Izgleda da je došlo vreme za novu promenu fudbalskih pravila.

РЕВОЛУЦИОНАРНА ПРОМЕНА ПРАВИЛА ФУДБАЛА: Судије ће убудуће за време утакмице комуницирати и са гледаоцима!

FOTO: Tanjug/AP

Naime, Međunarodni odbor fudbalskih saveza (engl. International Football Association Board), poznat po svom akronimu IFAB, je međunarodno telo koje određuje fudbalska pravila i doneo je jedno novo.

I to vezano za video-asistenta suđenja, odnosno VAR.

Kako prenosi „Slobodna Dalmacija“, IFAB je prihvatio da ubuduće sudije mogu da putem mikrofona saopšte odluke koje donesu pomoću VAR-a svima na stadionu i gledaocima pred malim ekranima. 

To je već godinama standard u ragbiju i američkom fudbalu a sada bi, izgleda, moglo postati i u klasičnom, „našem“ fudbalu.

Konsultacije sudija u američkom fudbalu pre javnog saopštavanja odluke / FOTO: Tanjug/AP

Još novih pravila (za sada – samo probno)

Ujedno, radi se na preuzimanju još jedne prakse iz ragbija, a to je da jedino kapitani ekipa imaju pravo da razgovaraju sa sudijom. 

Ovo će se najpre isprobati u trećem rangu engleskog fudbalska („Liga jedan“) i nižim nivoima takmičenja.

Takođe će biti isprobano i pravilo koje golmanu dopušta da loptu u rukama drži osam sekundi, umesto dosadašnjih šest, dok nije prihvaćeno predloženo pravilo o plavom kartonu koji bi značio desetominutno, privremeno isključenje za igrača.

Saopštavanje VAR odluka putem mikrofona već je isprobano na Svetskom klupskom prvenstvu, a biće prisutno i na Olimpijskim igrama „Pariz 2024“.

Bonus video: Kad je u halu ušao vojni orkestar, i „delije“ i „grobari“ zagrmeli kao jedan!

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv „Novak, pariske priče„. Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Preporučujemo

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

VLAHOVIĆ ODRŽAVA JUVE U ŽIVOTU: Stara torinska dama na srpski pogon

BEZ MILOSTI: Evo šta se desilo Rusima koji su odbili da uzmu medalje posle meča sa Belorusijom

BEZ MILOSTI: Evo šta se desilo Rusima koji su odbili da uzmu medalje posle meča sa Belorusijom

Rat u Ukrajini doveo je do brojnih strašnih posledica, a trpi i sport. Kako ukrajinski, tako i ruski usled brojnih sankcija koje su mu uvedene. Pa opet, Rusija ima prijatelje s kojima može da održava i produbljuje sportsku saradnju, ali ima i kazne za svoje žitelje ako to prijateljstvo ne poštuju. Baš jedan primer na tu temu stiže tokom „specijalne vojne intervencije“, kako Ruska Federacija naziva pomenuti sukob.

03. 03. 2024. u 18:29

Originalni tekst