RAT u Ukrajini – 863. dan. Širom Ukrajine ruske trupe izvode napade, saopštava Kijev. Ukrajina navodi da su problem ruske navođene bombe, da je potrebna veća pomoć Zapada i dozvola korišćenja oružja na ruskoj teritoriji. Prijavilo se 190.000 ruskih dobrovoljaca od početka godine, tvrdi Dimitrij Medvedev.

РАТ У УКРАЈИНИ: Русија неће прогласити прекид ватре док Кијев не предузме неповратне кораке; Москва спремна да одговори на потезе САД-а

Foto: Profimedia

Dve osobe su poginule, a 26 ljudi je ranjeno u ruskim udarima na severoistok, istočnu i jug Ukrajine, saopštavaju lokalne vlasti.

Rusija neće proglasiti prekid vatre sve dok Kijev ne preduzme nepovratne korake prihvatljive Moskvi, kaže Vladimir Putin.

Rusi spremni da odgovore na potez SAD-a

Ruski predsednik je izjavio da je Rusija spremna da recipročno odgovori na potez SAD-a da rasporede rakete srednjeg i manjeg dometa u bilo kom regionu sveta.

Zelenski zahvalan na pomoći koja kasni

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski navodi da je zahvalan za pomoć Zapada ali da kasni, te da su pojedine brigade nedovoljno naoružane.

NATO je odlučio da u Kijev pošalje stalnog specijalnog izaslanika koji će koordinisati pomoć Ukrajini, izjavio je portparol Alijanse.

Kuleba zatražio da zapadnim oružjem udare na rusku teritoriju

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba zatražio je od partnera Kijeva da dozvole da zapadnim oružjem udare na rusku teritoriju i obezbede više artiljerije i municije.

Orban u Moskvi

Mađarski premijer Viktor Orban otputovaće sutra u Moskvu da se sastane sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, rekao je za mađarski servis Radija Slobodna Evropa izvor iz mađarske vlade.

Zelenski je na Orbanovu ideju o potencijalnom primirju na frontu odgovorio da je Ukrajina u ratu – „ne možemo samo da pričamo o prekidu vatre. Meni je potreban plan, za naš narod. Ne možemo tek tako da verujemo Putinu“.

Hiljade regruta se pridružuje ruskoj vojsci

Oko 190.000 regruta potpisalo je ugovore o pridruživanju ruskoj vojsci u 2024. godini, tvrdi Dmitrij Medvedev, a prenose RIA novosti.

BONUS VIDEO: DVA BRODA PRISTAJU U VENECUELANSKU LUKU – Ruska pomorska flota završila vežbe na Atlantskom okeanu

Preporučujemo

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Originalni tekst