RAT Izraela i Hamasa ušao je u 92. dan. Pored borbi u Pojasu Gaze, nastavlja se razmena vatre sa Hezbolahom na granici Izraela i Libana.

РАТ У ИЗРАЕЛУ: Нетанјаху - Рат до уништења Хамаса; Хезболах и ИДФ размењују нападе на либанској граници (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Tanjug/AP

Netanjahu: Rat dok uništenja Hamasa

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu u subotu je još jednom rekao da Izrael neće zaustaviti vojnu akciju dok palestinski pokret Hamas u Pojasu Gaze ne bude potpuno eliminisan i dok se ne ostvare drugi izraelski ciljevi.

-Vlada koju sam ja predvodila dala je instrukcije IDF (Izraelskim odbrambenim snagama) da krenu u rat kako bi eliminisali Hamas, vratili naše taoce i osigurali da Gaza više neće predstavljati pretnju Izraelu. Rat se ne može zaustaviti dok ne postignemo sve ove ciljeve, rekao je premijer u kratkom televizijskom obraćanju naciji.

Foto: Tanjug/AP

Prema Netanjahuu, Izrael Hamasu ne daje „imunitet nigde“ i čini sve što je moguće da obezbedi bezbednost zemlje i na jugu i na severu. „Pre ovoga i za ovo treba sve da ostavimo po strani i nastavimo zajedničkim naporima do potpune pobede“, dodao je šef države.

IDF napao vojne instalacije Hezbolaha

Izraelska vojska saopštila je da su njeni borbeni avioni izveli napade na dva „značajna“ vojna kompleksa koja pripadaju Hezbolahu u Libanu, kao odgovor na današnji napad libanske militantne grupe na severni Izrael.

Foto: Tanjug/AP

Na tim lokacijama, prema tvrdnjama IDF-a, nalazila se infrastruktura koju koristi Hezbolahova jedinica protivvazdušne odbrane, prenosi Tajms of Izrael.

 

Premijer Škotske: Izraelski zvaničnici predlažu etničko čišćenje u Pojasu Gaze

Premijer Škotske Hamza Jusaf optužio je danas visoke zvaničnike izraelske vlade da predlažu „etničko čišćenje“ u Pojasu Gaze izmeštanjem Palestinaca i dovođenjem izraelskih doseljenika.

Škotski premijer je pružio snažnu podršku Palestincima, rekavši da često ponavljani komentari visokih izraelskih zvaničnika koji pozivaju na raseljavanje Palestinaca iz Pojasa Gaze predstavljaju primer definicije etničkog čišćenja, prenosi glazgovski dnevnik Herald.

-Gaza je okupirana palestinska teritorija i biće deo buduće palestinske države. Stanovnici Gaze ne bi trebalo da budu predmet nasilnog raseljenja ili preseljenja. Mislim da bi politički lideri trebalo da prestanu da govore besmislice i da nazovu pravim imenom ono što vide – u Gazi imamo ne samo humanitarnu krizu, već i visoke zvaničnike Netanijahuove vlade kako daju izjave koje su, iskreno govoreći, primer definicije etničkog čišćenja. To se mora najoštrije osuditi, rekao je Jusaf.

On je istakao da lideri Hamasa takođe moraju biti pozvani na odgovornost za užasne napade na izraelske civile 7. oktobra.

Borelj: Liban i EU će zajedno raditi na deesklaciji i dugoročnoj stabilnosti

Visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Žozep Borelj razgovarao je danas sa premijerom Libana Nadžibom Mikatijem o situaciji u Bejrutu, uticaju koji sukob u Gazi ima na region Bliskog istoka, ali i o Siriji.

-Dogovorili smo se da ćemo zajedno,diplomatskim putem raditi na deeskalaciji i dugoročnoj stabilnosti, što je u interesu svih, napisao je Borelj na društvenim mrežama.

Tokom najavljene posete Libanu, zbog eskalacije tenzija i straha da bi Bejrut mogao da bude uvučen u sukob na Bliskom istoku, Borelj bi trebalo da se sastane i sa ministrom za spoljne poslove i emigranate Abdalahom Bu Habibom i komandantom libanskih oružanih snaga generalom Džozefom Aunom, objavljeno je na sajtu Evropske unije.

On će se, takođe, sastati sa komandantom Privremenih snaga UN u Libanu (UNIFIL), generalom Aroldom Lazarom.

 


UNICEF: Deca u Gazi izložena višemesečnoj gladi, traumama i raseljavanju

Deca snose najveći teret humanitarne krize u Gazi, ona su izložena višemesečnoj gladi, traumama i raseljavanju, izjavila je Tes Ingram, portparol Dečjeg fonda UN (UNICEF).

Ingramova je ukazala na nedavno istraživanje UNICEF-a koje je pokazalo da 90 odsto dece mlađe od dve godine u Gazi ima pristup samo žitaricama i mlečnim proizvodima, dok je za zdrav razvoj potrebno konzumirati pet grupa namirnica, prenela je Al Džazira.

-Veoma smo uznemireni zbog količine hranljivih materija koju mala deca dobijaju za svoj rast i razvoj, rekla je ona.

Dugoročni uticaj rata na mentalno zdravlje te dece je pođednako zabrinjavajući, istakla je ona.

Tanjug

-Vidimo traumatične reakcije na stres kod toliko dece sa kojom smo u kontaktu. U drugim sukobima, deca mogu doživeti traumu, ali imaju mogućnost da odu na sigurno. To se ne dešava u Gazi, rekla je ona.

