Rukovodstvo BIH o vakcinisanju: Prihvatićemo donaciju Srbije

Bosna i Hercegovina će prihvatiti 5.000 doza vakcine kao poklon koji je ponudio predsednik Srbije Aleksandar Vučić – objavio je hrvatski član Predsedništva BiH Željko Komšić posle današnjeg sastanka rukovodstva o rešavanju problema nabavke vakcina protiv korona virusa.

Vakcinacija protiv koronavirua  Foto: Srđan Ilić
Vakcinacija protiv koronavirua Foto: Srđan Ilić

"Prihvatićemo ponudu Srbije", rekao je Komšić i dodao da će "to ići preko Saveta ministara BiH, a onda će to država proslediti Federaciji BiH" da bi vakcinacija počela od zdravstvenog osoblja.
Posle sastanka članova Predsedništva BiH s predsedavajućim Saveta ministara BiH Zoranom Tegeltijom i entitetskim premijerima Fadilom Novalićem i Radovanom Viškovićem, Komšić je rekao da se, kao i svaki građanin, oseća nezadovoljnim zbog teškoća s početkom vakcinacije, ali ne smatra sebe odgovornim za to što BiH nije nabavila vakcine.
"Predsedništvo ne nabavlja vakcine, niti pregovara s Kovaksom. Taj proces ide putem Saveta ministara, pa se dalje spušta na vlade entiteta", rekao je Komšić novinarima.
Naveo je da je, s druge strane, Vlada Republike Srpske "išla svojim putem i svojim kanalima postigla dogovore sa ruskim dobavljačima".
"Problem se pojavio jer (RS) nisu išli preko Saveta ministara BiH, odnosno preko države", istakao je Komšić.
Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik je naveo da je BiH preduzela sve da nabavi vakcine preko mehanizma Kovaks, dodavši da je naručeno i plaćeno više od 1,2 miliona doza, te "BiH zahteva da Kovaks počne isporučivati vakcine što pre".
"Ako se probije rok, BiH će tužiti program", rekao je Dodik.
"Pregovaraćemo sa svim proizvođačima, a danas je postignuta saglasnost da se vakcine nabave što pre" za BIH, istakao je Dodik i najavio je da će u RS za vikenda doći 20.000 ruskih vakcina.
Bošnjački član Predsedništva BiH Šefik Džaferović je izjavio da je Kovaks "izneverio BiH" što je neprihvatljivo i da je "neodrživo… posebno to što Federacija BiH još nije dobila vakcine".
"BiH mora nabaviti te vakcine, nema dileme, ne možemo više da trpimo i da čekamo i odlažemo vakcinaciju", istakao je on.
"Odgovorni iz RS su sami našli dobavljača, ali u Federaciji BiH takav nije nađen. Mislim da ga treba naći i uz maksimalnu transparentnost sprovesti nabavku vakcina", naglasio je Džaferović.

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article