Rusija registrovala vakcinu Sputnjik lajt

Rusko Ministarstvo zdravlja registrovalo je za upotrebu verziju vakcine protiv kovid-19 Sputnjik lajt koja se daje u jednoj dozi.

Vakcinacija Sputnjik V, Beogradski sajam / Foto: Srđan Ilić
Vakcinacija Sputnjik V, Beogradski sajam / Foto: Srđan Ilić

Prema rečima direktora Ruskog fonda za direktne investicije Kirila Dmitrijeva, "Sputnjik lajt" je uglavnom usredsređen na strano tržište, gde postoje jaka epidemijska žarišta, dok će u Rusiji vodeći preparat iz iste linije ostati "Sputnjik Ve".

Direktor Centra Gamaleja, koji proizvodi ovu vakcinu, Aleksandar Gincburg, izjavio je da upotreba „lajt“ verzije u ovim zemljama omogućava da se obori vrhunac incidence i smanji pritisak na lokalno zdravstvo.

Imunitet posle vakcinacije „Sputnjikom lajt“ trajaće najverovatnije tri do četiri meseca, a njegova efikasnost biće oko 85 odsto, dodao je naučnik.

Šema podrazumeva samo jednu injekciju (prva komponenta „Sputnjika Ve“) i kraći period stvaranja antitela. Pri tome, čak i ako se vakcinisana osoba zarazi virusom korona, ne preti joj teži oblik kovida, jer se patogen neće spustiti u pluća. Da bi se produžila zaštita, može se primiti druga komponenta nakon tri meseca.

Ruski ministar zdravlja Mihail Muraško izjavio je 22. marta da su završena klinička ispitivanja „Sputnjika lajt“.

„Sputnjik lajt“ predstavlja prvu komponentu vakcine „Sputnjik Ve“ i prema rečima direktora Centra „Gamaleja“ Aleksadra Gincburga, vakcina će pružiti zaštitu u trajanju od četiri ili pet meseci i smanjiće mogućnost da osoba oboli od teškog oblika korone.

Izvor: Sputniknews

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article