RAT u Ukrajini – 786. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: У правцу Херсона за 24 часа погођено је 27 осматрачница Оружаних снага Украјине

Foto: Profimedia

Šmigalj: Oružje SAD stiže nakon zelenog svetla Kongresa

Ukrajinski premijer Denis Šmigalj izjavio je da će Ukrajina dobiti oružje od SAD za nekoliko nedelja od odobrenja vojne pomoći Kijevu u Kongresu.

Šmigalj je rekao da su ga američki zvaničnici uverili da Kijev može da očekuje novo oružje nakon zelenog svetla Kongresa.

(Reuters)

Gladkov: Oboreno 25 vazdušnih ciljeva iznad Belgoroda

Načelnik Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov izjavio je da su ruske snage presrele 25 vazdušnih ciljeva iznad te oblasti, ali da nema povređenih.

Gladkov je naveo da je cilj napada bio grad Belgorod, kao i da više zgrada i privatnih kuća oštećeno.

(Reuters)

Napad na Krivi Rog – oštećena infrastruktura, ima povređenih

Načelnik vojne administracije Krivog Roga Oleksandr Vilkul izjavio je da je u ranim jutarnjim satima u ruskom napadu na taj grad oštećena infrastruktura, kao i da su tri osobe povređene.

Vilkul je naveo da je napad na infrastrukturu izazvao požar.

Na licu mesta su ekipe Hitne pomoći. 

(Reuters)

Rusko vojno osoblje je u protekla 24 časa pogodilo 27 ukrajinskih osmatračnica i tri skladišta municije, a oborilo je i 47 dronova u pravcu Hersona, rekao je za RIA Novosti Roman Kodrijan, šef pres-centra grupe Dnjepar.

Vatra protivvazdušne odbrane i elektronsko ratovanje ugušili su kontrolu i oborili 47 bespilotnih letelica, pogođeno je 27 osmatračnica, tri skladišta municije i logistike.

On je dodao da su na pravcu Hersona jedinice grupe Dnjepar u protekla 24 sata branile levu obalu Dnjepra , gađajući neprijateljsko ljudstvo, tehniku i privremene tačke razmeštaja na desnoj obali reke Dnjepar. Pored toga, uništavali su neprijateljske jurišne i izviđačke bespilotne letelice i vodili protivbaterijske borbe za suzbijanje artiljerijskih udara Oružanih snaga Ukrajine po naseljenim mestima na levoj obali Dnjepra.

Kodrijan je podsetio da su ruske Oružane snage u protekla 24 sata u pravcu Hersona nanele sveobuhvatan vatreni poraz ljudstvu i tehnici tri ukrajinske brigade u rabotinski okrugu u Zaporoškoj oblasti , Zmejevki, Nikolskom i Ivanovki u Hersonskoj oblasti. Oružane snage Ukrajine izgubile su do 50 vojnika, dva vozila i dve haubice D-30 kalibra 122 mm.

Ranije je rusko Ministarstvo odbrane saopštilo da je u samo jednom danu tokom vazdušnog udara oboren 251 ukrajinski dron, prenela je RIA. 

Pomaganje u zaveri za ubistvo i špijuniranje

Pomaganje u zaveri za ubistvo i špijuniranje, krivična dela su zbog kojih su osumnjičeni ruski agenti.

Poljak, ruski agent je u udarnim vestima ukrajinskih medija. Osumnjičen je za pripremanje atentata na predsednika Volodimira Zelenskog.

Razotkrila ga je ukrajinska služba bezbednosti, a uhapsila Poljska na svojoj teritoriji.

Zbog druge dvojice, uhapšenih agenata, osumnjičenih za špijunažu, šefica nemačke diplomatije Analena Berbok, pozvala je ambasadora Ruske Federacije u Berlinu. 

Tužilaštvo navodi da je reč o nemačko-ruskim državljanima koji se terete da su špijunirali u korist Rusije.

To nije sve. I službe bezbednosti na Krimu su imale posla. Uhapsile su 12 pripadnika neonacističkog pokreta „Belo odelo“.

Generalštab oružanih snaga Ukrajine je ponovio i potvrdio objavljivanjem snimka da je pogodio vojni aerodrom u Đankoju na Krimu. Uz ratni uspeh i opaska, da „neprijatelj pažljivo krije broj pogođenih aviona i ljudstva“.

Nemački kancelar Olaf Šolc ne odustaje od potrage za „patriotima“ Ukrajini. Poručuje da traži još šest sistema u zemljama NATO-a.

Šef Severnoatlanske alijanse Jens Stoltenberg kaže da iz američkog Kongresa stižu ohrabrujuće poruke pred predstojeće glasanje o paketu pomoći za Ukrajinu u vrednosti od 61 milijardu dolara.

U Briselu će danas biti održan vanredni sastanak Saveta Ukrajina-NATO, na kojem će učestvovati i ukrajinski predsednik.

Međutim, Kremlj smatra da „bilo kakva“ vojna pomoć Ukrajini neće promeniti situaciju na frontu gde je Kijev, tvrdi, u nepovoljnom položaju.

„Američka pomoć će ostaviti Ukrajinu u dugovima“, poručuje Kremlj.

BONUS VIDEO: POPLAVE U RUSIJI –  Snimci dronom pokazuju poplavama pogođena predgrađa na jugu Rusije

Preporučujemo

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Originalni tekst