NOVO, 137. izdanje prestižnog Vimbldona (1-14. jul) je iza ćoška, i uvek je vredno podsetiti se svega onoga što je obeležilo istoriju najznačanijeg takmičenja u belom sportu. Najznačajnije rekorde drže Rodžer Federer sa osam titula u muškoj konkurenciji (drugi Novak Đoković i Pit Sampras sa sedam), dok je kod žena bez premca Martina Navratilova sa devet trijumfa, ali tu je još mnogo posebnih detalja.

РЕКОРДИ И ЗАНИМЉИВОСТИ ВИМБЛДОНА УОЧИ 137. ИЗДАЊА: Спремите се, креће истински спектакл!

Foto: Profimedia

Ono što je donekle zaštitni znak nadmetanja u Londonu je nepredvidivo vreme i česta kiša, s ozbirom na kontinentalnu klimu na Ostvru. Zanimljivo, u istoriji samo devet puta se dešavalo da tokom dve nedelje turnira nije bilo padavina (1922, 1931, 1976, 1977, 1993, 2009, 2010. i 2019). Otkako je postavljen krov na Centralnom terenu i igralištu broj jedan, mečevi mogu da se igraju bez smetnji.

Interesantno je podsetiti se epskog trodnevnog duela između Džona Iznera i Nikolasa Maua iz 2010. na terenu 18. Sam okršaj je trajao 11 sati i pet minuta, od toga samo poslednji set ukupno 8 sati i 11 minuta, čak sat i 38 minuta duže nego prethodni najduži susret u istoriji belog sporta. A rezultat od 70:68 više se neće ponoviti, budući da se peti set više ne igra na razliku, a posle 6:6 sledi taj-brejk do deset poena.

KLIKNI I UZMI 3000 BONUS
DOBRODOŠLICE BEZ DEPOZITA

Mnogi se pitaju od kada je počela tradicija da igrači i sudije moraju da budu u čisto beloj odeći. To traje od 1963. godine, međutim 1995. pooštrena su pravila i odnose se na svaki deo opreme. Ipak, lane je devojkama dozvoljno da nose tamnije šortseve ispod haljinica.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv „Novak, pariske priče„. Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

24 godine nakon istorijskog okršaja na Euru 2000. godine u Belgiji i Holandiji, Srbija i Slovenija se od 15 časova sastaju u 2. kolu grupe C Evropskog prvenstva. Slovenija je tada šokirala SR Jugoslaviju i povela sa 3:0, ali su Plavi uspeli da ostvare jedan od najluđih povrataka u istoriji Evropskih prvenstava izjednačivši rezultat na 3:3 za samo 6 minuta.

20. 06. 2024. u 10:00

Originalni tekst