskvi.

Ona je jedna od nekoliko ruskih novinara koji su se našli na meti vlasti, i to je sve deo sveobuhvatne akcije protiv neistomišljenika ruskih vlasti.

Dve druge novinarke, Aleksandra Astahova i Anastasija Musatova, takođe su privremeno zadržane nakon što su došle da se sastanu sa Favorskom u pritvorskom centru u kojem je ona bila, saopštili su Reporteri bez granica.

Policija je takođe privela Ekaterinu Anikijevič novinarku ruskog sajta SOTAvision i Konstantina Jarova iz RusNewsa dok su pratili pretres doma Favorske.

Jarov je za RusNews ispričao da su ga tukli dok je bio u pritvoru: „Udarali su me nogama, stavili nogu na glavu, uvrtali mi prste, rugali mi se kada sam pokušao da ustanem, zahtevali su da mi pokažem ranac da provere da li u njemu ima eksploziva“.

U Ufi su ruske vlasti uhapsile i Olgu Komlevu, reporterku RusNewsa. Oni su je takođe optužili za ekstremizam i umešanost u organizaciju Navaljnog, prenosi Gardijan.

Ruske vlasti su Navalnijevu fondaciju za borbu protiv korupcije proglasile ekstremističkom organizacijom, što znači da ljudi povezani sa njom mogu biti osuđeni na zatvorske kazne.

Post Views: 9

Originalni tekst