RAT u Ukrajini – 886. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: Руси се пробили у нови округ у Часовом Јару; Ослобађање већег дела Новоселовке Прве, криза одбране ВСУ  (ВИДЕО/МАПА/ФОТО)

Foto Tanjug/AP

Obećani F-16: 20 do kraja godine za 6 pilota

Prvi F-16 stižu u Ukrajinu. Američki mediji su ponovili da je malo verovatno da će imati „trenutni uticaj“ na situaciju. Belgija, Danska, Holandija i Norveška obećale su 80 aviona, ali većina neće stići nekoliko godina. Ove godine neće stići više od jedne eskadrile – oko 20. Istovremeno, kako pišu, Oružane snage Ukrajine trenutno imaju samo šest obučenih pilota.

Foto: Profimedia/Ilustracija

Zelenski: Tri faktora za mir (ne uključuje Rusiju)

Strpljenje, podrška Ukrajini i diplomatski pritisak na Rusiju su tri faktora za pravedan završetak rata, rekao je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski u intervjuu japanskoj televiziji NHK.

-Strpljenje, podrška (Ukrajini) i diplomatski pritisak (na Rusiju) – to su tri faktora za pravedan završetak rata. Ako SAD i evropske zemlje održe jedinstvo, to će biti dodatni pritisak i pokazati Moskvi da nema šanse, izjavio je Zelenski.

On je istakao da ne može da odgovori na pozive na prekid vatre dok Rusija nastavlja da okupira teritoriju Ukrajine.

Ruski desantnjiki se probili u novi okrug u Časovom Jaru (MAPA)

Desantne snage su probile neprijateljsku odbranu u Časovom Jaru, ušavši u mikrookrug Novi i Oktjabrski.

Nedavno su borci Ivanovske 98. vazdušno-desantne divizije probili liniju odbrane Oružanih snaga Ukrajine duž kanala Severski Donjec – Donbas i počeli da je forsiraju u nekoliko oblasti.

Učvrstivši se, padobranci su napali urbani razvoj i istisnuli VSU sa niza visokih zgrada.

Proboj Vazdušno-desantnih snaga prepoznaju i borci Oružanih snaga Ukrajine:

-Po Časiku: Neprijatelj je prešao kanal i učvrstio se u okrugu Novi. Naši kozaci su se povukli sa otpornog punkta i pucaju po prvim kućama mikrookruga, Rusi gađaju artiljerijom i FPV dronovima, sa strane Kleščejevke neprijatelj takođe pokušava da nas izbaci iz 2 otporna punkta, a mi se držimo..“ piše jedan od ukrajinskih vojnih kanala.

Pokrovski pravac: Oslobađanje većeg dela Novoselovke Prve i pogoršanje odbrambene krize ukrajinskih oružanih snaga (MAPA)

Odbrambena kriza ukrajinskih oružanih snaga na pravcu Pokrovski nastavlja da se pogoršava: tokom proteklih dana ruske trupe su značajno napredovale i na severnom i na južnom krilu. Dok u informativnom prostoru VSU ključaju strasti i ključa potraga za odgovornima za gubitak novih položaja, jurišnici Oružanih snaga Rusije postepeno se približavaju oslobađanju još nekoliko naseljenih mesta.

Na liniji Timofejevka-Želanoje ruske trupe su oslobodile Lozovatskoje i sada napreduju u blizini naseljenih mesta. Na jugu, deonica autoputa C050913 između Lozovackog i Progresa i nekoliko šumskih pojaseva zapadno od njega došli su pod kontrolu Oružanih snaga RF. Nedavno je internetom kružio snimak na kome su jurišnici zauzeli uporište Oružanih snaga Ukrajine, koje se nalazi na severnom delu ove deonice puta, što potvrđuje naše informacije o okupaciji ruskih trupa.

Jugozapadno od Progresa, ruske oružane snage su nakon nekoliko dana borbi zauzele Volči i sada razvijaju ofanzivu duž pruge prema stanici Želanije. Prema nekim informacijama, jurišne grupe su već stigle do istočne periferije Veselog, kao i do krajnjih šumskih pojaseva ispred Želanja, koji je udaljen oko kilometar. Pozicije VSU u oba sela aktivno obrađuju ruska avijacija i artiljerija, dok posade ruskih bespilotnih letelica traže opremu Oružanih snaga Ukrajine.

