Vrhovni sud države Njujork oduzeo je dozvolu da praktikuje pravo bivšem gradonačelniku Njujorka Rudiju Đulijaniju zbog njegovog učešća u pokušajima Donalda Trampa da se meša u izborne rezultate 2020. godine.

Osim što je izgubio advokatsku licencu – koja će verovatno biti priznata širom zemlje – Đulijani je proglasio bankrot zbog 150 miliona dolara duga i suočava se sa nekoliko drugih tužbi, kao i krivičnim prijavama, prenosi N1.

„Ozbiljnost (Đulijanijevog) nedoličnog ponašanja ne može se preceniti. Đulijani je flagrantno zloupotrebio svoju istaknutu poziciju advokata bivšeg predsednika Trampa i njegove kampanje, preko koje je (on) više puta i namerno davao lažne izjave saveznom sudu, državnim zakonodavcima, javnosti, u kojima je neosnovano napao i podrio integritet izbornog procesa u ovoj zemlji“, navode on.

Đulijani, rekao je sud, „ne samo da je namerno prekršio neke od najosnovnijih načela pravne profesije, već je aktivno doprineo nacionalnim sukobima koji su usledili nakon predsedničkih izbora 2020, zbog čega se ne kaje“.

Đulijani je ranije bio suspendovan da se bavi advokaturom, dok je sud u Njujorku razmatrao disciplinski postupak protiv njega.

Portparol Đulijanija osudio je oduzimanje licence.

„Članovi pravne zajednice koji poštuju vladavinu prava u ovoj zemlji treba odmah da se jave i izjasne protiv ove politički i ideološki korumpirane odluke. Uložićemo žalbu na ovu objektivno pogrešnu odluku, u nadi da će žalbeni proces vratiti integritet u naš pravosudni sistem“, rekao je portparol Ted Gudman u saopštenju.

Post Views: 70

Originalni tekst