Učionice budućnosti su tokom prethodne godine otvorene u 12 gradova Srbije, tj. u 13 srednjih škola, čime je obuhvaćeno 11 365 đaka i 1 223 nastavnika. Misija Grupe za obrazovanje koja ima za cilj da mladima pruži budućnost punu izbora, znanja i mogućnosti nastavlja se i u 2024. godini. Nakon otvorenih 13 Mejkers labova, Nordeus fondacija, Centar za promociju naukeDostignuća mladih u Srbiji i Inicijativa Digitalna Srbija uz podršku partnera najavljuju otvaranje još minimum 12 Mejkers labova do kraja 2024. koji će duplirati broj učenika i nastavnika sa pristupom savremenom obrazovanju.

Kako je sve počelo? Sinergija privrede i obrazovanja

Medicinska škola u Čačku bila je prva škola u Srbiji u kojoj je otvoren multidisciplinarni inovativni prostor, Mejkers lab, pre samo nešto više od godinu dana. Nakon toga, niz se nastavljao – Leskovac, Vršac, Zaječar, Ruski Krstur, Knjaževac, Beograd, Šabac, Mladenovac, Niš, Vrnjačka Banja, Kragujevac. Škole različitih profila otvorile su svoja vrata inovacijama, savremenim tehnologijama i programina. Otvaranje učionica budućnosti znači modernu opremu, renoviranje prostora, povezivanje škola sa privredom, učešće različitih aktera u stvaranju osnove za učeničke projekte i ideje koje će unaprediti budućnost i osnaživanje već postojećeg obrazovnog sistema. Ovi poduhvati značili su i mapiranje potreba konkretne škole, okupljanje lokalne zajednice, predstavnika kompanija, lokalnih samouprava, organizacija civilnog društva sa ciljem jačanja kapaciteta škola kroz pružanje kvalitetnog STEAME obrazovanja (nauka, tehnologija, inženjering, umetnost, matematika, preduzetništvo). Svaki Mejkers lab ima jednog ili tim nastavnika i koordinatora koji su ključni činioci promena jer su zaslužni za to da se on maksimalno efikasno koristi za dobrobit svih u školi. Dodatna vrednost mreže labova je i mogućnost povezivanja ovih škola i nastavnika, uvezivanje kroz rad i razmenu znanja i iskustva, što multiplikuje efekat inicijative i distribucije znanja po celoj zemlji.

Kako je to izgledalo u praksi na nekim primerima? Tehnička škola u Mladenovcu dobila je profesionalni studio za snimanje, Medicinska škola u Čačku nove mikroskope, škola u Ruskom Krsturu dobila je opremu poput Lego robota, Arduino setova i 3D štampača. a Kragujevačka gimnazija dobila je najveći Mejkers lab sa novom binom za dramsku sekciju… I to je samo deo opreme za ove škole, a za svaku od njih posebno je osmišljena lista opreme koja je potrebna đacima i nastavnicima. Podršku u izgradnji labova i  doniranju ove opreme, Grupa za obrazovanje je dobila i od kompanija koje su tokom celog perioda ulagale svoje resurse za pružanje podrške boljem obrazovanju, a to su – Bosch Srbija, Henkel/Ceresit, Tarkett, Roma company, Tesla i NCR fondacija.

Jedan zajednički cilj okupio je ove kompanije – kvalitetno obrazovanje za uspeh mladih u ekonomiji 21. veka. Odgovornost za buduća zanimanja, izbore i uspehe mladih i činjenica da su škole početak svakog putovanja i  lokalni inkubatori talenata, inovacija i znanja motivisala je predstavnike privrede da pored ostalih uzmu učešće u ovom projektu. 

Promena kao preduslov za uspeh, a škole kao generatori promena

“Ono što se stvara u Mejkers labu, ne ostaje u Mejkers labu. Projekti, inovacije i ideje koje se rađaju u Mejkers labovima širom Srbije, imaju potencijal da pomognu razvoju škole, lokalne zajednice ali i društva u celini. Učionicama budućnosti trenutno ima pristup 11.365 srednjoškolaca i 1.223 nastavnika u školama različitih profila širom zemlje. Tokom 2024. godine, ovaj broj ćemo više nego duplirati na oko 25.000 dece i 2.500 nastavnika.  

I koliko god da se, za sada, najviše govori o samom otvaranju Mejkers labova, još više ćemo pričati o onome što se u njima kreira i sprovodi. Izgradnja Mejkers labova samo je početak kontinuirane saradnje sa školama i njihovog osnaživanja. Grupa za obrazovanje, uz podršku kompanija partnera u Mejkersima sprovodi različite STEAME programe, za nastavnike i učenike”, izjavio je Miloš Đuričanin, direktor strategije i razvoja Nordeus fondacije. 

