“Rusija ponosno promoviše butalno postupanje prema optuženima – to označava prelomni trenutak”: Dopisnici Gardijana nakon terorističkog napada u Moskvi

S. D.danas 23:03

“Rusija ponosno promoviše butalno postupanje prema optuženima - to označava prelomni trenutak”: Dopisnici Gardijana nakon terorističkog napada u Moskvi 1Foto: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

Nije ni bilo pokušaja da se sakriju dokazi o mučenju. U stvari, oni koji su to počinili – oficiri u ruskim vojnim i obaveštajnim službama – možda su već dobili državne nagrade za hrabrost, ukazuju dopisnici Gardijana iz Moskve Endrju Rot i Pjotr Sauer.

Ocenjuju da Ponosna promocija brutalnog postupanja prema muškarcima optuženima za napad na Crocus Citi Hall označava prelomni trenutak za Moskvu.

Upozorenje Gardijana: tekst sadrži opise mučenja koje čitaoci mogu smatrati uznemirujućim 

Kada su se muškarci optuženi za ubistvo 137 ljudi na koncertu u petak uveče u Moskvi pojavili na sudu u Moskvi u nedelju, njihova lica su bila natečena i unakažena, a oči prazne.

Jedan, po imenu Saidakrami Murodali Račabalizodi stigao je sa gazom preko uha. Na video snimku objavljenom na internetu vidi se kako mu čovek koji izgleda kao pripadnik ruskog vojnog osoblja odseca uvo i gura mu ga u usta, govoreći mu da ga pojede. Drugi su ga tukli kundacima.

Nakon hapšenja, Šamsidin Fariduni pojavio se na fotografiji kako leži na podu školske fiskulturne sale, sa pantalonama spuštenim dokolena i žicama spojenih u genitalnu oblast. Fotografiju je objavio Telegram kanal povezan sa paravojnom grupom Vagner i sugeriše da je Fariduni bio šokiran naponom od 80 volti i da mu je telo polivano vodom da bi „pojačao efekat“.

Dalerdžon Barotovič Mirzojev je nakon ispitivanja stigao sa modricama, imao je plastičnu kesu omotanu oko vrata za koju posmatrači misle da je možda korišćena da ga uguši.

Muhamedsobir Fajzov je doveden u sudnicu u invalidskim kolicima i izgleda da je izgubio svest tokom saslušanja. Čini se da fotografije koje kruže internetom pokazuju da mu jedno oko nedostaje, preneo je Rojters.

U Rusiji je malo ili nimalo simpatija prema naoružanim ljudima koji su upali u Crocus Citi Hall u petak uveče i izveli najgori teroristički napad na ruskom tlu od opsade škole u ​​Beslanu 2004.

Video koji su sami muškarci snimili i objavila Islamska država prikazuje ih kako hladnokrvno ubijaju ranjene muškarce i žene na rok koncertu dok su se pozivali da „ne pokažu milost“ i „ubiju ih sve“.

Ali promocija brutalnog postupanja prema osumnjičenima od strane organa reda i visokih ruskih zvaničnika nakon njihovog hapšenja iznenadila je čak i iskusne posmatrače ruskih službi bezbednosti.

Posle dve godine rata u Ukrajini, video snimci smrti i mučenja postali su uobičajena pojava u Rusiji. A metode mučenja o kojima se nekada govorilo samo u svedočenjima, sada sami počinioci promovišu na internetu dok objavljuju fotografije i video snimke brutalnosti radi hvalisanja.

Istraživači ljudskih prava rekli su da nije ništa novo da ruske službe bezbednosti primenjuju torturu protiv osumnjičenih za terorizam. Nakon bombaškog napada na stanicu metroa u Sankt Peterburgu 2017. godine, Human Rights Watch je otkrio da je jednom osumnjičenom tokom njegovog pritvora prećeno silovanjem štapom; dvoje su dobili strujni udar po genitalijama.

Ali te činjenice su otkrivene kroz svedočenje istraživačima, a nisu objavljeni kao video zapisi od strane samih mučitelja.

„Ono što je sada drugačije jeste jasna demonstrativna priroda torture“, rekla je Tanja Lokšina, pomoćnica direktora za Evropu i centralnu Aziju u Human Rights Watch-u.

