Raul Kastro se povlači iz političkog života

Raul Kastro potvrdio je danas na kongresu Komunističke partije Kube da se povlači i prepušta vodstvo mlađoj generaciji za koju je rekao da je "puna strasti i antiimperijalističkog duha", javlja Rojters.

AP Photo/Desmond Boylan: Raul Kastro
Foto: AP Photo/Desmond Boylan / Raul Kastro

Kastro je u govoru na otvaranju četvorodnevnog kongresa KP Kube, koji je počeo danas i održava se iza zatvorenih vrata, rekao da mu je zadovoljstvo što partiju predaje grupi odanoj stranci koja ima višedecenijsko stranačko iskustvo.

"Žarko verujem u snagu, posvećenost i razumevanje svojih sunarodnika i dok budem živ biću spreman da branim domovinu, revoluciju i socijalizam", rekao je Kastro stotinama okupljenih delegata u kongresnom centru u Havani, a izvode iz govora objavila je nacionalna televizija.

U svom govoru Kastro je pozvao i na "dijalog s poštovanjem" između Kube i SAD, ali bez "odricanja socijalizma".

Rekao je da se povlači uz osećaj da je "ispunio svoju misiju" i da je "uveren u budućnost domovine".

Povlačenjem Raula Kastra završava se šest decenija dug period, započet 1959. godine, u kojem su Kubu vodili on ili njegov brat Fidel. Nakon smrti Fidela Kastra 2016. i sada po odlaska u penziju njegovog 89-godišnjeg brata Raula, počinje etapa u politici Kube i njenih građana, od kojih su mnogi ceo svoj život znaju samo vlast slavne revolucionarne porodice.

Četvorodnevni kongres KP Kube zapadne agencije nazivaju "istorijskim skupom" koji će označit kraj vladavine porodice Kastro i dolazak nove generacije vođa.

Izvor: Fonet

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article