RAT u Ukrajini, odnosno “specijalna vojna operacija” kako to naziva Rusija, i dalje se s posebnom pažnjom prati širom sveta, pa i prateći sportski segmenti koji se tiču sankcija ruskim i beloruskim sportistima. Najnovije vesti na tu temu prilično su zatekle sportsku javnost u Ruskoj Federaciji.

РУСИЈА ГЛЕДА И НЕ ВЕРУЈЕ: Великој руској звезди одузели олимпијско злато - десет година после освајања те медаље!

FOTO: Tanjug/AP

Ovoga puta nisu u centru pažnju neke nove sankcije aktivnim sportistima, već – onima koji su završili karijeru.

Naime, Natalija Antjuh, sada 41-godišnjakinja, danas je saznala da, zvanično, više nije osvajačica olimpijskog zlata – koje je osvojila pre deset godina.

Tako glasi odluka nezavisne Jedinice za integritet atletike (AIU), koju prenosi ruska agencija “RIA Novosti”.

Pomenuta atletičarka je pet puta bila evropska prvakinja, a četiri puta svetska šampionka, što na 400 metara sa preponama, što u štafeti 4h400 metara. Međutim, u poslednje vreme se spominjala uglavnom po lošem: u aprilu 2021. Sud za sportsku arbitražu, na osnovu nalaza istražitelja Ričarda Meklarena, diskvalifikovao je ovu veteranku na četiri godine. I ne samo to: obrisao joj je sve rezultate od 30. juna 2013. do 31. decembra 2015. godine jer je u, sada dostupnoj i međunarodnim organima, bazi podataka Moskovske antidoping laboratorije – pronađeno da je u tom periodu koristila nedozvoljenu supstancu.

Godinu i po posle te odluke, Jedinca za integritet atletike saopštila je da se “Natalija Antjuh, zbog novih podataka (na osnovu uzoraka od pre deset godina!) lišava svih ostvarenih rezultata od 15. jula 2012. do 29. juna 2013. godine”.

Nema nijednog drugog objašnjenja pomenute organizacije u njenom saopštenju, samo navođenje da se slavnoj Ruskinji brišu rezultati u pomenutom periodu.

“Sada je MOK na potezu”

U saopštenju AIU se navodi da je “sada na Međunarodnom olimpijskom komitetu da preraspodeli medalje”.

Imajući u vidu da trenutno nema nikakvih smetnji da tri atletičarke koje su kroz londonski cilj prošle iza Antjuhove dobiju odličja, ona će biti ovako raspoređena:

🇷🇺 Natalya Antyukh has been stripped of her 2012 Olympic gold medal in the 400m hurdles

🇺🇸’s Lashinda Demus in line to be upgraded to gold.

🇨🇿’s Zuzana Hejnová for silver.

🇯🇲’s Kaliese Spencer for bronze.

Here is Demus’ post-race interview w/ NBC ⤵️

pic.twitter.com/GaKu3SYPW4 — CITIUS MAG (@CitiusMag) October 24, 2022

Umesto Ruskinje, olimpijska šampionka postaće Amerikanka Lašinda Demus, srebrom će bronzu zameniti Čehinja Zuzana Hejnova, a Kalise Spenser sa Jamajke će dobiti bronzanu medalju.

BONUS SADRŽAJ

Da li ste znali da je Novak Đoković u svojoj knjizi izneo plan kako da za samo četrnaest dana transformišete i telo i život? Uz nedeljni jelovnik, korisne savete za poboljšanje varenja i izvrsne recepte koji se lako pripremaju, lako ćete se osloboditi viška kilograma i poboljšati zdravlje. Novak vam otkriva i lake vežbe za razgibavanje, iste one koje i on radi pre svakog meča.

Naručite OVDE svoj primerak knjige “Serviraj za pobedu” i krenite stopama najboljeg na svetu.

Takođe, još jedna knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv “Novak, pariske priče“. Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO-SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Originalni tekst