„Snimak torture izgleda da se deli ne slučajno, već da bi se upozorili drugi koji planiraju napade na Rusiju da će se suočiti sa istim posledicama. Ruske vlasti se više ne stide da pokažu da njene službe bezbednosti muče ljude“.

Ovakvi video snimci pokazuju nivo do kojeg je nasilje u Rusiji postalo normalizovano tokom poslednje dve godine rata, smatra Lokšina. Ranije su postojale rasprostranjene tvrdnje o sistematskom mučenju od strane ruskih organa za sprovođenje zakona, ali bi bilo nezamislivo da s ponosom objavljuju video dokaze.

„Posada protiv torture“, ruska nevladina organizacija koja je ranije bila poznata kao „Komitet protiv torture“, saopoštila je u vezi sa prvobitnim napadom da „svi odgovorni moraju biti kažnjeni za ovaj zločin“.

Međutim, dodaje se da „odgovor na varvarstvo ne sme biti varvarstvo“ i da je vrednost svedočenja koje su pripadnici policije izvukli pod torturom kritično niska.

Međutim, rusko ministarstvo odbrane je u ponedeljak objavilo snimak ceremonije dodele nagrada na kojem se vidi nekoliko pripadnika elitne granične jedinice koji su uhvatili naoružane napadače i možda su učestvovali u njihovom brutalnom postupanju.

VČK-OGPU, nalog u Telegramu koji redovno objavljuje informacije iz ruskih obaveštajnih službi, navodi da je vojno osoblje u graničnoj straži odseklo Račabalizodi uvo. Mučenjem su se bavili i pripadnici službe bezbednosti FSB i vojne obaveštajne službe GRU.

„Svi su se ‘zabavljali’ sa teroristima koliko su mogli“, navodi se.

Komandant Lenjingradskog vojnog okruga „uručio je vojnicima zaslužene nagrade i lično čestitao svima“.

Muškarci su dobili medalje „za hrabrost“ i „za vojna odlikovanja“.

Dok Rusija traži izgovore da okrivi Ukrajinu za teroristički napad, Lokšina je primetila da su iznuđena priznanja dobijena mučenjem notorno nepoverljiva.

„Očigledno je da se bilo koji dokaz dat pod torturom ne može smatrati pouzdanim“, rekla je ona. „Neko ko ima žice za strujni udar pričvršćene za svoje genitalije će poprilično priznati bilo šta“.

Kremlj je odbio da odgovori na navode da su muškarci bili mučeni.

Ruski zvaničnici su javno pohvalili brutalno postupanje prema osumnjičenima. Ruski premijer Mihail Mišustin rekao je da osumnjičeni „ne zaslužuju milost“.

„Bravo svima koji su ih uhvatili“, komentarisao je bivši predsednik Dmitrij Medvedev.

„Da li ih treba ubiti? Oni bi trebalo da budu. I biće. Ali mnogo je važnije pobiti sve koji su uključeni. Svi. Oni koji su platili, koji su saosećali sa njima, koji su im pomogli. Pobiti ih sve.“, napisao je Medvedev na Telegram kanalu.

“Rusija ponosno promoviše butalno postupanje prema optuženima - to označava prelomni trenutak”: Dopisnici Gardijana nakon terorističkog napada u Moskvi 2
Foto: screenshot Telegram

Kao rezultat napada, neki ruski poslanici pozvali su na ponovno uspostavljanje smrtne kazne. Od 1996. postoji moratorijum na egzekucije. Portparol Dmitrij Peskov ogradio je Kremlj od takvih poziva, rekavši: „Mi trenutno ne učestvujemo u diskusiji“.

Oficir koji je Račabalizodi odsekao uvo imao je vojne oznake, uključujući krajnje desni Totenkopf (glava mrtve osobe) koju su ranije nosile nacističke SS jedinice.

Nož koji je koristio dat je na aukciji onlajn kao „rezač za uši“, kaže Evgenij Raskazov, pripadnik krajnje desničarskog paravojnog bataljona Rusič, koji je omogućio prodaju.

„Aukcija je zatvorena, nož je prodao državni službenik privatno“, napisao je on. „Čestitam srećnom vlasniku rezača za uši“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Originalni tekst