Najnovija anketa ABC news/Ipsos pokazuje da su mišljenja Amerikanaca o potpredsednici Kamali Haris usko podeljena, pri čemu 43 odsto gleda na nju pozitivno i negativno, dok još 14 odsto nema mišljenje, prenosi CNN.

To je za nju napredak u odnosu na anketu objavljenu prethodne nedelje, u kojoj je 35 odsto gledalo pozitivno, a 46 odsto negativno.

U međuvremenu, rejting bivšeg predsednika Donalda Trampa iznosi 36 odsto povoljnih a 52 odsto nepovoljnih. To je malo manje u odnosu na pre nedelju dana nakon Republikanske nacionalne konvencije i pokušaja atentata na njega, ali je i dalje više od njegovog rejtinga tokom većeg dela ciklusa ove kampanje.

Njegov potpredsednik, senator Džej Di Vens iz Ohaja, beleži porast negativnog raspoloženja, sa 31 odsto koliko je o njemu imalo negativno mišljenje prošle nedelje na 39 odsto ove nedelje, pri čemu je promena uglavnom odražavala pad udela onih koji nemaju mišljenje o njemu.

Sveukupno, anketa je pokazala da sedam odsto Amerikanaca ima negativne stavove i o Haris i o Trampu – smanjujući udeo takozvanih „dvostrukih mrzitelja“ otprilike za polovinu u odnosu na 15 odsto koji su prošle nedelje rekli da imaju negativne stavove i o Bajdenu i o Trampu.

Anketa je pokazala da 88 odsto demokrata kaže da je bar donekle oduševljeno Haris kao demokratskom kandidatkinjom za predsednika, dok 82 odsto republikanaca kaže da je bar donekle oduševljeno Trampom kao kandidatom za GOP.

Sve u svemu, oko polovina (48 odsto) Amerikanaca kaže da je oduševljena time što je Haris demokratska kandidatkinja, a 39 odsto je izrazilo entuzijazam za Trampa kao kandidata GOP-a. U anketi se nije direktno postavljalo pitanje o preferenciji glasa.

Anketa ABC News/Ipsos anketirala je 1.200 odraslih Amerikanaca u periodu od 26. do 27. jula, koristeći nacionalno reprezentativni onlajn panel.

Post Views: 12

Originalni tekst