Rusija vraća poklonjenu ikonu iz Luganska radi ispitivanja porekla uz pomoć Interpola

Rusija je objavila danas da će vratiti ikonu iz Luganska koja je poklonjena ruskom šefu diplomatije Sergeju Lavrovu za vreme posete BiH, posle žalbe Ukrajine, da bi se moglo utvrditi njeno poreklo uz pomoć Interpola, prenosi agencija Frans pres.

Pixabay: Rusija, zastava
Foto: Pixabay / Rusija, zastava

Predsedavajući Predsedništva BiH, Milorad Dodik, poklonio je pozlaćenu ikonu iz Luganska Lavrovu prilikom njegove posete Bosni protekle nedelje.

Portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova rekao je danas za Frans pres da će ikona biti vraćena da bi se moglo ustanoviti njeno poreklo uz pomoć Interpola.

"Ikona će biti vraćena poklonodavcu radi daljeg preciziranja njene istorije po liniji Interpola", rečeno je novinarima u ruskom Ministarstvu spoljnih poslova.

Na poleđini ikone, stare oko 300 godina, koju je Dodik pre nekoliko dana poklonio Lavrovu, piše: "URSR. Narodni komitet obrazovanja. Ukrnauka. Regionalna komisija Odese".

U Ministarstvo spoljnih poslova BiH stigla je nota Ambasade Ukrajine zbog pozlaćene ikone koju je Dodik poklonio Lavrovu, prenela je u četvrtak ministarka Bisera Turković. Ona je tu informaciju prosledila Tužilaštvu BiH koje je formiralo predmet u vezi sa ikonom iz Luganska.

Turković je rekla da Ambasada Ukrajine traži od BiH sve informacije o nestaloj pozlaćenoj ikoni iz Luganska koja je bila u posedu Milorada Dodika pre no što ju je poklonio Lavrovu. Ukrajina tvrdi da je pozlaćena ikona iz Luganska, stara 300 godina, deo kulturne baštine te zemlje.

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article