EPA-EFE/TOLGA AKMEN

Velika Britanija ne odobrava korišćenje kasetne (klaster) municije, izjavio je danas premijer te zemlje Riši Sunak posle odluke Sjedinjenih Američkih Država da tu vrstu municije pošalje Ukrajini, prenosi Danas.

Američki predsednik Džo Bajden suočava se sa kritikama zbog slanja te vrste municije, koja je zabranjena u brojnim državama zbog načina ubijanja i sakaćenja civila, prenosi Skaj njuz.

Sunak podseća da je Velika Britanija bila jedna od 123 države, koje su potpisale konvenciju o zabrani kasetne municije i smatra da bi fokus trebalo da bude na obezbeđivanju tenkova i oružja dugog dometa kako bi se Kijevu pomoglo u ratu protiv Rusije.

On je najavio da će se u ponedeljak u Londonu sresti sa Bajdenom, uoči Samita NATO.

Kasetna ili klaster municija se detonira u vazduhu i ispušta brojne manje bombe koje se rasprše i pokrivaju ogromnu područje.

Protivnici te vrste municije navode da one ubijaju neselektivno, a postoje slučajevi kada manji delovi municije ne eksplodiraju u trenutku, pa predstavljaju dugoročni rizik za civile.

Bajden je naglasio da je slanje klaster bombi bila „teška odluka“, ali da je morao da deluje jer Ukrajincima ponestaje municije.

Originalni tekst