Aleksandar I. (38) iz Mačvanskog Belotića kod Bogatića, koji je optužen da je obljubio dvanaestogodišnju devojčicu iz istog mesta u junu prošle godine, juče je pušten na slobodu. Rešenje o ukidanju pritvora, u kojem se nalazio od hapšenja u junu prošle godine, doneo je juče Viši sud u Šapcu.

Roditelji devojčice su u neverici i njihova porodica ne oseća se bezbedno.

– Posle odluke suda se osećam katastrofalno, nezaštićeno. Porodica nam je u haosu. Imamo troje dece, nijedno ne smemo da pustimo u školu. Ne znamo šta će se desiti. Rasulo nam je u porodici. Dete je jako loše podnelo ovu vest. Pod sedativima je, ne možemo da je smirimo. Ne sme da ostane sama, ostali su rođaci da budu sa njom, da ih čuvaju – priča za Telegraf.rs uznemirena majka.

Kako ističe, očekivali su sasvim drugačiji tok dešavanja.

– Ona me je često pitala šta će kad on izaći iz zatvora, govorila sam joj da on neće izaći skoro, da tek treba da bude suđenje, da ne može da izađe tek tako. Međutim, ovo nas je pogodilo kao grom iz vedra neba. Kako je moguće da bude pušten čovek koji je zločin prvo negirao u tužilaštvu, pa onda priznao? Pušten je čovek koji je tu noć bežao od policije. Nisu mu uzete putne isprave i nema obavezu da se javlja policiji. Mi se osećamo nezaštićeno i uznemireno – dodaje.

Kako kaže, kada su ćerki saopštili da je Aleksandar pušten na slobodu, ona je “ukočeno gledala minut-dva, a onda počela da vrišti i plače”.

– Tešili smo je, dali smo joj antidepresive koje pije od kako se to desilo. Od juna je dete pod lekovima i pod stalnim nadzorom. Dva-tri puta nedeljno idemo kod psihologa, kod psihijatra. Dete je veštačio sudski veštak, dečji neuropsihijatar i ona je dobila status posebno osetljivog svedoka. Dala je izjavu u prisustvu psihologa.

Veštaci su ustanovili da ona ne sme da dođe u kontakt sa njim. Plašimo se. Živimo u malom selu, svi se znamo. Radio je kod nas, zna naše dvorište kao svoj džep.

Dva meseca pre zlodela koje je učinio je, to smo kasnije saznali, oštrio nož u našem dvorištu svaki ubogi dan. Za šta ga je spremao? Za naše dete. Čekao je priliku kad nismo kod kuće da uradi nešto još gore – priča majka.

Dodaje da očekuju da se oglasi Ministarstvo pravde, da se ispravi greška suda, ističuči da je “ovo presedan” i da je u pitanju dete.

Otac devojčice kaže da su najmanje očekivali da je čovek koji je obljubio njihovo dete pušten na slobodu pre suđenja.

– Sramnom odllukom Višeg suda u Šapcu on je pušten da šeta slobodno, a mi kao žrtve smo praktično u kućnom pritvoru. Do sada nismo ni izlazili na ulicu, povukli smo se u kuću. Ne idemo nigde. U strahu smo da nam se nešto ne desi. Organizovao sam rođake da čuvaju decu, ne smemo da se pomerimo.

Posle šest meseci smo ponovo u paklu. Do sinoć nismo smeli ni da joj kažemo da je pušten i onako je bila u teškoj psihičkoj situaciji. Ovo sad je katastrofa. Ne možemo da je smirimo. Majka je noćas spavala sa njom – priča zabrinuti otac.

On dodaje da se nada da će greška da bude ispravljena.

– Voleo bih da sud to razmotri ponovo i da se on vrati u zatvor. U obrazloženju u Višem sudu u Šapcu i Apelacionom u Novom Sadu su rekli da su ga pustili zato što su mediji nezainteresovani. Mislim da ne postoji medij koji nije objavio ovo u poslednja dva dana. Uznemirena je cela Srbija – zaključuje otac.

Protiv Aleksandra I. Više javno tužilaštvo u Šapcu je 10. decembra prošle godine podiglo optužnicu zbog krivičnog dela obljuba deteta iz člana 180. Krivičnog zakonika.

U junu prošle godine, Aleksandar I. je sa devojčicom i njenim ocem bio na slavlju u jednoj svečanoj sali u Bogatiću. U jednom trenutku je izveo devojčicu napolje da prošetaju i u mraku je napastvovao.

Posle nekog vremena je pustio devojčicu koja se vratila na slavlje i ocu ispričala šta je doživela. Policija u Bogatiću je Aleksandra I. uhapsila iste noći posle intenzivne potrage i od tada je bio u pritvoru.

On je, inače, bio zaposlen u radnji njenog oca i devojčicu je poznavao od rođenja.

Novosađanin optužen za seksualno zlostavljanje sina opet prišao detetu, a sudija odbio da mu odredi pritvor

Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)