Rastu tenzije između Rusije i Ukrajine, Kijev optužuje Moskvu da jača vojno prisustvo u blizini granice

Ukrajina je danas saopštila da Rusija nastavlja da jača svoje vojno prisustvo u blizini ukrajinske granice i da krši režim prekida vatre u zoni razgraničenja čime ugrožava mirovni proces. Zbog ovoga je zabrinutost iskazao i NATO, a SAD su od Moskve tražile objašnjenje za “provokacije” na granici sa Ukrajinom, saopštio je Stejt dipartment. Iz Moskve poručuju da situacija u Donbasu, nije zadovoljavajuća, ali da je „najvažnije je da ne bude provokacija sa ukrajinske strane“.

Poslednjih nedelja došlo je do pojačanih rusko-ukrajinskih tenzija, nastavljaju se sporadični, manji sukobi na istoku Ukrajine, između ukrajinskih snaga i separatista koje podržava Moskva.

Ukrajina, Rusija
Ukrajina, Rusija

„Rusija aktivno povećava svoje vojno prisustvo na privremeno okupiranim teritorijama Ukrajine, kao i u oblastima u blizini Ukrajine, a broj slučajeva kršenja režima prekida vatre na liniji razgraničenja u zoni sukoba u Donbasu raste“, navodi se u saopštenju Ambasade Ukrajine u Srbiji dostavljenom medijima.

Prema podacima Generalštaba oružanih snaga Ukrajine „od kraja marta Rusija duž državne granice Ukrajine i na Krimu drži 28 taktičkih grupa bataljona, od kojih svaka broji po 600 ljudi, na privremeno okupiranim teritorijama u Donjeckoj i Luganskoj oblasti nalazi se ruska okupatorska vojska, u čijem sastavu ima oko 28.000 ljudi, a koja deluje uz podršku ruske regularne vojske na komandnim položajima iz sastava kadrovske vojske oružanih snaga Rusije“, navodi se.

U saopštenju ukrajinske ambasade dodaje se i da su „akcije Rusije za eskalaciju sukoba praćene svakodnevnom aktivnom i ciničnom kampanjom dezinformacija“ ruskih medijskih platformi i institucija u inostranstvu, uključujući i u Srbiji.

Ta kampanja ima za cilj da diskredituje ukrajinsku stranu i opravda vojnu agresiju Moskve, dodaje se i ističe da Ukrajina nastavlja da daje prednost političko-diplomatskom putu za rešavanje krize i poziva rusku stranu da odmah zaustavi akcije koje su usmerene na pogoršanje bezbednosne situacije u zoni rusko-ukrajinskog oružanog sukoba i da se odmah vrati doslednom sprovođenju Minskih sporazuma.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski ranije je u televizijskom obraćanju rekao da je od predsednika SAD Džozefa Bajdena dobio uveravanja da Vašington neće napustiti Ukrajinu "u suočavanju sa ruskom agresijom".

Zelenski je pozvao danas NATO da ubrza ulazak njegove zemlje u taj savez, kako bi se poslao „pravi signal“ Rusiji, nakon čega je Kremlj ocenio da bi to zaoštrilo sukob proruskih separatista i ukrajinskih snaga.

„NATO je jedini način da se okonča rat u Donbasu“, teritoriji na istoku Ukrajine gde traju sukobi sa proruskim separatistima, napisao je na Tviteru Zelenski nakon telefonskog razgovora sa generalnim sekretarom Alijanse Jensom Stoltenbergom, ističući da će „Akcioni plan za članstvo biti pravi signal Rusiji“.

U razgovoru sa ukrajinskim predsednikom, Stoltenberg je izrazio „duboku zabrinutost zbog ruskih vojnih aktivnosti u Ukrajini i okolini“.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izrazio sumnju da će članstvo u NATO rešiti unutrašnji problem Ukrajine.

„S naše tačke gledišta, to će pogoršati situaciju“, rekao je novinarima Peskov, koji je govoreći o situaciji u Donbasu rekao da nije zadovoljavajuća.

„Svi vi znate da je predsednik Rusije Vladimir Putin održao telefonski razgovor sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, tokom koga je veoma detaljno izložio naše zabrinutosti i objasnio zašto je situacija alarmantna. Naša zabrinutost je iskazivana i drugim prestonicama i situacija bi zaista mogla biti bolja“, rekao je Peskov, a preneo Sputnik.

Prema njegovim rečima, ruska strana zasad ne primećuje da ukrajinska strana namerava da se smiri, odstupi od agresivne tematike i da uzme pod kontrolu svoje jedinice u Donbasu.

„Zasad ne vidimo nameru ukrajinske strane da se na neki način smiri, da odustane od agresivne tematike, skrivajući se iza nekakvih efemernih pretnji, da ipak uzme pod kontrolu svoje jedinice oružanih snaga koje su raspoređene direktno pored linije razgraničenja, a koje su zapravo najčešće uzrok svih tih provokacija. Glavno je da više ništa ne izazove vojne akcije ukrajinskih oružanih snaga protiv svog naroda“, konstatovao je portparol Kremlja.

Poslednjih nedelja došlo je do pojačanih rusko-ukrajinskih tenzija, nastavljaju se sporadični, manji sukobi na istoku Ukrajine, između ukrajinskih snaga i separatista koje podržava Moskva.

Bi-Bi-Si prenosi i da su američke snage u okruženju u stepenu visoke pripravnosti, zbog, kako kažu, „eskalacija ruske agresije" u toj oblasti, što je bio povod i za telefonski razgovor američkog predsednika Džoa Bajdena sa ukrajinskim predsednikom.

Izvor: Beta, Sputnjik, BBC

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article