NA referendumu u Švajcarskoj danas je usvojeno uvođenje opšte minimalne takse za preduzeća, kao i zakona o klimi koji ima za cilj smanjenje korišćenja fosilnih goriva i dostizanje nulte emisije štetnih gasova do 2050. godine.

РЕФЕРЕНДУМ У ШВАЈЦАРСКОЈ: Усвојени општа такса за предузећа и климатски закон

Foto: Profimedia

Kako prenosi Rojters, 80 odsto glasača podržalo je podizanje opštih taksi za preduzeća na 15 odsto, sa trenutniih 11 odsto.

Za uvođenje zakona o klimi glasalo je oko 59 odsto birača.

Dok oko poreskog zakona postoji veća saglasnost, kada je reč o klimatskom zakonu, koji nije usvojen 2021. godine, i koji je sada modifikovan, bilo je mnogo više debate onih koji su se žalili protiv zakona prethodnih nedelja.

Zagovornici kažu da je to “minimum koji zdrava zemlja treba da uradi da bi dokazala svoju posvećenost u borbi protiv klimatskih promena”, dok protivnici, mahom desničari, kažu da će to ugroziti energetsku stabilnost.

Švajcarska se 2021. pridružila skoro 140 zemalja koje su potpisale sporazum Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) o određivanju minimalne poreske stope za velike kompanije, što je potez koji ima za cilj ograničavanje prakse prebacivanja profita u zemlje sa niskim porezom, podseća Rojters.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Originalni tekst