Mogući razlog zbog kog je početkom ove godine porodica Elene Koposove dobila rešenje o proterivanju iz Srbije je činjenica da je ona (Elena) na samom početku rata u Ukrajini u martu 2022. potpisala otvoreno antiratno obraćanje ruske dijaspore, zbog čega joj je i prišivena etiketa „bezbednosne pretnje“. Za razliku od slučaja njene porodice kojoj je Ministarstvo unutrašnjih poslova, nakon velike medijske buke koja se podigla, na kraju ipak uvažilo žalbu i donelo rešenje da ne mora da napusti Srbiju, te zaključila da po našu zemlju ona više „ne predstavlja nikakav bezbednosni rizik“, porodica Irine Tereh tek ulazi u bitku sa srpskom administracijom.

Kako Irina Tereh objašnjava za Nedeljnik, ona i njena porodica u Srbiju su se doselili još 2019. godine, nastanivši se pritom u Banji Koviljači, gde su s vremenom razvili biznis izdavanja smeštaja i više od pet godina primali goste koji bi se tamo namerili.

„Mi smo u Srbiju došli iz dva razloga“, priča Irina Tereh za Nedeljnik. „Prvi i osnovni razlog bio je naš sin, koji je u tom trenutku imao pet godina. U tom trenutku mi smo već bili svesni šta se dešava u Rusiji i kuda ona ide, i jednostavno smo hteli da naše dete odrasta u demokratskoj evropskoj državi. Kao drugo, moj muž Sergej radio je neko vreme u timu opozicionog gradonačelnika Jaroslavlja koji je iznenada dobio gradske izbore i pobedio Putinovu Jedinstvenu Rusiju, što se veoma retko dešava. Taj gradonačelnik je ubrzo uhapšen, dobar deo njegovog tima takođe, a moj muž je ostao bez posla. U periodu od 2014. do 2019. on više nije imao mogućnosti da nađe dobar posao, i to je drugi razlog našeg odlaska. Mislili smo da je Srbija najbolje i najlepše mesto za našu porodicu.“

U avgustu prošle godine porodica Tereh odlučila je da, nakon četiri godine normalnog i srećnog života u Srbiji, preda zahtev za dobijanje stalnog nastanjenja. Međutim, samo dva meseca kasnije, država Srbija je bez ikakvog konkretnog obrazloženja odlučila da porodici Tereh uskrati gostoprimstvo, a njihov boravak u zemlji označi kao „neprihvatljiv bezbednosni rizik“. Zahtev za stalno stanovanje im je odbijen, a dozvola za privremeni boravak koju je porodica periodično obnavljala im je uskraćena.

CEO TEKST PROČITAJTE U NOVOM BROJU NEDELJNIKA, KOJI JE U PRODAJI OD ČETVRTKA, 18. APRILA, NA SVIM KIOSCIMA I NA NSTORE.RS

Nedeljnik 640

Post Views: 22

Originalni tekst