Promene su već vidljive. U nekim školama, sve je više interesovanja za IT smerove, primenjene nauke,  vannastavne aktivnosti i projekte, kao i sve više preduzetničkih projekata i interesovanja. Svedoci, ali i oni koji su ponajviše uticali na ove promene, jesu i nastavnici, koordinatori Mejkers labova, koji su tokom celog perioda radili sa učenicima u Mejkers labovima na razvoju veština i interesovanja, ali i na podsticanju njihovog učešća u ovim aktivnostima i projektima. Koordinatori imaju ključnu ulogu kada je reč o privlačenju pažnje đaka, podsticanju timskog duha i postavljanju uslova u kojima će inovativne ideje postati uspešni poduhvati. Dobar primer je gimnazija u Zaječaru, u okviru koje je, nakon otvaranja Mejkers laba, znatno povećalo interesovanje za izborni predmet Primenjene nauke. I ne samo to, rađa se veliki broj zanimljivih projekata čiji su kreatori deca i nastavnici a koji podstiču praktičan način razmišljanja, igru, kreativan pristup učenju i istraživanju.

“Dešava se da uđem u Mejkers i zateknem nekoliko učenika kako vežbaju za Baze podataka, nedaleko od njih druga grupa štimuje gitaru koju su napravili u okviru Primenjenih nauka, a oba 3D štampača su uključena i prave držače za nakit ili medaljone iz serija. To je čitav jedan mali haos u školi iz koga nastaje ceo svemir. I to su moji omiljeni trenuci, kad shvatim koliko Mejkers znači svima koji su spremni da zasuču rukave”, podelio je utiske nastavnik fizike Mladen Šljivović, inače jedan od najnagrađivanijih profesora u našoj zemljii i koordinator Mejkers laba u Gimnaziji Zaječar.

Priznanje za obrazovanje – SAM nagrada kao podsticaj za naredne korake 

Značaj savremenog obrazovanja za budućnost našeg društva, kao i povezivanja obrazovanja i privrede, kroz inicijativu Mejkers labova, prepoznala je i Srpska asocijacija menadžera, koja godinama unazad promoviše odgovorno poslovanje, podstiče liderstvo, rad sa mladima, i radi na osnaživanju menadžera u cilju uspešnijeg poslovanja i podizanja konkurentnosti srpske privrede.

U okviru tradicionalnog SAM Gala događaja i godišnje dodele nagrada, Nordeus Fondacija, u ime Grupe za obrazovanje, dobila je priznanje u kategoriji „Društveno-odgovorna kompanija godine“, upravo za projekat Mejkers lab. Na ovaj način poslovna zajednica u Srbiji i predstavnici privrede, kroz najveće menadžersko udruženje, ukazali su na realan potencijal i značaj otvaranja inovativnih prostora u srpskim školama. To proizilazi iz činjenice da su Mejkers labovi tačka kontakta privrede sa mladima. Kroz rad u Mejkers labovima i mentorstvo stručnjaka iz različitih industrija, mladi otkrivaju svoje potencijale i stavljaju ih u kontekst budućih zanimanja i potreba privrede. 

“Ova nagrada nam je veliki podstrek i signal da se moć udruživanja prepoznaje na širem planu, pa i od strane nekih od lidera domaće privrede, koju vidimo kao ključnog partnera u podršci obrazovanju. Oni razumeju šta znači ulaganje u budućnost uz dugoročno razmišljanje ali uz brzo prilagođavanje promenama 21. veka. Tek će se pokazati za šta su sve sposobni srednjoškolci i njihovi nastavnici, jer im dajemo alate  koji tek treba da otključaju njihov potencijal i pokažu kako se kroz spoj tehnologije i znanja mogu rešavati i neki društveni problemi, “ istakao je Nebojša Bjelotomić, izvršni direktor Inicijative Digitalna Srbija. 

Nacionalni partneri Mejkers lab inicijative – udruženi za obrazovanje

  • O kompaniji Bosch

Bosch je u Srbiji zvanično prisutan od 1996. godine i danas u našoj zemlji posluje na dve lokacije – u centrali na Novom Beogradu i fabrici u Pećincima. Fokusiran na razvoj novih tehnologija, Bosch u Srbiji pokriva različite oblasti poslovanja –  od proizvodnje električne i elektronske opreme za motorna vozila, preko distribucije širokog asortimana Bosch proizvoda, pa sve do pružanja usluga, pre svega kroz inovativne projekte u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija i automotive aftermarket industrije, za koju se u Beogradu nalazi globalni Bosch centar kompetencija. U Beogradu se takođe nalazi i Bosch inženjerski centar, u kojem se razvijaju softverska i servisna rešenja za povezane tehnologije.

