Sada je sasvim očigledno, ne samo da je kontraofanziva (Ukrajine) propala, već je inicijativa u potpunosti u rukama ruskih oružanih snaga. Ako se tako nastavi, ukrajinska državnost može da pretrpi nepopravljiv, veoma ozbiljan udarac, rekao je nedavno predsednik Rusije Vladimir Putin.

Ova izjava bila je reakcija na pristanak Švajcarske da bude domaćin globalnog samita o Ukrajini, na zahtev ukrajinskog predsednika Volodomira Zelenskog.

Takođe, Putin je odbacio „takozvane formule mira“ o kojima se raspravlja na Zapadu i u Ukrajini.

„Pa ako nećete (da pregovarate), onda nemojte!“, rekao je ruski predsednik.

Pat pozicija

Istine radi, kaže za Danas Srećko Đukić, član Foruma za međunarodne odnose, ukrajinska ofanziva i nije donela neke opipljive rezultate.

„Međutim, posle toga Rusija je preduzela svoju kontraofanzivu i ona tapka u mestu više nego prethodna ukrajinska“, ukazuje Đukić.

foto FoNet Aleksandar Mijailović

Naš sagovornik objašnjava da je stanje na frontu – pat, te da Rusi mesecima napadaju ali bez napretka.

„Ukrajinci se izvanredno dobro brane. Ako bismo pravili bilans uspeha i neuspeha, Ukrajina je u priličnom plusu, jer je uspela, jednim delom da uništi, a drugim da blokira, crnomorsku rusku vojnu flotu, da je istera iz Sevastopolja, svoje prastare baze, da se preseli u Novorosisk, ali ni tamo nije sigurna i mora sad da ide u Abhaziju“, objašnjava Đukić.

Uz to, dodaje Danasov sagovonik, Ukrajinci su uspeli da unesu priličan nered na Krim i da ga učine potpuno nepouzdanim i nebezbednim.

Đukić dodaje da ne treba gubiti iz vida da Ukrajinci jako dobro blokiraju ruske napade, kao i da je uspeh njihove protivvazdušne odbrane preko 70 odsto od ispaljenih projekltila.

„Nekada čak i 95 odsto. Takođe, Ukrajinci su u svom bilansu uspeha u ovom ratu dostigli to da su uništili ruski izviđački avion A50, koji je ruska verzija američkom Avaksa. Uz naravno još niz oborenih ruskih aviona“, kaže naš sagovornik.

Prema tome, nastavlja on, ako neko hoće da kaže da je Rusija bliže pobedi – nije u pravu.

„Ni Ukrajina nije blizu pobede, a pogotovo Rusija nije blizu pobede. Tako danas izgleda stanje na frontovima u Ukrajini“, ukazuje Đukić.

Neselektivno bombardovanje ciljeva u Ukrajini

U nedavnom izveštaju Posmatračke misije Ujedinjenih nacija za ljudska prava u Ukrajini (HRMMU) navodi se da je samo u decembru 101 ukrajinski civil ubijen, a 491 ranjen u ruskim udarima, što predstavlja povećanje broja potvrđenih žrtava za 26,5 odsto na mesečnom nivou.

HRMMU navodi da se veruje da je stvarna brojka veća, jer mnogi prijavljeni slučajevi još čekaju proveru.

Komentarišući ove podatke, Đukić ukazuje da Rusija neselektivno bombarduje i raketira ciljeve u Ukrajini.

Takođe, on ističe da su sa takvim stavom saglasni svi oni koji prate rat u Ukrajini sa vojnog aspekta.

Dakle, kaže Đukić, umesto vojnih ciljeva koji su legitimni, vrlo često ruski projektili pogađaju civilne ciljeve.

„S jedne strane, to se pripisuje namerama Rusije da dekuražira ukrajinsko stanovništvo i narod, a sa druge strane, to se pripisuje nepreciznosti ruskog oružja i raketnih sistema“, objašnjava Đukić podatak iz izveštaja UN.

Na taj način, kaže, može se objasniti povećan broj civilnih ztrava u Ukrajini što objektivno nije slučaj sa ciljevima koje Ukrajina gađa na teritoriji Rusije.

„Ono što karakteriše srpsku javnost u postavljanju prema ratu u Ukrajini koji Rusija vodi jeste to što preovladava navijačka strast. Kao da se igra fudbalska utakmica a ne kao da ginu ljudi i na jednoj i na drugoj strani. Ta navijačka strast je uvek, ili najvećim delom, na ruskoj strani. Mislim da to nije dobro sa etničkog i političkog stanovišta, kao ni prema narodu u Ukrajini. Jer ako neko zaslužuje razumevanje – upravo zaslužuje narod u Ukrajini koji podnosi rusku agresiju“, kaže Đukić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Originalni tekst