Nema ko nije kupovao popularne “štapiće” na odmoru dok je išao u školu.

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Popularni štapići, kako se nazivaju u žargonu, odnosno slanci bila su jedna od omiljenih užina generacijama naših školaraca. Kad bi učenici znali termine u kojima izlaze vrući, tek pečeni slanci, redovno bi formirali redove ispred kioska koji su ih prodavali. A nekad se zbog velikog reda dešavalo i da posle zakasne na naredni čas.

Međutim, profesori se uglavnom nisu ljutili na ta kašnjenja, pošto su i sami bili fanovi štapića. I da, samo jedna stvar se ponekad mogla zameriti slancima, a to je ako nemaju dovoljno soli.

Zato vam sad predstavljamo recept za domaće slance, na koje ćete moći da stavite soli koliko sami želite.

SASTOJCI

Testo

Kvasac – 50 grama

Šećer – dve male kašike

So – dve male kašike

Brašno – oko 700 grama

Mleko – oko 400 ml

Ulje – 100 ml

Slani deo

So – pola kašike (može i više ako volite slaniji ukus)

Brašno – dve kašike

Voda – oko 20 ml

Prašak za pecivo – manje od pola male kašike

Sve sjedinite i izmešajte

PRIPREMA

Umutite kvasac, mleko i šećer, pa zatim dodajte so, brašno i ulje. Umesite testo dok je meko, a onda ga ostavite da odstoji između pet i 10 minuta. Izmesite testo još jednom i onda ga ostavite dvadesetak minuta kako bi naraslo.

Smesu podelite na male delove od oko 100 grama, a onda ih ostavite ih da odstoje između pet i 10 minuta. Razvucite svaki komad tako da bude tanak i dugačak. Zatim ih umotajte, pa istraljajte kako bi dobili adekvatan oblik.

Onda sve to poređajte u posudu koju ćete prethodno namazati uljem ili staviti pek papir. Zatim ostavite da odstoji oko 20 minuta, pa ubacite u rernu koju ćete nekoliko minuta ranije upaliti na 180 – 200 stepeni. Da se ispeku biće dovoljno oko 20 – 25 minuta, ali svakako ih nemojte vaditi iz rerne pre nego

što malo ne dobiju boju.

Sad dolazimo do same završnice. Prelijte slanom smesom koju ste napravili i vratite u rernu na još nekoliko minuta. Kad ih izvadite preostaje vam samo da ih namažete uljem, poslužite i vratite u detinjstvo.

Originalni tekst