Respect Arete Frenklin se smatra jednom od najvećih feminističkih himni svog vremena, ali on u originalnoj izvedbi to nije bio. Čak naprotiv.

U tekstu 10 stvari o popularnim pesmama koje verovatno niste znali, portala Index.hr, između ostalih se navodi priča o čuvenoj pesmi koja je isprva bila hit Otisa Redinga, a bila je i sve samo ne ono u šta ga je Areta kasnije pretvorila, prenosi Danas.

Bila je, da kažemo, „više utemeljena na tradicionalnoj porodičnoj dinamici“.

Ukratko, kako se navodi u tekstu – Otis je pevao o mladoj ženi koja čeka svog muškarca da dođe sa posla, a kada to uradi, ne treba mu gužva, treba mu seks. Muzički analitičari su podeljeni oko toga da li je „poštovanje“ u ovom slučaju eufemizam za seksualne usluge, ali neki veruju da jeste. U suštini, kada je napolju, oboje mogu da rade šta žele (i ona može da ga prevari), ali kada se vrati, zahteva poštovanje. Ili „poštovanje“. Šta god želite.

O tome koliko je Areta izmenila suštinu pesme, dala joj novo ruho i od nje napravila globalni hit, govori i činjenica da je pod istim nazivom snimnjen i film Respect, u kojem Aretu tumači Dženifer Hadson.

Film prati uspon karijere slavne pevačice od trenutka kada je kao devojčica pevala u crkvenom horu svog oca, do momenta kada je postala internacionalna superzvezda.

Post Views: 18

Originalni tekst