RUSIJA i Ukrajina su i dalje izvori najvažnijih vesti na svetu, zbivanja iz tih država se prate iz minuta u minut, uživo, ali postoje i prateći događaji do kojih su dovela vojna dejstva, a koji privlače ogromnu pažnju svetske javnosti. Sport je jedan od segmenata života na koje je rat takođe uticao, a fudbal, kao najpopularnija sportska disciplina, posebno je zanimiljiv ovih dana, zbog ruske situacije u njemu.

РУСИ СЛАВЕ: Лукавство је на крају упалило - УЕФА их је вратила у своја такмичења! Не све, али - повратак Русије је почео

Ilustracija

Nakon što su gotovo celu zimu 2022/2023 ruski mediji javljali da je Fudbalski savez Rusije na korak od napuštanja UEFA i prelaska u Azijsku fudbalsku konfederaciju (AFC) i to jer ruski klubovi, a i reprezentacija Ruske Federacije, ne mogu da igraju na međunarodnoj sceni, počele su ovog leta određni pomaci u odnosima evropska kuća fudbala – ruski Savez.

Naravno, mnogima su pomenute glasine bile prilično neverovatne, jer su dosad samo dve države promenile “fudbalski kontinent” (pre više od deset godina to su učinili Kazahstan, koji se pridružio UEFA, te Australija, koja je napustila “Okeaniju” i “prešla” pod azijsku fudbalsku kapu), ali bilo je jasno da se “nešto ozbiljno iza brda valja” kada su Rusi najpre javili da ih UEFA zove na prolećne sastanke “kako bi se obavili razgovori o stazi povratka ruskog fudbala pod evropsko okrilje”, a onda je ovog septembra počeo taj povratak.

Najpre je evropska kuća fudbala početkom meseca donela odluku da ruske ženske sudije, predvođene Verom Opejkinom, ponovo dele pravdu na mečevima pod jurisdikcijom UEFA, a danas se otišlo i korak dalje:

Prvi put od izbijanja rata u Ukrajini, UEFA je dala dozvolu da reprezentacije Rusije mogu da učestvuju na međunarodnim takmičenjima – istina, zasad samo kadetske, ali to je najkonkretniji potez na stazi povratka.

“Novosti” vam prenose u celosti saopštenje UEFA tim povodom:

“UEFA je bila prva sportska organizacija koja je reagovala na rat u Ukrajini i povela odlučnu akciju u februaru 2022 suspenzijom svih ruskih timova iz svojih nadmetanja, povlačenjem zakazanih događaja u Rusiji, poput finala Lige šampiona u Sankt Peterburgu i UEFA Superkupa u Kazanu, a i prekidanjem sponzorskog ugovora sa Gazpromom.

Pa opet, UEFA je takođe svesna da deca ne bi trebalo da budu kažnjavana zbog onoga za šta odgovornost isključivo leži na odraslima i čvrsto jeuverena da fudbal nikada ne bi trebalo da odustane od slanja poruka o miru i nadi. Posebno je zabrinjavajuće to što je, zbog dugotrajnog sukoba, generacija mladih lišena prava da se takmiči u međunarodnom fudbalu. Iz ovih razloga, Izvršni komitet UEFA je odlučio da se ruski timovi sa mladim igračima ponovo prime u naša takmičenja tokom ove sezone. S tim u vezi, Izvršni komitet je zatražio od administracije UEFA da predloži tehničko rešenje koje bi omogućilo vraćanje u međunarodna takmičenja ruskih kadetskih (“U17”) timova, i devojčica i dečaka, čak i u slučajevima da su žrebovi već održani. Sve utakmice ruskih ekipa će se igrati bez zastave te zemlje, bez himne i nacionalne opreme za igru, a i van teritorije Rusije.

Istovremeno, Izvršni komitet je ponovio osudu ruskog ilegalnog rata i potvrdio da će suspenzija svih ostalih ekipa Rusije (klubova i reprezentacija) ostati na snazi do okončanja sukoba u Ukrajini.

Aleksander Čeferin, predsednik UEFA / FOTO: FSS

Predsednik UEFA Aleksander Čeferin rekao je ovim povodom sledeće:

– Nastavak naše suspenzije ruskih odraslih timova odražava posvećenost UEFA da drži jasan stav protiv nasilja i agresije. UEFA je odlučna da ta pozicija traje sve dok se rat ne završi i mir ne bude uspostavljen. Ali, zabranjivanje deci da učestvuju u našim takmičenjima, ne samo da mi ne bismo prepoznali i podržali osnovno pravo na njihov holistički razvoj, već bismo ih direktno diskriminisali. Pružajući im prilike da igraju i takmiče se sa njihovim vršnjacima iz cele Evrope, mi ulažemo u ono za šta se nadamo da će postati svetlija i sposobnija buduća generacija i bolje sutra.”

