RAT u Ukrajini, odnosno „specijalna vojna operacija“ kako to Rusija naziva, još jednom je u prvi plan izbacio i sport. A najnovije vesti vezane za Olimpijske igre „Pariz 2024“ tiču se učešća Rusa i Belorusa na teniskom turniru.

РУСИЈА ОПЕТ ПОНИЖЕНА: Пала одлука - Једино овако руски тенисери могу на Олимпијске игре Париз 2024

FOTO: Tanjug/AP

Dok dobar deo sveta prati šta se dešava na početku treće godine krvavog sukoba (najnovije vesti iz Ukrajine uživo možete da pratite na posebnoj stranici portala „Novosti“ – kliknite OVDE), sve su napetija dešavanja i u sportskim krugovima daleko od linija fronta.

Podsetimo, nakon izbijanja rata u Ukrajini, ruskim i beloruskim sportistima zabranjeno je da se takmiče na međunarodnom nivou, ali prošle godine ta kazna je ublažena i dozvoljeno je takmičenje u individualnim sportovima, bez zastave, grba i himne. Međutim, postoje još neke prepreke koje Rusi moraju da prebrode da bi učestovali na ovogodišnjim Olimpijskim igrama u Parizu (gde neće smeti da učestvuju u svečanoj ceremoniji otvaranja, gde im se neće upisivati osvojene medalje na tablici osvajač, a gde će morati da nastupaju u tirkiznoj opremi).

Danas je obelodanjeno i pod kojim uslovima ruski (i beloruski) teniseri mogu na pomenute Igre, a za to se pobrinula Međunarodna teniska federacija (ITF).

U kratkom saopštenju ITF-a se navodi da, u skladu sa odlukama većine drugih krovnih sportskih organizacija, i u tenisu će moći da učestvuju Rusi i Belorusi, ali samo kao neutralni sportisti i „ako poštuju sve propisane uslove Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK)“.

I ne samo to.

ITF je dodao da, kako je jedan od uslova za plasman na olimpijski teniski turnir i učestvovanje u reprezentativnik aktivnostima (za muškarce – u Dejvis kupu, za žene – u Bili Džin King kupu), poseban propis se uvodi za Ruse i Beloruse.

Imajući u vidu da su njima zabranjena reprezentativna takmičenja, posebne „privremene dozvole“ će se izdavati teniserima i teniserkama iz ovih zemanja i to po sledećem principu:

Teniseri i teniserke iz Rusije će biti odabrani nakon što se ITF konsultuje sa MOK-om (?!), a teniseri i teniserke iz Belorusije – posle konsultacija za Teniskim savezom Belorusije.

Ali, čak i kada se naprave te liste, one će biti samo „liste potencijalnih učesnika“.

Naime, pomenuti termin koji smo iskoristili, „privremene dozvole“, znači upravo to: ITF će dati privremenu dozvolu pojedinim ruskim i beloruskim akterima „belog sporta“ da mogu na pariske Igre, ali će konačnu dozvolu o tome dati „drugostepena komisija“, i to svojevrsna „Komisija za podobnost Međunarodnog olimpijskog komiteta“.

Pa, ako je neko podoban za Olimpijske igre, dobiće zvaničnu dozvolu da učestvuje, a ako nije – džaba mu i vrhunski rezultati.

BONUS VIDEO: Kad himna Srbije, „Bože pravde“, zagrmi u Rusiji…

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv „Novak, pariske priče„. Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Preporučujemo

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Originalni tekst