RAT u Ukrajini ušao je u 927. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: Руске трупе напредују у Харковској области; Украјинци напустили положаје у Красногоровки

Foto: Profimedia

Ima povređenih tokom granatiranja Belgorodske oblasti

Tri osobe su povređene tokom ukrajinskog granatiranja sela Gružsko u Belgorodskoj oblasti, rekao je gubernator oblasti Vjačeslav Gladkov.

Ruske trupe napreduju duž leve obale reke Oskol u Harkovskoj oblasti, saopštio je Sputnjiku šef ruske administracije regiona Vitalij Gančev.

„Naši borci potiskuju neprijatelja sve dalje i dalje, krećući se levom obalom reke Oskol duboko u ukrajinske položaje“, rekao je on.

Gančev je pojasnio da je reč o pravcu Svatovsko-Kupjansk.

Osim toga, na severu Harkovske oblasti se vode pozicione borbe, nastavljaju se teške borbe za oslobođenje Volčanska.

Ukrajinci napustili položaje u Krasnogorovki

Ukrajinske trupe napustile su svoje položaje u Krasnogorovki, javljaju mediji.

U gradu nema ukrajinskih oružanih snaga.

Eksplozije u Hersonu

Eksplozije su se dogodile u ponedeljak u gradu Hersonu koji se nalazi pod kontrolom Ukrajine, javljaju ukrajinski mediji.

Dron iz Belorusije pao u Letoniji

Dron koji je pao u Letoniji tokom vikenda došao je iz Belorusije, rekao je komandant letonske vojske Leonid Kalnjins na konferenciji za novinare koju je prenosio portal TVnet.

On je pojasnio da „nije zabeležena nikakva otvorena eskalacija“.

„Penzionisani piloti borbenih aviona F-16 iz zemalja članica NATO-a mogli bi biti uključeni u obuku ukrajinskih pilota“

Penzionisani piloti borbenih aviona F-16 iz zemalja članica NATO-a mogli bi biti uključeni u obuku ukrajinskih pilota, izjavio je u ponedeljak američki senator Lindzi Grem (koju je uključen na rusku listu terorista i ekstremista).

O ovom pitanju razgovarali su Vladimir Zelenski i delegacija američkog Kongresa na sastanku koji je održan 6. septembra u Italiji.

„Prioritet naših razgovora je bila mogućnost efikasnije upotrebe oružja (koji Kijevu isporučuju zapadne zemlje), ukidanje ograničenja na ovo naoružanje. Razgovarali smo i o pozivanju penzionisanih pilota F-16 iz zemalja NATO-a koji bi mogli da obučavaju pilote i pomažu Ukrajini da nauči da upravlja lovcima“, rekao je Grejem televiziji Rada.

Prvi zamenik šefa Komiteta za odbranu Saveta Federacije, bivši glavnokomandujući Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije Viktor Bondarjov izjavio je 23. avgusta da ćemo „veterane“ NATO-a za koje je planirano da upravljaju F-16 vrlo brzo videti u Ukrajini, u avionima koje će Rusija oboriti.

Švedska najavila novi paket vojne pomoći Ukrajini

Švedska će isporučiti Ukrajini 17. paket vojne pomoći u vrednosti od 4,6 milijardi švedskih kruna (443 miliona dolara), izjavio je danas švedski ministar odbrane Pal Jonson.

On je naveo da će novi paket pomoći uključivati municiju za borbena vozila pešadije, kao i nabavke koje bi omogućile transfer borbenih aviona Gripen u budućnosti, iako odluka o takvom transferu još nije doneta. 

„Želimo da budemo u mogućnosti da prebacimo lovce Gripen u Ukrajinu u kasnijoj fazi“, naglasio je Jonson na konferenciji za novinare, prenosi Rojters.

Bivši švedski ministar spoljnih poslova Tobijas Bilstrom u julu je najavio da je Švedska spremna da isporuči lovce Gripen u budućnosti, ali da to zavisi od odluke ukrajinske vlade. 

Porošenko sa gradonačelnikom Varšave razgovarao o jačanju podrške Ukrajini

Lider partije „Evropska solidarnost“, ukrajinski narodni poslanik Petro Porošenko razgovarao je danas sa gradonačelnikom Varšave Rafalom Caskovskim o jačanju podrške Ukrajini, energetskoj bezbednosti i zaštiti ukrajinskog vazdušnog prostora po „izraelskom modelu“.

„Detaljno sam mu ispričao o bezbednosnoj situaciji u Ukrajini uopšte, o situaciji na frontu, o motivaciji ukrajinske vojske i o hitnim potrebama da se odbije ruska invazija.

Vreme je za zajednički odgovor saveznika za drsko granatiranje teritorije Ukrajine, posebno narušavanje vazdušnog prostora NATO-a“, rekao je Porošenko, prenosi Interfaks Ukrajina.

Moskva: Ruske trupe zauzele selo Memrik na istoku Ukrajine

Ruske snage preuzele su kontrolu nad selom Memrik u istočnoj ukrajinskoj oblasti Donjecka, saopštava Ministarstvo odbrane Rusije.

