Lukašenko i PutinLukašenko i Putin
Lukašenko i Putin

Rusija će razmestiti taktičko nuklearno oružje u Belorusiji, rekao je Vladimir Putin.

Ruski predsednik kaže da ovaj potez ne predstavlja kršenje sporazuma o neširenju nuklearnog naoružanja i uporedio ga sa američkim razmeštanjem oružja po Evropi, preneli su moskovski mediji.

Kremlj neće preneti kontrolu razmeštenog oružja na Minsk, dodao je Putin.

Beloruski režim je bliski saveznik Putina i Minsk je podržao invaziju Rusije na Ukrajinu.

Predsednik Putin je za rusku državnu televiziju je kazao da je Aleksandar Lukašenko, prvi čovek Belorusije više puta „potezao“ pitanje razmeštanja oružja u toj zemlji.

„Ovo nije ništa neobično.

„Prvo, Amerika već decenijama radi to isto. Oni su odavno rasporedili taktičko nuklearno oružje na teritorije savezničkih država“.

Rusija će završiti izgradnju skladišta za taktičko nuklearno oružje u Belorusiji assemble 1. jula, dodao je predsednik Putin.

Mali broj taktičkih raketnih sistema Iskander, koji se mogu koristiti za lansiranje nuklearnog oružja, već je prebačen u Belorusiju, potvrdio je Putin.

On nije precizirao kada će oružje biti prebačeno u Belorusiju.

To će biti prvi set od sredine 90-ih da će Moskva imati nuklearno oružje van zemlje.

Raspad Sovjetskog Saveza 1991. godine značio je da je oružje postalo bazirano u četiri nove nezavisne države – Rusiji, Ukrajini, Belorusiji i Kazahstanu.

Sve bojeve glave su prebačene su u Rusiju 1996. godine.

Putinova izjava stigla je samo nekoliko sati pošto je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski opet zatražio od zapadnih saveznika veću vojnu podršku.

Ranije ove nedelje, 18 zemalja potpisalo je sporazum o snabdevanju ratom razorene zemlje sa najmanje milion artiljerijskih granata tokom sledeće godine.

Ali u intervjuu japanskim novinama, Zelenski je rekao da Ukrajina ne može da pokrene kontraofanzivu na istoku zemlje dok ne stigne nova municija.


Pogledajte video


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Pratite nas na našoj Fb i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Originalni tekst