Na konferenciji za medije, 1. jula u Školi za muzičke talente u Ćupriji, predstavljen je program petog Festivala muzičke izuzetnosti Ravanelius, koji će se održati od 5. do 12. jula u Ćupriji, u organizaciji Ustanove kulture Ćuprija i Škole za muzičke talente, uz podršku i pokroviteljstvo Opšine Ćuprija i Ministarstva kulture i informisanja, kao i uz pomoć brojnih sponzora. Reč je o manifestaciji koja, iako vrlo mlada, već zauzima značajno mesto na kulturno-umentičkoj sceni u Srbiji, te je tako ovenčana i Nagradom za festival od regionalnog značaja koju joj je dodelila revija Muzika klasika za 2022. godinu.

Medijima su se obratili Vladimir Vasiljević, zamenik predsednika opštine Ćuprija, Stefan Stamenković, direktor festivala, Dragan Đorđević Suzuki, umetnički direktor Ravaneliusa, Danijela Jović, direktorka Škole za muzičke talente i Jelena Petrović, direktorka Turističke organizacije opštine Ćuprija.

Na ovogodišnjem Ravaneliusu biće održano sedam koncerata klasične muzike interesantnih naziva (Orao i zmaj, Zajedno u harmoniji, Priča o harfi, Čelo fantazija, Nekad i sad, Koncert polaznika Ravaneliusove radionice, opera za decu Kornjača i zec), jedan koncert tradicionalne muzike (Kalem na Moravi), a biće upriličeni i programi posvećeni najmlađima (Prava muzika za moje dete i Muzički bioskop Ko voli crtaće ), jedna tribina, kao i majstorske radionice gostujućih umetnika.

Festival će ugostiti brojne renomirane umetnike iz inostranstva, među kojima su violista Maksim Rizanov, violinisti Nikita Borisoglebski i Kjuan Juan, violončelisti Razvan Suma, Ela Bokor i Dora Kokaš, sopran Vanže Žang i dirigent Ifan Sun. Od umetnika iz Srbije nastupiće violončelista Dragan Đorđević, violinistkinje Marija Špengler Marković i Jelena Horvat, violistkinja Bojana Šerović, harfistkinje Ljiljana Nestorovska i Milena Stanišić, gitarista Srđan Tošić, dirigent Dejan Dačić, kao i Udruženje umetnika „Visoko Ce“, Muzički centar Bim Bam i Gudački kvintet.

Za ovu priliku formiran je i Nacionalni simfonijski orkestar Srbije, a na festivalu će se predstaviti i Čelo ansambli Ravaneliusove radionice, kao i orkestar sadašnjih i bivših đaka Škole za muzičke talente u Ćupriji, koji nastupa na zatvaranju manifestacije. Učesnice tribine pod nazivom Izazovi organizacije međunarodnog muzičkog festivala biće muzikološkinje Milica Kadić i Jelena Janković Beguš. Ove godine, majstorske radionice će održati Nikita Borisoglebski, Maksim Rizanov, Marija Špengler Marković, Razvan Suma, Ljubomir Milanović, Ela Bokor i Slobodan Gerić.

Koncerti će biti održani na otvorenoj sceni Škole za muzičke talente, otvorenoj sceni na Gradskom trgu, u Koncertnoj sali OMŠ „Dušan Skovran“, Kamernoj sali Škole za muzičke talente i otvorenoj sceni Moravskog parka.

Festivalski programi su stilski i žanrovski raznovrsni, a pored tzv. klasika umetničke muzike, obuhvataju i dela domaćih autora (Z. Erića, K Babića, I. Brkljačića, D. Jovanović, M. I B. Cvijića), kao i evropsku premijeru ostvarenja koja potpisuje kineski autor iz 20. veka Ding Šande, dok je koncert Priča o harfi posvećen sećanju na izuzetnu umetnicu, velikog pedagoga i rođenu Ćupričanku – Milicu Barić. Ulaz na sve programe je besplatan.

Post Views: 44

Originalni tekst