Foto: Pixabay/BgmfotografiaRepublički fond za zdravstveno osiguranje podigao je starosnu granicu za vantelesnu oplodnju na 45 godina života u odnosu na dosadašnjih 43, izjavila je direktorka Republičkog fonda za zdravstevno osiguranje Sanja Radojević Škodrić.
„Proširenja prava u poslednje dve godine se intezivno dešavaju u skladu sa demografskom politikom koju vodi predsednik Srbije Aleksandar Vučić. I ova odluka je donesena u skladu sa tim. Po obimu prava mi smo sada prva zemlja u Evropi, a samo neka od njih su neograničen pokušaja vantelesne oplodnje za prvo dete i povećan broj za drugo dete. Dodatno, tu je i neograničen broj zamrzavanja embriona kako za prvo tako i za drugo dete”, istakla je Radojević Škodrić, kako se navodi u saopštenju RFZO.
Podsećamo, proširenje prava iz oblasti vantelesne oplodnje koja su najavljena prošle godine, stupila su na snagu 26. februara, a između ostalog, uključuju pravo svih parova sa jednim detetom na zdravstveno osiguranje na teret RFZO radi dobija..Original Article