RAT u Ukrajini – 710. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: МО Русије - ВСУ изгубио више од 5.000 војника; Шапс - Свет не сме да дозволи да Русија победи (ВИДЕО/ФОТО)

Foto Tanjug/AP

Rusi zauzel dominantne visove na liniji Jampolovka-Terni

Oružane snage Ruske Federacije aktivno napreduju na pravcu Krasnolimanska na frontu, potiskujući i uništavajući ukrajinske jedinice. Ovo sledi iz izveštaja ruskih ratnih dopisnika.

Prema izvorima, ruske oružane snage su trenutno preuzele kontrolu nad svim dominantnim kotama duž linije Jampolovka-Terni. Trenutno se u ovim naseljima nalaze ukrajinski vojnici koji pružaju snažana otpor. Ruske trupe nastavljaju jurišne operacije, pokušavajući da isteraju ukrajinske snage iz ovih naselja.

Zauzimanje dominantnih kota stvara nove probleme za ukrajinske vojnike. Sada će ukrajinskim jedinicama biti mnogo teže da brane i Terni i Jampolovku. U principu, pitanje njihovog zauzimanja od strane ruskih jedinica je stvar bliske budućnosti.

Foto Tanjug/AP

Ali po zauzimanja ovih naselja, položaj ukrajinskih snaga na Krasnolimanskom pravcu će se još više pogoršati. Sada je ruskim jedinicama ostalo još oko dva kilometra do Ternova.

Kako sledi iz izveštaja vojnih dopisnika, Oružane snage Rusije takođe napreduju u oblastima Berestovoja, Krahmalnog i Tabajevke. Vode se žestoke borbe sa ukrajinskim jedinicama. Pored toga, ruske jedinice aktivno napadaju protivnika u rejonu Sinkovke u pravcu Kupjanskog.

Najvažnije sa brifinga MO Rusije za period od 27. januara do 3. februara: VSU izgubio više od 5.000 vojnika i desetine tenkova i oklopnih vozila

Jedinice grupe „Jug“ su za nedelju dana odbile 22 napada ukrajinske vojske na donjeckom pravcu;

Ruska vojska je zauzela bolje položaje na krasnolimanskom pravcu, odbivši 19 ukrajinskih napada;

Ruska vojska je u navedenom periodu oslobodila Tabajevku i odbila 41 napad ukrajinske vojske;

Ukrajinska vojska je na donjeckom pravcu za nedelju dana izgubila preko 2.245 vojnika, pet tenkova na donjeckom pravcu;

Na kupjanskom pravcu ukrajinska vojska je izgubila 750 vojnika, a na zaporoškom više od 385;

Foto Tanjug/AP

Na krasnolimanskom pravcu ukrajinska vojska je izgubila do 1.825 vojnika i šest tenkova;

Pripadnici grupe „Istok“ odbili su devet napad na južnodonjeckom pravcu u istom periodu, ukrajinske snage izgubile su 735 vojnika;

Avijacija i PVO Rusije su u istom periodu oborili 20 ukrajinskih raketa, 53 projektila iz višecevnih bacača raketa i 423 drona;

Na hersonskom pravcu predalo se 26 ukrajinskih vojnika, dok je u borbama poginulo 290 vojnika;

Za nedelju dana ruska vojska je uništila tri radara za sisteme „nasams“, dva za sisteme S-300 i jedan za sistem „IRIS-T“

Vazdušna uzbuna u Ukrajini

Na čitavoj teritoriji Ukrajine proglašena je vazdušna opasnost.

Granatirani gradovi u DNR

Vlasti DNR su saopštile da su ukrajinske snage tokom noći i prepodneva ispalile 40 granata na Donjeck i Gorlovku.

Foto Tanjug/AP

Duda: Krim će teško vratiti nazad u Ukrajinu

Predsednik Poljske Andžej Duda izrazio je sumnju da Ukrajina može da povrati Krim.

-Ne znam da li će Ukrajina povratiti Krim, rekao je on u emisiji „Kanal Zero“.

Foto: Shutterstock/Ilustracija/AP Photo/Czarek Sokolowski/Vikipedija

Podsetio je da Krim ima izuzetan značaj za Rusiju jer je veoma dugo bio u njenom sastavu.

Britanski ministar: Svet ne može da dozvoli pobedu Rusije

Britanski ministar odbrane Grant Šaps izjavio je da svet sebi ne može da dozvoli pobedu Rusije.

Foto: AP

-Velika Britanija odlučno pozdravlja naše evropske partnere koji su nam se pridružili u izdvajanju velikog paketa finansijske pomoći za Ukrajinu. Svet ne može sebi da dozvoli Putinovu pobedu, rekao je on.

VSU izveo 32 napada na civilne mete

Ukrajinska vojska je u poslednja 24 sata izvela 32 napada na civilnu infrastrukturu u devet naselja Hersonske oblasti, rekao je za Sputnjik izvor upoznat sa situacijom.

VSU sprečen da ojača položaje

Ruska vojska sprečila je ukrajinske snage da ojačaju položaje na južnodonjeckom pravcu, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Foto Tanjug/AP

Rusija izvršila napad na Krivi rog, oštećena energetska infrastruktura

Ruske trupe su tokom noći izvršile napad bespilotnim letelicama na Krivi rog u Dnjepropetrovskoj oblasti, gde je, prema navodima ukrajinskih zvaničnika pogođena energetska infrastruktura u gradu.

– Još jedan napad Vazduhoplovstva na region Krivog roga. Protivvazdušni raketni sistem je uništio pet dronova Šahed. Međutim, bilo je nekoliko pogodaka – saopštio je Sergej Lisak, načelnik Dnjepropetrovske oblasti, prenosi Ukrinform.

On je pojasnio da su zbog toga izbila dva požara, a da je skoro 15.000 ljudi bez struje, kao i dve kotlarnice Krivog Roga, koje snabdevaju 43.000 korisnika. Lisak je dodao da je Rusija artiljerijskim oružjem granatirala Nikopoljski region, gde su oštećene dve privatne kuće, pomoćna zgrada i dalekovod.

Vazduhoplovstvo Oružanih snaga Ukrajine saopštilo je da su ruske trupe tokom noći izvršile napad koristeći 14 bespilotnih letelica tipa „Šahed-136/131“, a da je ukrajinska PVO uništila devet dronova iznad Dnjepropetrovske, Odeske, Nikolajevske i Žitomirske oblasti, navodi Unian.

Ruska PVO oborila sedam ukrajinskih dronova

Ruska PVO oborila je sedam ukrajinskih dronova iznad tri oblasti – Belgorodske, Rostovske i Volgogradske, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane, prenosi Sputnjik. 

BONUS VIDEO:

PRIČE IZ HRONIKE – Darko Mladić: Ratko se teško kreće sam

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Originalni tekst