GENERALNI sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guteres izjavio je danas da se nad oveanstvom ponovo nadvila nuklearna senka, dodavi da je rizik od nuklearnog sukoba vei nego u bilo kom trenutku tokom Hladnog rata.

:

Gensek UN dolazi na sveanost, Foto AP

– Geopolitike podele, bezobzirna trka u naoruanju stvorili su potpunu blokadu. Vojske rade na razvoju uasnih novih tehnologija, ukljuujui vetaku inteligenciju i autonomne oruane sisteme. Vratila se nuklearna senka koja se tokom prolog veka nadvijala nad oveanstvom – rekao je Guteres na konferenciji o razoruavanju.

On je dodao da pojedini dravnici „redovno impliciraju da su spremni da stvore nuklearni pakao“, to je, prema njegovim reima, neuvena pretnja koju svet mora jasno i snano da osudi.

– Norme i standardi protiv irenja, testiranja i upotrebe nuklearnog oruja su narueni. U stvari, frustracija veine drava sporim tempom razoruanja dovela je do pregovora o Ugovoru o zabrani nuklearnog oruja – rekao je prvi ovek Ujedinjenih nacija.

On je ponovio poziv za ubrzanjem sprovoenja svih obaveza nuklearnog razoruanja, ukljuujui i Ugovor o neirenju nuklearnog oruja i dodao da treba potovati Ugovor o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih proba.

– Svet vie ne sme da bude talac ovih naprava smrti – poruio je Guteres.

BONUS VIDEO:RUSI UNITILI PRVI ABRAMS – Ameriki tenk u plamenu

Preporuujemo

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vaim interesovanjima

Novosti Google News

DOKTOR IZ HITNE OTKRIO: Ako vam se ne jave odmah na telefon evo ta je u pitanju (VIDEO)

BULEVAR VUDROA VILSONA: Sve to vam treba na jednom mestu, u srcu Beograda

BULEVAR VUDROA VILSONA: Sve to vam treba na jednom mestu, u srcu Beograda

GRADEI najmodernije naselje u Srbiji i pretvarajui desnu obalu Save u dragulj srpske prestonice, Belgrade Waterfront nije zaboravio da sauva seanje na stari Beograd i ukae potovanje brojnim istorijskim linostima koje su svojim besmrtnim delima ugradile sebe u temelje nae zemlje, nae slobode i kulture.

21. 02. 2024. u 16:00

Originalni tekst