RERI: Krivične prijave zbog zloupotrebe službenog položaja prilikom izgradnje MHE Topli Dol 1

Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) saopštio je da je podneo krivičnu prijavu protiv načelnika Gradske uprave Pirota i gradonačelnika Grada Pirota zbog postojanja osnova sumnje da su u svojstvu službenih lica izvršili krivično delo zloupotreba službenog položaja.

Most na ulazu u selo Topli Do / Foto: Insajder
Most na ulazu u selo Topli Do / Foto: Insajder

Kako piše u saopštenju, načelnik Gradske uprave Pirota, a po ovlašćenju gradonačelnika Grada Pirota je 2017. godine sa preduzećem "Gornjak" d.o.o, kao investitorom male hidroelektrane (MHE) Topli Dol 1 na Rekitskoj reci, zaključio ugovor kojim mu je, uz naknadu zakupnine, omogućeno pravo prolaza za nove trase podzemnih kablova i podzemnog cevovoda na Rekitskoj reci, u selu Topli Do (Ugovor o zakupu).

"Predmetni ugovor zaključen je suprotno Zakonu o javnoj svojini i Statutu grada Pirota, jer se neosnovano poziva na Odluku o načinu određivanja nadoknade za postavljanje instalacija na zemljištu u javnoj svojini opštine Pirot i površinama javne namene na teritoriji opštine Pirot kod izgradnje linijskih infrastrukturnih objekata (Odluka)", navodi RERI.

Naime, pre zaključenja ugovora kojima se raspolaže nepokretnostima u javnoj svojini Grada, neophodno je da skupština grada donese odluku o raspolaganju konkretnim nepokretnostima, koja zapravo predstavlja osnov za zaključenje svakog ugovora o raspolaganju, dodaje se.

"Navedena Odluka ne može predstavljati osnov za zaključenje spornog ugovora o zakupu, budući da se ni ne odnosi na postupak i način raspolaganja konkretnim nepokretnostima u javnoj svojini Grada. Tačnije, predmetnom Odlukom je uređen samo način određivanja i naplate nadoknade za postavljanje instalacija, i to isključivo komunalnih instalacija, odnosno komunalne infrastrukture, a ne instalacija za MHE", navodi Insitut.

Kako zaključuju, evidentno je da su organi vlasti zaobišli poštovanje zakonske procedure, te da su protivzakonito raspolagali javnom svojinom grada Pirota, uz zloupotrebu službenog položaja bez prethodno donete odgovarajuće odluke Skupštine grada Pirota.

"RERI još jednom ukazuje da organi vlasti selektivno primenjuju zakone i zaobilaze poštovanje zakonskih procedura čime nanose štetu kako prirodi tako i građanima Republike Srbije", navodi se.

Podsetimo, problem malih hidroelektrana postoji već 14 godina. Za to vreme neke reke su uništene.

Male hidroelektrane postoje širom sveta, nije ih izmislila Srbija. Korišćenjem energije vode smanjuje se zagađenost vazduha, što vodi ka očuvanju životne sredine. Zbog nedostatka jasne regulative, preciznih planova, načina na koje su građene i načina na koji rade – projekat malih hidroelektrana u Srbiji se pretvorio u suprotnost početnoj nameri.

Uništavaju se reke, građani plaćaju otkupljivanje struje od privatnih investitora, investori zarađuju, a država po svemu sudeći – ima problem koji je napravila, a sada ne zna kako da ga reši.

Pogledajte dokumentarnu emisiju Insajdera o MHE – Nije reka samo reka.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article