RAT u Izraelu – 83. dan

РАТ У ИЗРАЕЛУ ИДФ: Настављамо операције у граду Гази

Foto: AP

Kairo: Nerealno uklanjanje Hamasa iz planova o Pojasu Gazi posle rata

Uklanjanje palestinske militantne grupe Hamas iz Pojasa Gaze nije realno, a ta grupa trebalo bi da bude uključena u “posleratnu Gazu“, javlja katarski list Al Arabi pozivajući se na izvore iz egipatskih vlasti.

– Bilo kakav razgovor o potpunom uklanjanju Hamasa i Palestinskog islamskog džihada sa posleratne političke scene Gaze nije realan i bolje bi bilo težiti konsenzusu o političkoj strukturi Pojasa – rekao je izvor.

Kako navodi Tajms of Izrael, taj izvor, upoznat sa pregovaračkim procesom kojim je Kairo posredovao u formulisanju posleratne vizije za Gazu, tvrdi da američka administracija insistira na scenariju koji ne uključuje Hamas i da se pronađe rešenje za buduću upravu Gaze pre kraja rata, na način koji će obezbediti bezbednost Izraela i sprečiti ponavljanje napada od 7. oktobra.

Navodno, Kairo pokušava da izradi predlog koji ne isključuje Hamas, već ga uključuje kao partnera, ali ne i kao glavnog aktera, uz uvođenje mehanizma za nadgledanje njegovih aktivnosti.

Tanjug

IDF pozvao ljude u delovima centralne Gaze na hitnu evakuaciju

Odbrambene snage Izraela (IDF) pozvale su danas stanovnike mnogih delova centralne Gaze da se hitno evakuišu, prenosi Si-En-En.

Stanovnicima 15 blokova južno od doline Vadi Gaze, među kojima se nalazi izbeglički kamp Al-Bureidž, IDF je naredio da se sklone u skloništa u Deir al-Balahu, u objavljenoj poruci na arapskom jeziku na platformi Iks (Tviter).

Vlasti u Gazi: U izraelskim napadima poginulo 50 Palestinaca

Ministarstvo zdravlja u Gazi saopštilo je da je u izraelskim napadima na mesta Beit Lahija, Kan Junis i Magazi poginulo 50 Palestinaca, preneo je Rojters.

IDF: Nastavljamo operacije u gradu Gazi

Odbrambene snage Izraela (IDF) saopštile su da nastavljaju da se bore protiv Hamasa u kvartovima Daradž i Tufa u gradu Gazi i gde veruju da se nalazi „poslednji bataljon“ te grupe, preneo je Tajms of Izrael.

Takođe, navode da su izraelske snage uništile Hamasovu infrastrukturu u zgradi iz koje su, kako tvrde, ispaljivane granate na vojnike.

Foto IDF

Izraelska vojska ne prestaje sa operacijama u svim delovima Gaze

Izraelska vojska ne prestaje sa operacijama u svim delovima Gaze, deluje sa kopna, mora i iz vazduha, a glavne operacije su sada na jugu Gaze u Kan Junisu, gde su, kako kažu, pokrenuli kopnenu operaciju protiv Hamasa.

Palestinski zvaničnici, sa druge strane, tvrde da IDF u Kan Junisu gađa civilne objekte, te da je najmanje 30 Palestinaca poginulo u vazdušnim udarima Izraela na stambeni objekat u blizini bolnice El Amal.

Broj ubijenih Palestinaca u izraelskim vazdušnim napadima na Pojas Gaze premašio je 21.000, saopštilo je Ministarstvo zdravlja iz Gaze.

Kako je navelo, u napadima je ubijeno 21.110 Palestinca, a ranjena su 55.243.

Reagovao je SZO i ponovio poziv međunarodnoj zajednici da preduzmu hitne korake za ublažavanje ozbiljne opasnosti s kojom se suočava narod Gaze.

Oglasio se i turski predsednik Redžep Tajip Erdogan koji je uporedio izraelske napade na Gazu sa tretmanom jevrejskog naroda za vreme nacizma. Netanjahu je uzvratio da je Erdogan „poslednja osoba koja može da propoveda moral“.

Sa turskim kolegom se složio i predsednik Kube koji je optužio Izrael da je počinio genocid u Gazi.

Došlo je i do nove razmene vatre Izraela i Hezbolaha. Reagovala je izraelska vojska i saopštila da se nalazi „na visokom nivou pripravnosti“ zbog napada Hezbolaha iz južnog Libana.

Oglasio se i izraelski ministar Beni Ganc koji je poručio da situacija na severnoj granici Izraela sa Libanom mora da se promeni.

BONUS VIDEO: VAZDUŠNI NAPAD NA STAMBENI KOMPLEKS: Izraelci bombardovali stambene zgrade u Kan Junisu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Originalni tekst