Prema njenim rečima, dok borbe ne prestanu i deca ne mogu da se osete bezbedno, ne može da se uradi procena i odgovori na njihove dugoročne potrebe vezane za mentalno zdravlje.

 

Čileanski advokati podneli tužbu MKS protiv Izraela

Čileanski advokati podneli tužbu MKS protiv Izraela zbog navodnih ratnih zločina

Grupa od 100 čileanskih advokata, većinom palestinskog porekla, podnela je tužbu Međunarodnom krivičnom sudu u vezi sa navodnim zločinima izraelske vojske u Pojasu Gaze, odnosno, kako se precizira, genocidom, ratnim zločinima i zločinima protiv čovečnosti koji predstavljaju kršenje Ženevske konvencije.

Jedan od podnosilaca tužbe advokat Huan Karlos Manrikes, naveo je da su postupili u skladu sa Rimskim statutom, nakon zahteva skoro 100 čileanskih kolega da upute predstavku Međunarodnom krivičnom sudu i precizirao da će njeno razmatranje početi od ponedeljka, prenosi WAFA.

Među advokatima su i članovi čileanskog Senata koji podržavaju tužbu, koja ukazuje na navodnu nesrazmernu izraelsku odmazdu prema starima, ženama, deci i bolesnima i počinjenjenim ozbiljnim i namernim kršenjima ljudskih prava palestinskih civila u Gazi, navodi palestinska agencija.

Ova grupa advokata takođe zahteva da izraelski premijer Benjamin Netanijahu bude uhapšen i da snosi krivičnu odgovornost kao i da se uvede momentalni prekid vatre u sukobu Izraela i palestinskog Hamasa u Gazi.

Raste broj žrtava u Gazi

Više od 22.000 Palestinaca ubijeno u Pojasu Gaze od početka rata Izraela i Hamasa

Ministarstvo zdravlja u Gazi koje vodi Hamas kaže da je najmanje 22.722 ljudi ubijeno u Pojasu od 7. oktobra.

Izrael tvrdi da je od početka rata ubio 8.500 boraca Hamasa i poručuje da se „trudi da izbegne nanošenje štete civilima dok se bori protiv terorističke grupe koja je ugrađena u civilno stanovništvo“, prenosi Tajms of Izrael.

U poslednja 24 sata život su izgubila najmanje 122 Palestinca, dok je povređeno oko 256, saopštilo je Ministarstvo zdravlja u Pojasu Gaze.

Foto: Tanjug/AP Photo/Fatima Shbair


Hezbolah tvrdi da je sa 62 rakete gađao izraelski toranj zbog ubistva Al Arurija

Libanski pokret Hezbolah je saopštio da je rano jutros pogodio izraelsku osmatračnicu sa 62 rakete kao „preliminarni odgovor“ na ubistvo jednog od lidera palestinskog Hamasa Al Arurija, koji je poginuo u napadu dronom na libansku prestonicu Bejrut 2. januara.

U saopštenju se tvrdi da su pogodili toranj na uzdignutom vrhu brda na koji se Izrael oslanjao za „posmatranje iz vazduha“ i „kontrolu vazdušnog prostora“.

Izraelska vojska je saopštila da je iz pravca Libana danas izvršen napad na oblast severnog Izraela, i da je odgovrila udarom na „terorističku ćeliju“ koja je učestvovala u lansiranju.

Nakon što su se jutros širom severnog Izraela oglasile sirene, izraelska vojska je saopštila da je „identifikovano otprilike 40 lansiranja iz Libana ka oblasti Merona u severnom Izraelu“, prenosi Rojters.

Nije bilo neposrednih izveštaja o žrtvama ili šteti, navodi agencija.

Blinken u Instanbulu

Američki državni sekretar Entoni Blinken stigao je u Istanbul u okviru četvrte turneje po Bliskom istoku od početka rata između Izraela i Hamasa 7. oktobra.

Blinken bi će se sastati sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom. Tokom vikenda trebalo bi da sa Erdoganom i turskim ministrom spoljnih poslova Hakanom Fidanom razgovara o situaciji u Pojasu Gaze.

Foto: AP

Kako navode turski mediji, glavna tema razgovora biće izraelski napadi na civile u Pojasu Gaze.

Hezbolah ispalio raakete ka bazi IDF

Izraelske odbrambene snage saopštile su da je iz Libana ka severu Izraela ispaljeno oko 40 raketa, za šta je Hezbolah preuzeo odgovornost.

Izraelska vojska je, kako se navodi, odgovorila na napad i gađala položaj Hezbolaha na jugu Libana.


Galant: Ističe vreme za diplomatske napore za okončanje tenzija sa Hezbolahom

Izraelski ministar odbrane Joav Galant izjavio je da ističe vreme diplomatskim naporima za okončanje napetosti između Izraela i Hezbolaha.

„Više bismo voleli put dogovorenog diplomatskog rešenja, ali se približavamo tački gde će se peščani sat preokrenuti“, rekao je Galant tokom procene situacije u bazi severne komande Izraelskih odbrambenih snaga.

Kako ocenjuje „Tajms of Izrael“, Galant je ovom izjavom nagovestio da Izrael uskoro neće imati izbora sem da pokrene veliku vojnu ofanzivu protiv Hezbolaha u Libanu.

BONUS VIDEO – EKSPLOZIJE ODJEKUJU GAZOM: Zgrade se ruše kao kule od karata – Osveta Izraela je u toku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Originalni tekst