Kako je došlo do ustupka UEFA?

Svetska i evropska fudbalska organizacija su u decembru poručile da “svakako, do daljnjeg ostaju na snazi privremene sankcije po kojima Rusija ne može da igra na međunarodnoj fudbalskoj sceni”. Onim terminom “privremene” su htele da preduprede da čelnici ruskog fudbala nastave “azijskom stazom” kojom su se uputili. Sankcije kojima se ruski fudbal kažnjava zbog ruske politike su jedno, i svakako ne večne, ali trajni šamar koji bi UEFA, pa i FIFA dobili “selidbom” Rusa iz Evrope u Aziju je nešto sasvim drugo.

Predsednik ruske kuće fudbala, Aleksandar Djukov, najavio je posle toga da se “do daljnjeg odlaže odluka o prebacivanju iz UEFA u AFC”, te da su čelnici ruskog Saveza jednoglasno doneli rešenje da se oformi radna grupa koja bi sa kolegama iz UEFA izgradila “stazu povratka” Rusije u međunarodna takmičenja. 

Fudbalska reprezentacija Rusije / FOTO: Tanjug/AP

Prva radosna vest za Ruse o odnosima sa UEFA:

Ruska agencija RIA Novosti je javnosti svoje zemlje početkom januara 2023. saopštila radosnu vest:

“UEFA će do kraja ove sedmice formirati radnu grupu za povratak ruskog fudbala na međunarodna takmičenja”.

To je za pomenutu agenciju izjavio Maksim Mitrofanov, generalni sekretar Fudbalskog savezea Rusije.

Ruse oduševio jedan potez UEFA, a sad je on i konkretizovan

Ovoj priči treba dodati i deo prolećnog izveštaja popularnog ruskog sportskog portala “Šampionat”, u kome se navodi sledeće:

“U rečima šefa Saveza jasno je da obe strane ne žele da prekinu kontakte i razmatraju sve moguće načine za saradnju. To uključuje i dečji fudbal, koji bi mogao da bude recept za povratak na velike turnire. Djukov je to nazvao zrakom svetlošću s razlogom:

UEFA / Foto: EPA-EFE/LAURENT GILLIERON

 

– Činjenica da UEFA nastavlja da nam pomaže sa programima za fudbal za decu je zrak svetlosti, koji nam omogućava da računamo na mogućnost dogovora. Nastavićemo “šatl diplomatiju”. Ako u tome istrajemo, brže ćemo ostvariti naše ciljeve nego da se ovog časa preselimo u AFC – rekao je Djukov”, zaključio je pomenuti portal.

Novi potezi Rusa “prelomni” za odluku UEFA

Nedavno su iz Fudbalskog saveza Rusije već puštene nove glasine, i to tamošnjim medijima, da se “obnavlja interesovanje za saradnju sa azijskim federacijama”. Uz to počeli su i javni pregovori o novim prijateljskim mečevima sa selekcijama iz Azije.

I, ne samo to.

Sve te priče su se “nakalemile” načinjenicu da su u 2023. godini Rusi već odigrali pet prijateljskih međunarodnih mečeva: u martu dva sa azijskim rivalima (1:1 protiv Irana, 2:0 pobeda protiv Iraka), a u avgustu dve sa olimpijskom selekcijom Egipta (najpre je bilo nerešeno, 1:1, a u septembru su mladi Egipćani iznenadili Ruse i pobedili sa 2:1).

Na kraju, bilo da je ruski plan o “selidbi” u Aziju bio stvaran, ili je u pitanju (ovog leta obnovljeno) lukavstvo, odnosno samo pretnja kojom su UEFA i FIFA naterani da malo porade na popravljanju odnosa sa Fudbalskim savezom Rusije, tek – izgleda da se stvari pomeraju sa “mrtve tačke” i to upravo onamo gde bi Rusi i želeli:

Da se, u skorije vreme, ili bar ne neko daleko, vrate na međunarodnu scenu.

Povratak kadeta i kadetkinja Rusije u takmičenja UEFA je prvi korak.

BONUS VIDEO:  Kad himna Srbije, “Bože pravde”, zagrmi u Rusiji…

BONUS SADRŽAJ

Takođe, još jedna knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv “Novak, pariske priče“. Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Originalni tekst