Rusija predala ikonu koju je Dodik poklonio Lavrovu Ambasadi BiH u Moskvi

U dogovoru sa darodavcem, ruska strana predala je danas Ambasadi Bosne i Hercegovine u Moskvi ikonu koju je, srpski član i predsedavjući Predsedništva BiH Milorad Dodik poklonio šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu, potvrđeno je iz Ambasade BiH u Moskvi za RTRS.

Sergej Lavrov i Milorad Dodik / Foto: Fejsbuk SNSD
Sergej Lavrov i Milorad Dodik / Foto: Fejsbuk SNSD

"Partnerima je preporučeno da iskoriste dostupne pravne mehanizme za razjašnjenje svih okolnosti ovog slučaja", navodi RTRS.

Ranije je Ambasada Ukrajine u BiH uputila notu Ministarstvu inostranmih poslova BiH, u kojoj traže podatke o poreklu ikone.

Ministarstvo kulture i informativne politike Ukrajine saopštilo je da je ikona iz Luganska, koju je Dodik poklonio ruskom ministru spoljnih poslova, u vlasništvu Ukrajine i da je na njoj pečat Odeske regionalne komisije za zaštitu spomenika materijalne kulture i prirode, koja je osnovana 1926. godine u Odeskom istorijsko-arheološkom muzeju.

Iz Dodikovog kabineta juče je saopšteno da ikona Svetog Nikole nije ukradena i da spada u red porodičnih osveštanih ikona.

Tužilaštvo BiH je povodom ovog slučaja formiralo predmet, nakon što je primilo informaciju od ministrke spoljnih poslova Bisere Turković o tome da je u Ministarstvo spoljnih poslova BiH stigla nota ambasade Ukrajine zbog pozlaćene ikone.

Izvor: RTRS

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article