Svoju prvu fabriku u Srbiji kompanija otvara 2013. godine i ona je danas jedna od najvećih Bosch fabrika za proizvodnju sistema brisača u Evropi. Iste godine Bosch u Srbiji je postao i pionir uvođenja programa dualnog obrazovanja, koji svake godine uspešno pohađa nekoliko desetina učenika.

Vodeći se sloganom ’’Tehnologija za život’’, Bosch teži da svojim proizvodima budi entuzijazam, poboljšava kvalitet života i doprinosi očuvanju prirodnih resursa.

  • O kompaniji Tesla

Tesla je jedan od najbrže rastućih brendova na tržištu potrošačke elektronike, koji svoje proizvode plasira na svim kontinentima širom sveta. Fokusiran na svoju misiju, brend Tesla teži da pruži tehnološke inovacije koje su skrojene prema potrebama potrošača, unapređujući njihove živote pružajući im funkcionalnost i omogućavajući efikasniju i jednostavniju svakodnevicu. Tesla portfolio obuhvata širok spektar uređaja koji unapređuju različite aspekte naših života pružajući nam zabavu, olakšavajući održavanje doma i omogućavajući pripremu ukusnih obroka za naše najmilije. Asortiman brenda se širi relativno brzo, zahvaljujući kontinuiranom uvođenju novih grupa proizvoda na osnovu pažljivog praćenja tržišnih trendova, osluškivanja i predviđanja potreba i želja potrošača.

S namerom da doprinese napretku obrazovanja i podrži mlade inovatore, Tesla brend je odlučio da donira Tesla televizore, kao doprinos ovom značajnom projektu. Tesla televizori su jedni od najprodavanijih proizvoda iz asortimana, koji se odlikuju velikim dijagonalama, najkvalitetnijim panelima i operativnim sistemima poslednje generacije. Kroz ovu saradnju, Mejkers lab učionice biće opremljene Tesla TV uređajima, stvarajući inspirativno okruženje za razvoj kreativnosti i tehničkih veština kod budućih lidera i pronalazača. Tesla, kao brend koji se ističe po tehnološkim inovacijama, vidi ovo partnerstvo kao priliku da podrži razvoj mladih talenata i pomogne im da razviju veštine koje su neophodne za digitalnu budućnost. Podrška Mejkers lab učionicama odražava posvećenost Tesla brenda obrazovanju i inspiraciji mladih generacija. U kompaniji veruju da je od suštinskog značaja omogućiti mladima pristup tehnologiji i prilike za kreativno izražavanje, kako bi zajedno oblikovali inovativne lidere koji će odgovoriti na izazove modernog sveta.

  • O kompaniji Henkel / Ceresit

Sa tradicijom dugom više od 100 godina, Ceresit je jedan od najpoznatijih brendova Henkelovog sektora Adhezivi Tehnologije. Danas je to jedan od najvažnijih brendova u proizvodnji građevinskih materijala. Za to je zaslužan kvalitet I performanse proizvoda, primenjena inovativna tehnologija, kao i širok asortiman proizvoda koji zadovoljavaju sve potrebe naših potrošača u domenu postavljanja keramike, termoizolacije, hidroizolacije i podopolaganja. Prateći porast potražnje i mogućnosti razvoja, kompanija Henkel Srbija otvorila je 2007. godine Ceresit fabriku u Inđiji za proizvodnju građevinskih lepkova. Ovo je ujedno bila i prva Henkelova grinfild investicija u Srbiji u vrednosti 8,5 miliona evra. Već naredne 2008. godine, otvorena je još jedna fabrika na istoj lokaciji za proizvodnju tečnih fasadnih maltera. Henkel Ceresit fabrika izgrađena je po najmodernijim tehničkim, tehnološkim i ekološkim standardima, u potpunosti automatizovana i jedna je od najproduktivnijih Henkelovih fabrika u Evropi, sa šest međunarodnih ISO sertifikata za kvalitet.

  • O kompaniji Tarkett

Tarkett je kompanija maksimalno posvećena svojim kupcima, koja se bavi dizajniranjem podnih obloga i sportskih površina, za dobrobit ljudi, uz brigu o životnoj sredini. Širokim asortimanom proizvoda iz ponude pokriva različite tržišne segmente i već godinama opravdava ugled izvrsne kompanije, vodeće u oblasti inovativnih rešenja i održivog razvoja. Već 140 godina, inovacije, veština i dugotrajna posvećenost održivosti učinili su Tarkett globalnim liderom u najsavremenijim rešenjima za podove i sportskim površinama za sve segmente tržišta. Širok spektar proizvoda uključuje: vinil, linoleum, LVT, tekstilne ploče, tepihe, parket, laminat, veštačku travu i atletske staze.