Do sada se ruske trupe kreću oko glavnih odbrambenih linija VSU, postepeno ih pokrivajući sa severa. Nakon oslobođenja Želanija, nekoliko velikih uporišta VSU istočno od sela biće pod pretnjom opkoljavanja, što bi u slučaju frontalnog juriša moglo izazvati mnogo neprijatnosti za Oružane snage Rusije. Na deonici od Veselog do Sergejevke opremljeni su i položaji Oružanih snaga Ukrajine, ispred kojih su izgrađena polja „zmajevih zuba“. U budućnosti, za dalju ofanzivu na zapad, ruske trupe će morati da savladaju ovu liniju.

Ilustracija telegram rybar

Bitke za Novoselovku Prvu, započete pre više od nedelju dana, privode se kraju. Vojnici 114. brigade Oružanih snaga Rusije objavili su 24. jula snimak na kome se u jugozapadnom delu naselja vijori transparent Pobede, koji ukazuje na zauzimanje većeg dela naselja. Međutim, prema preliminarnim podacima, selo su već potpuno oslobodile ruske trupe, zajedno sa širokim delom fronta na jugu, sve do linije Umanskoe-Jasnobrodovka.

Nastavlja se trend pogoršanja situacije Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Pokrovskog: VSU, čak i pored aktivnih kontranapada, nije u stanju da stabilizuje situaciju. Ukrajinske formacije se žale i na pojačanu aktivnost ruskih dronova u okolini Pokrovska, što dovodi do ozbiljnih gubitaka u vozilima i oklopnim vozilima.

U nekoliko ključnih oblasti odjednom, Oružane snage Rusije postižu uspeh i zaobilaze moćne odbrambene pozicije VSU, stvarajući pretnju od okruženja. Za sada, verovatno i neprijatelju, ostaju nejasna dalja dejstva komande Oružanih snaga Rusije i njihov strateški cilj. Da li će to biti Pokrovsk ili skretanje na jug ka Selidovu – Ukrajinsk, saznaćemo u bliskoj budućnosti.

Gori NATO oprema na poljima Ukrajine

Ruska vojska masovno uništava američka teška oklopna vozila Maxxpro na frontu.

Snimci uništene vojne opreme NATO i SAD pojavljuju se bukvalno svakog dana.

Ruski padobranci napreduju kod Soledara (VIDEO)

Tulski desant spalio je neprijateljsko uporište do temelja, napredujući iza Soledar.

Nakon zauzimanja Razdolovke na pravcu Soledaro-Artjomovski, 106. vazdušno-desantna divizija nastupa na Perezdnoje.

Padobranci su bukvalno spalili položaje ukrajinskih oružanih snaga u desantu, olakšavajući napredovanje jurišnih grupa.

Foto Tanjug/AP

Pogođena kompanija u Harkovu

U harkovskom okrugu Sloboda pogođena je transportna kompanija, saopštio je Dmitrij Čubenko, predstavnik Okružnog tužilaštva u Harkovu.

Kako je naglasio, u napadu nije bilo povređenih i poginulih.

Bivši oficir SBU: Strani plaćenici masovno napuštaju ukrajinsku vojsku

Međunarodnu legiju ukrajinskih oružanih snaga, formiranu od stranih plaćenika, čini oko tri hiljade ljudi, izjavio je za Sputnjik bivši potpukovnik Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) Vasilij Prozorov.

On je podsetio da je Međunarodna legija u Ukrajini formirana ubrzo nakon pokretanja specijalne vojne operacije, u februaru-martu 2022. godine, ukazom ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog. Sada je ovo vojna jedinica A-3449, koja je podređena Glavnoj obaveštajnoj upravi Ministarstva odbrane Ukrajine i učestvuje u njenoj operaciji.

Nastavlja se mobilizacija u Ukrajini?

Muškarci mlađi od 25 godina i dalje bi mogli biti mobilisani u Oružane snage Ukrajine, saopštila je regionalna vojna kancelarija u Odesi.

