Rio Tinto: Projekat Jadar ne znači raseljavanje 100.000 ljudi, tvrdnje aktivita netačne 1foto (BETAPHOTO/MILAN TIMOTIĆ)

Kompanija Rio Tinto oglasila se saopštenjem danas povodom „više neosnovanih i neutemeljenih optužbi“ na račun projekta Jadar i ove kompanije.

Oni su optužili aktiviste da „iznose netačne, neosnovane tvrdnje o našoj kompaniji i Projektu „Jadar“ koje pojedini mediji potom prenose bez ikakve provere“.

Rio Tinto navodi da su aktivisti izneli i mediji preneli da će više od 100.000 ljudi biti raseljeno zbog Projekta „Jadar“ i nazvali to netačnom informacijom.

„Projekat utiče na 52 stalno nastanjena domaćinstva, od kojih je 51 dobrovoljno prodato Rio Tintu. Ova domaćinstva su već preseljena uz sveobuhvatnu podršku naše kompanije.

Kompanija Rio Tinto odlučno negira tvrdnje koje je dovode u vezu sa koruptivnim poslovnim praksama. Mi imamo stroga i jasno definisana pravila poslovanja i ne tolerišemo bilo kakav vid njihovog kršenja, pogotovo kada je reč o korupciji“, navodi se u saopštenju kompanije.

Oni ističu da tvrdnje da kompanija Rio Tino destruktivno utiče na životnu sredinu u svim zemljama u kojima posluje nemaju nikakvog osnova.

„Redovno informišemo domaću i međunarodnu javnost o našim aktivnostima u Srbiji, ali i o aktivnostima vezanim za naše poslovne operacije u ostalim delovima sveta.

Te informacije se dostavljaju nadležnim regulatornim telima, dele kroz komunikaciju sa međunarodnim organizacijama civilnog društva i redovno objavljuju na internet stranici naše kompanije.

U to spadaju i podaci koje delimo kada je reč o uticaju naših poslovnih operacija na vodu, zemljište, poljoprivredu i biodiverzitet, kao i podaci o merama za ublažavanje i otklanjanje tih uticaja“, navodi se u saopštenju uz napomenu da se „stalni napori aktivista na plasiranju lažnih, netačnih ili nepotpunih informacija o kompaniji Rio Tinto bez ikakvih dokaza, potpuno narušavaju mogućnost da se na osnovu činjenica raspravlja o ekološkim, ekonomskim i tehnološkim aspektima projekta Jadar“.

rudnik litijuma
Foto: EPA-EFE/AARON UFUMELI

U Rio Tintu tvrde da bi projekat Jadar mogao da otvori hiljade visokokvalifikovanih i visoko plaćenih radnih mesta u lozničkom kraju, ali i širom Srbije kroz direktno zapošljavanje i podršku lokalnim preduzećima.

„Opština Loznica ostvarila bi znatnu direktnu korist od rudne rente i poreskih doprinosa koji bi mogli da budu reinvestirani u dalji infrastrukturni i ekonomski razvoj. Projekat takođe može da podstakne i nova ulaganja u druge sektore zelene ekonomije u Srbiji što bi povećalo zaposlenost i bruto društveni proizvod, i podstaklo dalji razvoj domaćih kadrova i radnih veština“, poručuju iz Rio Tinta.

Da bi pokazali spremnost na otvorenu diskusiju, U ovoj kompaniji ističu da su spremni da javno objave nacrt Studije procene uticaja na životnu sredinu u trenutno postojećem obliku.

„Naglašavamo da je regulatorni proces koji podrazumeva i javni uvid prekinut u januaru 2022. godine.

Projekat „Jadar“ bio bi razvijen na bezbedan i odgovoran način, i uz punu spremnost da se podrži učešće lokalne zajednice u transparentnom praćenju svih uticaja Projekta na životnu sredinu. Kako bismo sprečili dalje širenje lažnih informacija i optužbi, i zaštitili reputaciju naše kompanije, koristićemo sve dostupne pravne mehanizme“, zaključuju oni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Originalni tekst