RAT u Ukrajini, 681. dan. Ukrajinske snage nastavljaju sa neselektivnim napadima na ruski pogranični grad Belgorod. Nastavljaju se borbe na drugim delovima fronta, a ukrajinska vojska povukla se sa nekoliko položaja oko Artjomovska.

РАТ У УКРАЈИНИ: У Белгородској области проглашена ваздушна опасност

FOTO: Tanjug/AP

U Belgorodskoj oblasti proglašena vazdušna opasnost

U Belgorodskoj oblasti proglašena je vazdušna opasnost zbog potencijalnog raketnog napada, saopštio je kabinet gradonačelnika Belgoroda.

„Molimo građane da se sklone sa ulica, da izađu iz auomobila i da se vrate svojim kućama“, navodi se u saopštenju.

Pentagon priznao da ne može da nadoknadi oružje isporučeno Kijevu

Vašington više nema sredstava za popunjavanje zaliha i zamenu oružja koje je isporučeno Kijevu, izjavio je portparol Ministarstva odbrane SAD Patrik Rajder, prenosi „Difens njuz“.

Belgorodska oblast na udaru

Ukrajinske snage granatirale su grad Šebekino u Belgorodskoj oblasti, saopštio je gubernator oblasti Vjačeslav Gladkov.

„Prema preliminarnim informacijama, jedna osoba je ranjena. Reč je o čuvaru jednog od industrijskih preduzeća“, saopštio je Gladkov na Telegramu.

U napadu su oštećena tri preduzeća. Prekinut je i jedan dalekovod, pa su stanovnici nekoliko centralnih ulica ostali bez struje.

Šebekinski gradski okrug Belgorodske oblasti graničisa Harkovskom oblasti Ukrajine i gotovo svakodnevno je na meti granatiranja ukrajinskih snaga.

Mediji tvrde – Sukob Zelenskog i Zalužnog sve veći

Razdor između Vladimira Zelenskog i glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine Valerija Zalužnog produbio se jer je ukrajinski predsednik postao samouvereniji, piše „Telegraf“.

„Zelenski je određivao sopstvene vojne prioritete koji se nisu uvek poklapali sa prioritetima Zalužnog. Uskoro se razdor produbio“, piše američki novinar Sajmon Šuster.

On je podsetio da su neki ukrajinski zvaničnici još 2022. godine smatrali Zalužnog mogućim političkim protivnikom Zelenskog, a sam glavnokomandujući je opisivao svoje odnose sa predsednikom kao „nezgodno partnerstvo“.

Najvažnije sa brifinga ruske vojske:

– U poslednjih nedelju dana ruska vojska izvela je 41 grupni i jedan intenzivan napad visoko preciznim naoružanjem i dronovima na štabove i ukrajinske vojne objekte;

– Ruska vojska je u poslednjih nedelju dana odbila četiri napada na krasnolimanskom pravcu, protivnik je izgubio 690 vojnika i 42 jedinica tehnike;

– Na južnodonjeckom pravcu u istom periodu je odbijeno pet ukrajinskih napada a protivnik je izgubio više od 950 vojnika;

– Na kupjanskom pravcu ruska vojska odbila je 18 napada;

– Na zaporoškom pravcu ruska vojska je odbila jedan napad a ukrajinske snage su izgubile 350 vojnika;

– Na donjeckom pravcu odbijeno je devet ukrajinskih napada, a protivnik je izgubio skoro 2.000 vojnika;

– Za poslednjih nedelju dana ruska vojska je oborila ukrajinski avion Su-27, helikopter Mi-8, 14 raketa „točka-u“, osam raketa „storm šedou“, tri rakete S-200, 107 projektila „hajmars“, „oljha“ i „vampir“, tri rakete HARM i 253 dronova

– Ukrajinske snage su izgubile šest tenkova, uključujući „leopard 2“, a uništena su im i tri skladišta municije na kupjanskom pravcu.

„Oružje na naduvavanje“

Pogledajte kako ruska vojska vara neprijateljske dronove i artiljeriju:

Noćni napad na Krim, američki dron patrolirao iznad Crnog mora

Ukrajinskom napadu na Krim u toku noći prethodile su višečasovne aktivnosti američkog špijunskog drona iznad Crnog mora, rekao je krimski politički ekspert Denis Baturin.

– Protivnik je tokom prethodnog dana preduzeo najintenzivniji napad na Krim, koristeći udarne dronove i rakete. Sve je očekivano, kaoi to da je napad koordinisao američki špijunski dron – rekao je on.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je ranije da je prethodne noći PVO uništila 10 ukrajinskih raketa i da je presrela 36 dronova iznad Krima i Kubanja.

Belgorod pod vatrom

Ukrajinske snage su u poslednja 24 sata gađale Belgorod 26 puta, saopštio je gubernator regiona Vjačeslav Gladkov.

U Sevastopolju je proglašena vazdušna opasnost

U Sevastopolju je nakratko bila na snazi vazdušna opasnost. Ona je u međuvremenu ukinuta a saobraćaj na Krimskom mostu je normalizovan.

Penzionisani ukrajinski pukovnik: Ne slabi ruski pritisak, ofanziva na više pravaca

Nastavlja se pritisak ruske vojske na Oružane snage Ukrajine, rekao je pukovnik SBU u penziji Oleg Starikov na svom Jutjub kanalu.

– Pritisak na naše položaje ne slabi…. Situacija na istočnom frontu je složena. Vojska Rusije je značajno povećala primenu oklopne tehnike i udarnih dronova – naveo je on.

Kako je dodao, ruska vojska je prešla u ofanzivu na nekoliko pravaca i preuzima položaje od Ukrajinaca.

Dvoje ranjeno, 30 automobila uništeno u granatiranju Belgoroda

U Belgorodu je posle noćnog granatiranja oštećeno oko 30 automobila, javljaju lokalni zvaničnici.

Prema navodima vlasti, dvojica su ranjena gelerima.

Eksplozije u oblasti Hmeljnicki

Eksplozije u oblasti Hmeljnicki. Lokalne javne stranice izveštavaju o radu PVO. 

Nemačka poslala novi paket vojne pomoći Ukrajini

Nemačka je poslala novi paket vojne pomoći Ukrajini, koji uključuje PVO rakete, artiljerijsku municiju, borbena vozila pešadije, radare, kamione i drugu opremu, saopštila je nemačka vlada.

Više o tome OVDE.

Ka-27 iznad Crnog mora

Ruski helikopter Ka-27 patrolirao je iznad Crnog mora u cilju zaštite civilnih brodova od pretnji sa ukrajinske strane. Helikopter je izvršio kontrolu 50 kvadratnih kilometara gde se nalaze trase sa najintenzivnijim saobraćajem.

Radio PVO iznad Belgorodske oblasti

Ruska PVO sinoć je oborila iznad Belgorodske oblasti 10 ukrajinskih raketa „oljha“, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Ruska PVO je takođe oborila šest ukrajinskih dronova kod Kremene.

Povlačenje kod Artjomovska

Ukrajinske jedinice povukle se sa više položaja kod Artjomovska, rekao je za Sputnjik komandant specijalne jedinice snaga grupe.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Originalni tekst