Sukob između SAD i Rusije traje već jedan vek, a ovih dana ponovo dolazi do tačke usijanja oko ukrajinske krize, najveće još od završetka Hladnog rata.

Kada kažemo Amerika i Rusija, uvek prvo pomislimo na Vašington i Moskvu. Dva glavna grada udaljena su preko 7.500 kilometara, a putovanje avionom traje preko deset sati.

Međutim, verovali ili ne, postoji tačka na kojoj su dve države udaljene samo nepuna 4 kilometra.

Radi se o Diomedovim ostrvima u Beringovom moreuzu. Dva mala ostrva nalaze se oko 35 kilometara od Čukotskog poluostrva i Aljaske.

Otkrio ih je Vitus Johansen Bering 16. avgusta 1728. Godine, na dan Svetog Diomeda, tokom ekspedicije na Kamčatku, pa su dobili ime po ovom svecu.

Ostrva su međusobno su udaljena 4160 metara.

Veliki Diomed pripada Rusiji, a mali Diomed SAD. Imaju pre svega strateški značaj, jer pretstavljaju najbližu morsku granicu između ove dve svetske supersile.

Kada je vreme lepo, bez oblaka i magle, Rusi i Amerikanci se mogu gledati i bez dvogleda.

Pošto se nalaze blizu Arktičkog kruga, kad se temperature dovoljno spuste, sam prolaz se zaledi, pa se iz Rusije u Ameriku može stići i peške!

Ostrva su bogata faunom – na njima su nastanjene velike kolonije ptica i morževa, a u okolnim vodama se dešavaju masovne migracije sivih kitova.

Veliki Diomed nenaseljen, a na Malom živi 150 Eskima, koji su ova ostrva naseljavali još pre tri milenijuma.

Oni se i dalje bave isključivo ribolovom, hvatanjem rakova, lovom na morževe foke i polarne medvede. Brodovima im stiže hrana i pošta.

Na inicijativu Episkopa Anadijskog i Čukotskog je na najvišoj tački Velikog Diomeda postavljen pravoslavni krst od sedam metara, koji je jasno vidljiv sa Aljaske. Krst je postavljen neposredno pored osmatračnice.

Zanimljivo je da je Veliki Diomed 21 sat ispred Malog Diomeda i zbog vremenske razlike ove teritorije nazivaju Ostrvo sutra i Ostrvo juče. Upravo između ova dva ostrva prolazi linija promene datuma, tako da se između njih ređaju sve vremenske zone – od prve do poslednje.

Amerika preko leđa Ukrajine uvlači Evropu u sukob, nove podele i ekonomsku krizu

Original Article