  • O kompaniji Roma company

ROMA COMPANY je privredno društvo za trgovinu, proizvodnju i usluge osnovano 1992. godine sa sedistem u Zemunu, Milana Rešetara br.11. Bavimo se prometom boja i lakova, lepkova, termo fasada, molerskog pribora alata, tapeta i ostalih proizvoda za završne radove u gradjevinarstvu. Imamo preko 180 zaposlenih, četiri veleprodajna centra u Srbiji i jedan u Crnoj Gori i 12 maloprodajnih objekata u Srbiji. U nasem asortimanu su proizvodi većine renomiranih proizvodjaca kako iz zemlje tako i iz sveta. Robu uvozimo iz Nemačke, Holandije, Grčke, Italije, Irske, Belgije, Kine, Kanade, SAD. Roma company je najveći distributer proizvoda za završne radove u gradjevinarstvu u Srbiji sa više od 4.000 registrovanih kupaca uglavnom trgovaca, zanatlija, izvodjaca radova. U proteklih 20 godina izdajemo časopis “Ton energija boja ” i distribuiramo ga besplatno našim kupcima i poslovnim partnerima.

Organizacije koje čine Grupu za obrazovanje

Grupa za obrazovanje osnovana je u septembru 2022.  godine sa ciljem zajedničke podrške obrazovanju, čine je:

  • Nordeus fondacija osnovana je sa ciljem da se pomogne deci i mladima da steknu veštine, znanja i kompetence potrebne za uspeh u digitalnoj ekonomiji kroz podršku obrazovanju i razvoj podsticajnog i kreativnog okruženja. 

U oblasti podrške obrazovanju, fokus je na sprovođenju inovativnih programa zasnovanih na interdisciplinarnom pristupu, iskustvenom učenju i razvoju kompetenci za 21. vek. Dok u oblasti razvoja ekosistema kreativnih industrija, Nordeus fondacija nastavlja sa dosadašnjim naporima Nordeusa kroz sopstvene programe i udruživanjem sa brojnim kompanijama kroz organizacije poput Inicijative Digitalna Srbija i Srpske gejming asocijacije čiji je Nordeus i suosnivač. 

  • Centar za promociju nauke (CPN) je javna institucija, koju je 2010. godine osnovalo Ministarstvo nauke Srbije sa zadatkom da promoviše nauku i tehnologiju. CPN sprovodi programe i aktivnosti radeći sa istraživačkim i obrazovnim institucijama u Srbiji i širom sveta, a blisko sarađuje i sa republičkim ministarstvima, medijima i privatnim sektorom. Misija CPN-a je da premosti jaz između nauke i društva okupljajući sve relevantne aktere i širu javnost u procesu istraživanja i inovacija. CPN teži da integriše društvo u istraživačke procese, kako bi se ono, uz uvid u potrebe građana, što adekvatnije suočavalo sa društvenim izazovima.
  • Inicijativa „Digitalna Srbija“ je nevladina i neprofitna organizacija sa strateškim ciljem razvoja jake, globalno konkurentne digitalne ekonomije u Srbiji. Pored vodećih digitalnih igrača u zemlji koji su osnivači Inicijative „Digitalna Srbija“, ona danas okuplja više od 30 organizacija i kompanija članova iz različitih sektora relevantnih za rast digitalnog ekosistema, uključujući tehnologiju, bankarstvo i finansije, telekomunikacije, konsalting, obrazovanje i istraživanje, zatim advokatske, medijske i farmaceutske kuće, kao i organizacije za podršku startapima.

Cilj Inicijative „Digitalna Srbija“ je stvaranje poslovnog okruženja koje je u službi digitalne ekonomije. Na putu ka tom cilju ulaže u strateške programe u oblasti formalnog i neformalnog obrazovanja, razvoja startap ekosistema, pravno-regulatornog okvira, digitalne infrastrukture i javnog dijaloga o digitalnoj transformaciji.

  • Organizacija Dostignuća mladih u Srbiji je deo globalne mreže Junior Achievement Worldwide, osnovane 1919. godine, koja obuhvata 121 zemlju na svim kontinentima i predstavlja najveći svetski program preduzetničkog obrazovanja koji godišnje pohađa više od 10 miliona učenika.

Misija organizacije je priprema i osposobljavanje učenika za uspešan život i rad u savremenom svetu u kome su najveće vrednosti inovativnost i preduzetnička inicijativa.

Uz podršku međunarodnih donatora i partnera iz poslovnog sektora u Srbiji, organizacija Dostignuća mladih u Srbiji već 17 godina kroz implementaciju svojih programa i aktivnosti na svim nivoima obrazovanja ukazuje na značaj preduzetničkog obrazovanja čiji su direktni ishod veća zapošljivost mladih, bolja konkurentnost na tržištu rada, osamostaljivanje i brže uključivanje u društvo kao i pokretanje sopstvenog posla, posebno u okviru programa Učenička kompanija.

Post Views: 8

Originalni tekst