GLAVNOKOMANDUJUĆI Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni, o čijoj smeni već duže vreme spekulišu mediji, napisao je kolumnu za „Si-En-En“ u kojoj govori o stanju u zoni sukoba, kritikuje regulatorne okvire i vojno-industrijske mogućnosti Ukrajine, a takođe priznaje prednost Rusije u mnogim sferama.

РАСПАД СИСТЕМА: Залужни ударио на руководство у Кијеву и признао надмоћ Русије

Foto: Profimedia

Zalužni u tekstu opisuje poteškoće sa kojima se suočava Ukrajina, kako na bojnom polju, tako i zbog smanjenja zapadne pomoći, što dovodi do iscrpljivanja zaliha naoružanja u Oružanih snaga Ukrajine. Takođe piše o neefikasnosti zapadnih sankcija i ističe da Rusija razvija svoj vojno-industrijski kompleks, prenosi ukrajinski portal „Strana.ua“.

Zalužni je, između ostalog, i direktno prekorio političko rukovodstvo Ukrajine jer nije u stanju da obezbedi popunjavanje redova svojih Oružanih snaga. Pored toga, rekao je da u ukrajinskom vojno-industrijskom kompleksu postoje problemi i ukazao je na monopolizaciju te industrije.

„Moramo da priznamo značajnu prednost koju protivnik ima kada je reč o mobilizaciji ljudskih resursa i da ga uporedimo sa nesposobnošću državnih institucija Ukrajine da povećaju brojnost naših oružanih snaga bez pribegavanja nepopularnim merama. Na kraju krajeva, i dalje nas ograničava nedovoljno uređena regulatorna baza u našoj zemlji, kao i delimična monopolizacija odbrambene industrije. To dovodi do uskih grla u proizvodnji – na primer, municije, što dodatno pogoršava zavisnost Ukrajine od njenih saveznika u isporukama“, navodi Zalužni.

Takođe piše o „političkim tenzijama“ koje postoje u Ukrajini.

„Moramo se boriti sa smanjenjem vojne podrške od strane ključnih saveznika dok se istovremeno borimo sa sopstvenim političkim tenzijama“, ističe glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine.

Strateški izlaz iz situacije u kojoj Ukrajina nema prednost nad protivnikom ni po broju vojske ni po količini naoružanja, Zalužni vidi u dronovima koji, po njegovom mišljenju, potpuno menjaju izgled savremenog ratovanja. Istovremeno je priznao da Ukrajina nema prednost u pozicionim borbama.

„Ove godine treba da koncentrišemo naše napore u tri oblasti: stvaranje sistema snabdevanja naših oružanih snaga visoko tehnološkim sredstvima, uvođenje nove filozofije obuke i vođenja borbi koja uzima u obzir ograničenja u sredstvima i načinima njihovog raspoređivanja, kao i usvajanje novih borbenih veština“, piše Zalužni.

On je zaključio da je glavni prioritet za Kijev da ovlada čitavim arsenalom jeftine, savremene i visoko efikasne bespilotne tehnike i drugih tehničkih sredstava.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Originalni tekst