Anđela Ignjatović Breskvica prijavila se za „Pesmu za Evrovizije“ s pesmom „Orlovo gnezdo“ kojom je izazavala burne reakcije u regionu zbog čega se sada oglasila i RTS.

Breskvica se već izdvojila kao jedan od glavnih favorita za srpskog predstavnika na prestižnom muzičkom takmičenju i dok je mnogi podržavaju zbog etno zvuka i lepog teksta, pojedinci u njoj vide “genocidnu pesmu koja govori o etničkom čišćenju Albanaca na Kosovu”.

Foto: E-stock

 

S obzirom na to da je između ostalog pokrenuta i polemika o tome postoji li mogućnost da se pesma koriguje ukoliko Breskvica bude izabrana za evrovizijskog predstavnika, obratili smo se direktno Službi za odnose s medijima Javnog servisa, a njihov odgovor je bio konkretan.

– Kompozicija koja 2. marta pobedi na festivalu ‘Pesma za Evroviziju’ predstavljaće Srbiju na Pesmi Evrovizije u Malmeu u maju ove godine – stoji u rekaciji RTS-a, čime su ujedno i dali odgovor na pitanje u vezi s Breskvičinom pesmom.

Awake morning, night is tired⁰The apple on the grass, sad and gloomy⁰It blooms again, sends out roots⁰And just as it takes a glimpse of the sun, there’s a huge shadow – The apple could symbolise Serbia. Which was heavily attacked. But they promise themselves to not give up — Vin | Free Palestine (@redbullsvviings) January 25, 2024

O ovome je juče dao komentar i Miloš Stojković Heny, jedan od autora pesme „Gnezdo orlovo“, koji je istakao da o menjanju pesme nema govora.

– Mi smo napisali pesmu koja je drugačija i za koju smo mislili da će ljudima da se svidi. Za nju se sad vezuje neka politika o kojoj mi nismo ni razmišljali. Tako da nismo razmišljali ni o menjanju pesme – rekao je između ostalog Heny.

Foto: Instagram

 

Podsetimo, ovih dana je čitav region uzburkan zbog teksta pesme „Orlovo gnezdo“, a pojedinci su otišli toliko daleko da su naziv njene numere doveli u vezu i s Hitlerom i etničkim čišćenjem Albanaca na Kosovu.

Tako je na društvenoj mreži X osvanuo komentar korisnika koji se potpisuje kao „Vin“, a uz ime mu stoji i zastava Albanije. On je na pomenutoj mreži izneo svoje tumačenje pesme „Gnezdo orlovo“:

„Poslednja rečenica, prema mom mišljenju, u potpunosti pojašnjava nameru ove pesme. To znači da će Albanci ‘nestati’ s Kosova i da će Srbi u potpunosti imati kontrolu nad teritorijom. To znači legitimisanje masakra i etničkog čišćenja nad Albancima na Kosovu“, napisao je između ostalog.

Tekst pesme „Gnezdo orlovo“

Proleće je sunce donelo

Tamo iza brda sve je procvalo

Na ravnici niče jabuka

Nezrela sa grane pade od jakog jauka

Refren

Oblak sivi sakri nebo, crne ptice ponovo

Grmi, seva, pada grad i ruši gnezdo orlovo

Orlovo Ruši gnezdo orlovo Orlovo

Budno jutro, noć je umorna

Jabuka na travi tužna, sumorna

Opet cveta, pušta korenje

I tek što uze tračak sunca, eto senke goleme

Refren

Oblak sivi sakri nebo, crne ptice ponovo

Grmi, seva, pada grad i ruši gnezdo orlovo

Tata kaže malom orlu „Biće, sine, gotovo“

Otići će crne ptice, vedro bićе ponovo

Milo moje, milo moje, vedro bićе ponovo

Milo moje, milo moje, sve će biti gotovo

Milo moje, hej, hej, hej

Milo moje, milo moje, sve će biti gotovo


Originalni tekst