SAMARA
Porodice poginulih ruskih regruta u Samari polažu cveće da odaju poštu nastradalima

Dok ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski kaže da Rusija planira da dugotrajno napada Ukrajinu dronovima kako bi je iscrpela, čini se da napadi na gradove i elektrane jesu posebno pojačani otkako je ukrajinska vojska ubila desetine ruskih vojnika u jednoj zgradi na istoku zemlje.

Zelenski je, kaže, dobio obaveštajne izveštaje u kojima se navodi da će Moskva nastaviti da napada koristeći bespilotne letelice iranske proizvodnje Šahid.

„Moramo osigurati – i učinićemo sve da tako bude – da ovaj cilj terorista propadne kao i svi drugi“, rekao je Zelenski.

„Sada je vreme kada svi uključeni u zaštitu neba treba da budu posebno pažljivi“.

Zelenski se iz Kijeva obratio javnosti pošto je ukrajinska vojska izvela napad tokom kojeg je, kako tvrde, ubijeno 400 ruskih vojnika u regionu Donbasa.

Rusija je saopštila da su u napadu na grad Makejevku poginula 63 njena vojnika, što je izuzetno retko da javno priznaju gubitke na bojnom polju.

Teško je da se potvrdi koliko je vojnika poginulo kada su rakete američke proizvodnje Himars pogodile stručnu školu prepunu regruta.

Bez obzira, ovo je najveći broj smrtnih slučajeva koji je Rusija priznala otkako je izvršila invaziju na Ukrajinu 24. februara 2022.

Municija je takođe bila u skladištu u blizini, iza koje su sad ostale ruševine.

Deo od ubijenih i ranjenih vojnika napadu u Makejevki došao je sa jugozapada Rusije iz regiona Samare.

Guverner ove ruske oblasti Dmitrij Azarov je pozvao porodice da kontaktiraju dežurnu liniju ili lokalne vojne kancelarije.

Porodice su u utorak položile vence u glavnim gradovima regiona, Samari i Toljatiju, kako bi odali poštu nastradalima.


Dan 315.

  • Zelenski upozorava da će Rusija nastaviti sa napadima dronovima
  • U napadu ukrajinskih snaga na vojno sedište u gradu Makejevku na istoku zemlje poginulo najmanje 63 ruska vojnika, a Ukrajinci tvrde da ih je 400
  • Ovo je najveći broj smrtnih slučajeva koji je Rusija priznala otkako je izvršila invaziju na Ukrajinu 24. februara 2022.
  • Više od 6,5 miliona građana Ukrajine je napustilo zemlju od početka sukoba, od toga polovina je otišla u Rusiju
  • U Ukrajini je od početka rata ubijeno 6.702 civila, a ranjeno blizu 10.500, najnoviji su podaci Kancelarije visokog komesara Ujedinjenih nacija za ljudska prava

Kakvo je stanje na terenu?

Rusija već nekoliko meseci gađa energetsku infrastrukturu Ukrajine, uništavajući elektrane ostavljajući milione u mraku tokom ledene zime u zemlji.

BBC dopisnici kažu da pored pritiska na ukrajinsku vojsku – koja mora da prati i presreće bespilotne letelice – postoji i štetan uticaj na civilno stanovništvo koje živi sa neizvesnošću, strahom i smetnjama koje napadi izazivaju širom zemlje.

Zelenski je rekao da je ukrajinska protivvazdušna odbrana već oborila više od 80 dronova iranske proizvodnje u prvim danima 2023.

Urajinski vojnici tokom odmora posle sukoba u oblasti Donjecka
Urajinski vojnici tokom odmora posle sukoba u oblasti Donjecka

NATO: Da bi Ukrajina preživela, potrebna joj je neprekidna podrška

Zapadne zemlje moraju da budu spremne da obezbede dugoročnu podršku Ukrajini jer Rusija ne pokazuje znake popuštanja, rekao je Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO-a dan nakon što je jedan čovek poginuo a više desetina ranjeno u prestonici Kijevu.

Vojna pomoć će osigurati opstanak Ukrajine kao nezavisne države i prisiliti Rusiju da sedne za pregovarački sto i okonča rat.

Međutim, ruski predsednik Vladimir Putin optužuje Zapad da koristi Ukrajinu da bi uništila njegovu zemlju, pružajući zaštitu „neonacistima“.

U novogodišnjem obraćanju naciji, Putin je pozvao Ruse da podrže vojsku koja se bori u Ukrajini, upozorivši da je budućnost zemlje u pitanju.

Ruska vojska na meti kritika zbog gubitaka u Makejevki

Analiza Pol Kirbi

Pogibija desetina ruskih vojnika u novogodišnjem raketnom napadu na zgradu u okupiranoj istočnoj Ukrajini izazvala je optužbe među kritičarima ruske vojske.

Guverner Samare sastao se u utorak u Moskvi sa zvaničnicima Ministarstva odbrane i očekuje se da će sledećeg dana posetiti neke od ranjenih u bolnici u gradu Rostov na Donu.

Predsednik Vladimir Putin do sada nije rekao ništa o napadu, ali je u utorak potpisao dekret da se porodicama vojnika Nacionalne garde poginulih u službi isplati pet miliona rubalja (69.000 dolara).

Žena jednog komandanta optužila je Zapad da pokušava da uništi Rusiju.

„Ni mi ni naši muževi nismo želeli rat; ceo Zapad se ujedinio protiv nas da eliminiše nas i našu decu“, rekla je Jekaterina Kolotovkina čiji je suprug general-potpukovnik Andrej Kolotovkin.

On komanduje 2. gardijskom kombinovanom armijom sa sedištem u Samari.

Ali na drugim mestima vojskovođe su optuživali za nesposobnost.

Pojedini su bili veoma kritični prema ruskoj vojsci posle napada na Makejevku, grad koji se nalazi pored glavnog grada Donjecka i na izvesnoj udaljenosti od linije fronta.

Pavel Gubarev, bivši vodeći zvaničnik ruskih vlasti u Donjecku, osudio je odluku da se veliki broj vojnika smešta u jednu zgradu kao „zločinački nemar“.

Takve greške su se dešavale na početku rata, rekao je, a čak i ako regruti nisu shvatili rizik, vlasti je trebalo da to učine.


Pročitajte ispovesti ljudi koji su preživeli užase rata u Ukrajini:


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Originalni tekst