Poglavar Ruske pravoslavne crkve, patrijarh moskovski Kiril, rekao je da ga neće uplašiti zabrane putovanja koje je uvelo nekoliko zemalja EU. Ograničenja su deo širih sankcija Zapada Rusiji kao odgovor na njenu vojnu operaciju u Ukrajini.

„Oni su patrijarha učinili personom non grata u Evropi. Zašto? To je zato što patrijarh duhovno vodi naciju, predvodi crkvu koja je krenula drugačijim civilizacijskim putem“, rekao je Kiril tokom službe u Moskvi, prenosi Raša Tudej.

„Možda su zabranili patrijarhu da putuje u inostranstvo jer mi predstavljamo snažnu alternativu Zapadu. Kao da mogu time da mi prete.”

Nekoliko zemalja, uključujući Britaniju, Litvaniju, Estoniju i Češku Republiku, stavilo je Kirila na crnu listu od izbijanja sukoba između Rusije i Ukrajine u februaru 2022. Češki ministar spoljnih poslova Jan Lipavski citirao je „njegove česte javne izjave koje podržavaju rat u Ukrajini, opravdavajući zločine koje su tamo počinile ruske trupe” kao razloge za zabranu putovanja.

Kiril je više puta govorio u prilog ruskoj vojsci, rekavši da se ruski vojnici u Ukrajini bore „za nacionalne vrednosti“. On je tvrdio da strane sile ciljaju na Rusiju jer je to „zemlja vernika“, pri čemu su većina ljudi pobožni hrišćani, za razliku od Zapada gde ljudi „gube veru“.Vladimir Legojda, šef crkvene pres službe, nazvao je zabrane putovanja „kontraproduktivnim“. On je naveo da „nikakve sankcije ne mogu naterati poglavara Ruske pravoslavne crkve da promeni ili napusti svoje mišljenje“.

Originalni tekst