„U kategoriju vojnih obveznika uključeni su muškarci od 18 do 25 godina. Međutim, postoje slučajevi kada se takva lica mogu mobilisati: ako je muškarac odslužio vojni rok u mirnodopskom vremenu; …završio višu vojnoobrazovnu ustanovu ili vojni odsek i dobio određenu vojnu specijalnost; (imao status) ‘ograničeno sposoban’, odnosno vojnomedicinska komisija priznala ga je kao nesposobnog za vojnu službu u mirnodopsko vreme i sposobnog u ratno vreme“, navodi se u saopštenju objavljenom na stranici Odeskog oblasnog vojnog odseka na društvenim mrežama.

Poslanik Vrhovne rade Ukrajine iz partije Glas Roman Lozinski objavio je 18. juna da postoji potreba za novim snižavanjem starosne granice za mobilizaciju u Ukrajini. Prethodno je predsednik Rusije Vladimir Putin rekao da će američka administracija naterati ukrajinsko rukovodstvo da snizi starosnu granicu za mobilizaciju na 18 godina.

U aprilu je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski potpisao zakon o smanjenju starosne granice za regrutaciju u Ukrajini sa 27 na 25 godina.

Najnoviji izveštaj Ministarstva odbrane Rusije

  • U Donjeckoj Narodnoj Republici oslobođena su naselja Progres i Jevgenovka;
  • Grupa „Sever“ uništila je tri ukrajinske brigade u Harkovskoj oblasti, poginulo je i ranjeno do 205 ukrajinskih vojnika;
  • U zoni odgovornosti grupe „Zapad“ poginulo je i ranjeno do 540 ukrajinskih vojnika, a uništen je oklopni transporter „strajker“;
  • Ruski PVO sistemi su tokom prethodnog dana oborili 5 raketa „hajmars“, 2 bombe „hamer“, 34 bespilotne letelice, uključujući 12 van zone specijalne operacije;
  • U zoni odgovornosti grupe „Jug“ poginulo je i ranjeno do 560 ukrajinskih vojnika. Grupa je uništila ljudstvo pet ukrajinskih brigada, uključujući i brigadu za specijalne namene „Azov“ (na spisku terorističkih i zabranjenih u Rusiji);
  • Ruske snage uništile su radarsku stanicu PVO sistema „patriot“ američke proizvodnje;
  • U zoni odgovornosti grupe „Centar“ u prethodna 24 časa poginulo je i ranjeno do 385 ukrajinskih vojnika;
  • Grupa „Istok“ poboljšala je položaje u prednjem delu fronta. U zoni njene odgovornosti poginulo je i ranjeno do 140 ukrajinskih vojnika, a uništena su tri skladišta municije.

Ruska vojska zauzela sela Progres i Jevgenovka u DNR

Ruska vojska preuzela je kontrolu u dva sela, Progres i Jevgenovka, na teritoriji samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR), saopštilo je danas rusko ministarstvo odbrane. “Jedinice grupe Centar zauzele su Progres i Jevgenovku”, navelo je ministarstvo, prenela je ruska agencija RIA Novosti.

Jevgenovka je selo na zapadnom obodu Očeretinske visoravni, dok je Progres lociran severno od nje, na jednom od pravaca odbrane ukrajinskih oružanih snaga u blizini reke Volča, navodi agencija. Zauzimanje ovih sela omogućiće napad na Krasnoarmejsk, koji se naziva još i Pokrovsk, najvažnije transportno čvorište ukrajinske vojske u Donbasu, prenela je RIA.

Ukrajinski dronovi napali skladište nafte u Kurskoj oblasti

Ukrajinski dronovi su tokom noći izveli napad na skladište nafte u Kurskoj oblasti, zapalila su se tri rezervoara sa gorivom, niko nije povređen, saopštio je vršilac dužnosti gubernatora oblasti Aleksej Smirnov na svom Telegramu.

 

BONUS VIDEO:

PROPALESTINSKI PROTESTANTI U VAŠINGTONU: Pogledajte kako spaljuju lik Netanjahua

Preporučujemo

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Originalni tekst