VLADIMIR Zelenski izjavio je danas da se u istrazi atentata na profesorku ukrajinskog jezika i bivšu poslanicu Irinu Farion razmatraju sve moguće teorije, „uključujući i onu koja vodi do ruske umešanosti“.

РАЗМАТРАМО СВЕ МОГУЋНОСТИ Огласио се Зеленски о убиству украјинске политичарке

Foto: Profimedia

– Ministar unutrašnjih poslova Igor Klimenko i šef Službe bezbednosti Ukrajine Vasil Maljuk uključeni su u istragu ubistva Irine Farion. Koriste se sve raspoložive nadzorne kamere, saslušavaju se svedoci, snima se teritorija nekoliko okruga. Istražuju se sve verzije, uključujući i onu o umešanosti Rusije – naveo je Zelenski na Telegram kanalu.

Klimenko je izjavio da su neke od sigurnosnih kamera u blizini mesta ubistva bile isključene zbog najavljenih nestanaka struje, što je otežava policijsku istragu.

Apelujemo na sve koji mogu da daju dodatne informacije da pomognu u istrazi“, rekao je Klimenko, prenosi „Kijev indipendent“.

Prema njegovim rečima, glavne teorije su da je Farionova ubijena zbog svog javnog i političkog delovanja ili zbog lične mržnje.

Takođe se istražuje mogućnost da je reč o naručenom ubistvu, dodao je ministar policije.

Farionova (60) je preminula u bolnici u Lavovu u petak uveče, nekoliko sati nakon što ju je upucao neidentifikovani napadač.

Pridružila se ultranacionalističkoj partiji Svoboda 2005. i bila je poslanica u parlamentu između 2012. i 2014. godine.

Bila je poznata po kontroverznim izjavama o upotrebi ruskog jezika u Ukrajini.

Farionova je vraćena na mesto profesora na odseku za ukrajinski jezik na Lavovskom politehničkom univerzitetu u junu 2023. godine, nakon što je otpuštena zbog izjave da se ukrajinski vojnici ne mogu zvati Ukrajincima ako govore ruski jezik.

Situacija je dodatno eskalirala nakon što je ona objavila da je navodno dobila poruku podrške od Maksima Hlebova, proukrajinskog studenta koji živi na Krimu.

Ona je mejl, uključujući njegovo puno ime i kontakt podatke, objavila na svojim nalozima na društvenim mrežama, nakon čega je dobila oštre kritike da je mladića dovela u opasnost.

Hlebova su ispitivale ruske vlasti na Krimu i naterale ga da se izvini pred kamerama.

Ukrajinska služba bezbednosti (SBU) saopštila je u novembru 2023. da je Farionova pod krivičnom istragom zbog izjava o vojnicima koji govore ruski, kao i zbog objavljivanja poruke Hlebova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Originalni tekst