RERI: Viši sud naložio Agenciji za zaštitu životne sredine da vrati na posao otpuštenog načelnika za kvalitet vazduha

Viši sud u Beogradu doneo odluku kojom se usvaja privremena mera i nalaže Agenciji za zaštitu životne sredine da odmah vrati na posao svog bivšeg načelnika za pitanja kvaliteta vazduha Milenka Jovanovića, saopštio je Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI).

Sud, presuda, ilustracija / Foto: Insajder
Sud, presuda, ilustracija / Foto: Insajder

RERI današnju odluku suda ocenjuje kao pobedu prava i pravne države nad bezakonjem i pokušajem šikaniranja nezavisnih stručnjaka koji su digli glas protiv pokušaja javnih funkcionera da podriju nezavisno stručno mišljenje i uspostave "novi" sistem vrednovanja i ocenjivanja kvaliteta vazduha.

"Iako se radi o privremenoj meri, uvereni smo da će snaga argumenata koju su izneli naši advokati dovesti do pozitivnog okončanja postupka i da će sud obezbediti zaštitu prava na rad Jovanovića, a samim tim potvrditi da u Srbiji i dalje postoji način da se ljudska prava, slobode i zdrava životna sredina zaštite pravnim sredstvima", poručili su iz RERI-ja.

Viši sud je odluku doneo po zahtevu advokata saradnika RERI Atile Mraznice i Jovanovićevog punomoćnika Srđana Dugonjića.

Podsetimo, Jovanović je otkaz u Agenciji dobio u decembru prošle godine. Tvrdi da je do toga došlo nakon što se usprotivio izmenama načina na koji se klasifikuje stepen zagađenosti vazduha u Srbiji.

Direktor Agencije za zaštitu životne sredine Filip Radović odbacio je kritike Jovanovića i demantovao da je ta agencija menjala kriterijume za merenje kvaliteta vazduha, ističući da je došlo do modifikacije indikativnog indeksa na aplikaciji za mobilne telefone.

Grupa 19 organizacija civilnog društva zatražila je od Vlade Srbije da u drugostepenom postupku poništi rešenje o otkazu Jovanoviću, ali i smene i odgovornost nadležnih u toj agenciji.

Izvor: FoNet, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article