Roditelji dece iz OŠ Vladislav Ribnikar pozivaju građane da u sredu od 8.40h ispred te škole dođu i odaju počast ubijenim đacima i čuvaru, piše N1.

„Pozivamo sve ljude koji su senzibilisani tragedijom 3.maja i tragedijom koja je usledila odmah nakon toga, da poslednju sredu u godini obeležimo tako što ćemo svi zapaliti sveće na mestu stradanja, i postaviti cveće. Svi građani koji žele i osećaju potrebu da odaju pomen, slobodni su da to učine tokom celog dana. Prijatelji i svi građani koji se okupljaju simboličnog dana, u simbolično vreme stradanja, kako se nikada ne bi zaboravilo“, naveli su roditelji.

Podsetimo, u sredu, 3. maja, u 8: 40h je tada trinaestogodišnji K.K. pucao po školi, usmrtivši devet đaka i školskog čuvara.

Jedan od zahteva roditelja je da prostor u kojem su đaci ubijeni postane memorijalni centar.

Ocu K.K, Vladimiru K. više puta je produžen pritvor, poslednji put pre nešto više od dve nedelje, da ne bi ponovio krivično delo, kao i s obzirom na to da je osnovano sumnjiv da je izvršio krivično delo za koje je propisana kazna zatvora preko deset godina, a način izvršenja i težina posledica krivičnog dela doveli su do uznemirenja javnosti koje može ugroziti nesmetano i pravično vođenje krivičnog postupka, navodi se u saopštenju suda.

Majci dečaka Miljani K. je pre dva meseca određena mera zabrane prilaženja, sastajanja ili komuniciranja sa određenim licem, odnosno kojom joj je zabranjeno da prilazi, sastaje se ili komunicira sa sinom K.K, svedokom u ovom postupku.

Vladimiru K. je optužnicom, koja je 10. oktobra predata Višem sudu na potvrđivanje, na teret stavljeno teško krivično delo protiv opšte sigurnosti, dok je Miljani K. na teret stavljeno izvršenje krivičnog dela nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija.

Originalni tekst