Hazim Mehmedić iz Sarajeva je mladi veoma uspješni harmonikaš, koji dosadašnjim uspjesima i osvojenim nagradama sigurno može biti odličan primjer mnogima da se trud i zalaganje uvijek isplate i da nikada ne trebaju odustajati od svojih životnih ciljeva.

Ovaj izuzetno nadareni 19-godišnji učenik četvrtog razreda Srednje muzičke škole u Sarajevu u klasi profesorice Melite Čičić do sada je osvojio brojne nagrade na domaćim i međunarodnim takmičenjima harmonikaša.

Jedno takvo takmičenje održano je krajem aprila ove godine u Bijeljini gdje je na Međunarodnom festivalu “Dani harmonike” nastupilo 150 solista iz 20 država. Festival je bio kvalifikacioni za Svjetski kup harmonike, koji će se održati u septembru ove godine, ponovo u Bijeljini.

Apsolutni pobjednik ovogodišnjeg Festivala je bio upravo Hazim Mehmedić, a Italijan Luka Belo bio je najbolji među srednjoškolcima odnosno, u kategoriji sedam.

Mladi harmonikaš iz Sarajeva je bio pobjednik u svojoj kategoriji, u kategoriji dueta, kao i u svim drugim kategorijama, tako da se sa tog takmičenja vratio sa čak tri pehara, što se rijetko viđa na takvim svjetskim festivalima muzike.

-Ovo je dosad jedna od mojih najprestižnijih nagrada jer je ovo svjetski priznati festival na koji dolaze takmičari iz mnogih zemalja, kao i svjetski priznat žiri – kazao je Mehmedić.

Napominje da je posebno ponosan što će kao pobjednik tog festivala predstavljati Bosnu i Hercegovinu na Svjetskom kupu harmonike u septembru, koji važi za najprestižniju i najveću svjetsku smotru harmonikaša.

-To je jedno od najvećih takmičenja u svijetu i to će za mene biti jedan veliki iskorak u mojoj budućoj karijeri gdje ću se potruditi da ostvarim što bolji rezultat – rekao je.

Harmoniku je počeo svirati u devetoj godini, a Osnovnu muzičku školu “Ilidža“ završio je u klasi profesorice Aide Kalić.

-Ovdje je najvažnija ljubav prema ovom instrumentu. Trudim se da ga što više istražim, kao i samo sviranje klasične muzike, džeza i raznih stilova. Uz harmoniku provedem dnevno minimalno sedam sati, a vikendom čak i više – kazao je ovaj vrijedni harmonikaš koji planira upisati Muzičku akademiju u Sarajevu.

Napominje da je također pomoć i podrška profesora vrlo važna u usavršavanju te da sigurno ne bi mogao postići sve ove vrhunske uspjehe bez stručne podrške profesora, posebno profesorice Melite Čičić.

-Pozvao je mlade ljude da se više bave muzikom jer, kako je rekao, to im omogućava da se druže s drugima te upoznaju nove kulture i ljude iz svih dijelova svijeta.

Profesorica Melita Čičić istakla je da je Hazim izuzetan i vrijedan učenik koji već godinama postiže vrhunske rezultate.

-Nikada nije zakasnio na čas za četiri godine, iako stanuje dosta daleko. Čak i po zimi nosi harmoniku i presjeda tri puta, ali nikada nije zakasnio na čas i nikad nije došao na čas, a da nije nasmijan. S njim je veliko zadovoljstvo raditi i onda je uspjeh neminovan – rekla je Čičić, dodajući da od mladog harmonikaša očekuje da nastavi nizati još veće uspjehe i u budućnosti.

Pogledahte splet Hatimovih sevdah izvedbi na festivau “Sevdalinko pjesmo opjevana” u Tuzli 2021. godine.

(Express/najportal.ba)

Originalni tekst