– Jedinice grupe snaga `centar` preuzele su kontrolu nad selom Memrik u Donjeckoj Narodnoj Republici – prenosi Interfaks navode Moskve.

(Reuters/Interfaks)

Kremlj: Nema preduslova za rešavanje sukoba u Ukrajini

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da trenutno ne postoje realni preduslovi za rešavanje sukoba u Ukrajini mirnim putem.

– Što se tiče rešavanja sukoba u Ukrajini mirnim putem, za sada se ne primećuju čak ni obrisi. Čujemo različite izjave iz evropskih zemalja, ali ne vidimo izjave iz zemlje koja diriguje svim tim procesom i čitavim kolektivnim Zapadom –  istakao je Peskov.

Komentarišući navode pojedinih zapadnih medija koji tvrde da nemački kancelar Olaf Šolc priprema plan za mirno rešavanje situacije u Ukrajini, Peskov je rekao da ne zna nikakve detalje.

– Ne znamo ništa više od toga što su saopštili mediji – da je u toku priprema nekakvog plana. Ne znamo o kakvim detaljima se radi. Ne odbacujemo unapred bilo kakve planove, ali treba da vidimo o čemu se radi – kazao je portparol Kremlja.

Podsetimo, ruski predsednik Vladimir Putin je na Istočnom ekonomskom forumu rekao da Rusija nikada nije odbijala pregovore sa Ukrajinom, ali da oni budu na osnovu onoga što je usaglašeno u Istanbulu ne na bazi nekih „izmišljenih zahteva“.

Moskva: Ruske trupe zauzele selo Memrik na istoku Ukrajine

Ruske snage preuzele su kontrolu nad selom Memrik u istočnoj ukrajinskoj oblasti Donjecka, saopštava Ministarstvo odbrane Rusije.

– Jedinice grupe snaga `centar` preuzele su kontrolu nad selom Memrik u Donjeckoj Narodnoj Republici – prenosi Interfaks navode Moskve.

(Reuters/Interf

Alaudinov: U Kurskoj oblasti zaustavljeni novi proboji Ukrajinaca

Rusi su osujetili pokušaj proboja ukrajinskih snaga u dve oblasti u Kurskoj oblasti, rekao je komandant specijalnih snaga Ahmat, zamenik načelnika Glavnog vojno-političkog direktorata Ministarstva odbrane, general-major Apti Alaudinov na Telegramu.

– Neprijatelj je danas pokušao da se probije na dva sektora, na našu radost, nije uspeo – rekao je Alaudinov.

(RIA novosti)

Kijev: Rusi tokom noći i jutra 16 puta granatirali Sumsku oblast

Tokom noći i jutra ruske trupe su 16 puta granatirale pogranična područja i naselja Sumske oblasti, saopštava Sumska oblasna vojna uprava.

„Zabeležene su 42 eksplozije“, navodi se u objavi.

(Ukrinform)

Sirski: Kurska oblast izabrana jer je bila najslabija tačka ruske odbrane

Ukrajina je za napad izabrala Kursku oblast jer se ispostavila kao najslabija tačka u odbrani ruske vojske, rekao je u intervjuu za Si-En-En glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Oleksandar Sirski.

Prema navodima Sirskog, Rusi su planirali da iskoriste tu teritoriju kao odskočnu dasku za dalje akcije, a posebno za napad na Sumski region.

Tvrdi da su Rusi hteli da probiju granicu nekoliko dana posle ofanzive u pravcu Harkova.

– Za nas je ovaj pravac uvek bio pretnja, pa smo, procenjujući naše mogućnosti, izabrali najslabiju tačku u odbrani neprijatelja, u njegovoj strukturi – objašnjava Sirski.

Objašnjava da je to smanjilo opasnost od napada ruskih trupa i prenelo borbu na teritoriju Rusije, prenosi UNIAN.

Oružane snage Ukrajine stvorile su svoju bezbednosnu zonu u Kurskoj oblasti, ističe Sirski.

– Kada su Rusi počeli da trpe gubitke u Harkovskoj oblasti, bili su prinuđeni da tamo prebace jedinice koje su se nalazile u Kurskoj oblasti. Međutim, uprkos neuspehu operacije, okupatori nisu želeli da odustanu od svog plana i razmotrili su ovu odskočnu dasku za svoje dalje akcije – dodao je Sirski.

Kaže da je, zahvaljujući operaciji u Kurskoj oblasti, bilo moguće ne samo da se obezbedi Sumska oblast, već i da se popuni fond za razmenu sa ruskim okupatorima.

(UNIAN)

Napad dronovima na Kijev

Ruske snage su tokom noći izvele napade bespilotnim letelicama na Kijev, saopštila je ukrajinska vojska.

Svi ruski napadi su odbijeni, javljaju ukrajinski mediji.

Ukrajinske vazduhoplovne snage saopštavaju da su oborile šest od osam dronova koje je lansirala Rusija i dve od tri rakete.

(Rojters)

BONUS VIDEO: RUSI NA POZICIJI  – Viđeni tenkovi u Kurskoj oblasti

Preporučujemo

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Originalni tekst