RTCG: Branislav Brano Mićunović priveden u Budvi

Nikšićki biznismen Branislav Mićunović priveden je danas u Budvi, prenosi RTCG.

facebook: Branislav Mićunović
Foto: facebook / Branislav Mićunović

Kako prenosi RTCG pozivajući se na pisanje lista Pobjeda policija je Mićunovića privela na izlasku iz Budve, a trenutno se nalazi na saslušanju u Centru bezbjednosti.

Kontrolom vozila, policija je kod obezbeđenja Mićunovića pronašla oružje.

Policija se još nije zvanično oglasila ovim povodom.

Inače, Branislav Mićunovic je godinama opisivan kao lice povezano sa podzemljem, što on demantuje. Prema navodima podgoričkih medija, Mićunović je bllizak prijatelj s predsednikom Crne Gore MIlom Đukanovićem.

Bivšim vlasnikom fudbalskog kluba Sutjeska iz Nikšića Branom Mićunovićem Insajder se bavio, između ostalog, u serijalu Pravila igre 2008. godine kada su objavljena i policijska saznanja o ovom biznismenu iz Nikšića u kome je navedeno da je Mićunović bio u dobrim odnosima sa pripadnicima tzv. Makine kriminalne grupe.

U dokumentu MUP-a Srbije do kojeg je došao Insajder o Branislavu Mićunoviću se između ostalog navodi: veze Branislava Brane Mićunovića su, između ostalih, Ratko Butorović, zvani Bata Kan-kan, Delić Ivan, Željko Maksimović Maka. Sredinom 70-ih veća grupa lica sa područja Nikšića dolazi u Novi Sad, od kojih jedan deo upisuje studije. Krajem 80-ih Branislav Mićunović vraća se u Crnu Goru, gde uspostavlja kontakt sa ljudima iz biznisa i političkog života. On na taj način započinje sopstveni biznis, otvaranjem kockarnica u hotelima na crnogorskom primorju, što mu je omogućilo da stvori zavidan kapital, kojim planira preko svojih prijatelja ulaganje u sportske klubove, kupovinu hotela i otvaranje preduzeća na Kipru.

Nezvanično, kako se navodi u dokumentu MUP-a Srbije, Brano Mićunović predstavlja vođu crnogorskog podzemlja i važi za čoveka koji aktivno utiče na kadrovska pitanja u određenim preduzećima i državnim institucijama. Takođe se veruje da Brano Mićunović stoji iza više likvidacija na području Crne Gore i Beograda, na taj način što je organizovao grupu ljudi koja po njegovom nalogu vrši krivična dela. Za Željka Maksimovića, zvanog Maka, policija navodi da je u izuzetnim odnosima sa Mićunovićem, koji ga je jedno vreme krio u Crnoj Gori. Čovek za akcije i likvidacije. Za njim je bila raspisana i međunarodna poternica, jer je '95. ubio policajca na dužnosti, ali je za to delo oslobođen optužbe, navodi se u dokumentu MUP-a Srbije.

Suđeno mu za ubistvo, oslobođen krivice jer zločin nije dokazan

U oktobru 2000. godine Brano Mićunović je optužen da je iz pištolja, na stepenicama urgentnog bloka Kliničkog centra u Podgorici, pred više svedoka ubio već ranjenog Radovana Kovačevića, koga su unosili u bolnicu. Prethodno je u kafeteriji hotela Podgorica došlo do krvavog obračuna, u kome je život izgubio Petko Pesukić sa Cetinja, a teško je ranjen Kovačević. Branislavu Mićunoviću se na teret stavljalo da je ispred kliničkog centra, na do tada nezabeležen način, iz pištolja ubio ranjenog Kovačevića. Uhapšen je, a posle procesa koji je trajao nekoliko meseci, Viši sud u Podgorici oslobodio ga je krivice jer zločin nije dokazan. Svi očevici povukli su izjave. Čak su nestali i materijalni dokazi iz sudskog trezora, pa je tako Mićunović, u nedostatku dokaza, oslobođen optužbi.

Kada su u decembru 2007. godine dnevni listovi u Srbiji objavili informaciju da je Brano Mićunović na čelu srpske fudbalske mafije, on se oglasio u listu Kurir, kratko je rekao: "Neka im služi na čast što me stavljaju u taj kontekst. Sramota! Nemam nikakve veze sa fudbalskom mafijom."

Branislava Mićunovića nediji ga povezivali sa Zvezdanom Terzićem, nekadašnjim direktorom OFK "Beograda" , a sadašnjim prvim čovekom Crvene Zvezde. Dok je Terzić bio u bekstvu, crnogorski mediji pišu kako je viđen na Svetom Stefanu, a početkom 2009. čak i da je uhapšen u Budvi, što je demantovala crnogorska policija tvrdnjom da je uhapšen čovek koji „neverovatno“ liči na njega. Dok je bio u bekstvu mediji su prenosili saznanja da ga u Crnoj Gori štiti Brano Mićunović, bivši vlasnik FK Sutjeska, s kojim je Terzić prijatelj.

Izvor: RTCG, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article