Narodna skupština Republike Srpske večeras je potvrdila izbor nove Vlade RS, na čijem čelu je ponovo Radovan Višković iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Posle celodnevne rasprave, za izbor nove entitetske vlade glasao je 51 poslanik, a 23 su bila protiv.

Višković kome je mandat za sastav nove vlade dao predsednik RS Milorad Dodik, u ekspozeu je istakao da će njegov kabinet nastaviti politiku razvoja svih oblasti, navodeći da je prethodna vlada ostvarila dobre rezultate s obzirom na okolnosti u kojima su se nalazili RS i BiH.

Posebno je ukazao na krizu zbog pandemije korona virusa i na energetsku krizu zbog rata u Ukrajini.

Naglasio je da će nova vlada biti za reforme poreskog i zdravstvenog sistema, kao i javne uprave, posebno za širenje digitalizacije, a najavljena je i „demografska obnova RS“.

Vlada RS ima 16 ministarstava, od kojih je deset pripalo SNSD-u, Socijalistička partija (SP) dobila je dva resora, dok su DEMOS, Narodna partija Srpske (NPS), Ujedinjena Srpska (US) i „BH Zeleni“ dobili po jedan resor.

Prilikom izbora novih ministara je primenjen kriterijum po zakonu, da se Vlada RS mora sastojati od najmanje osam ministara srpske, pet bošnjačke i tri hrvatske nacionalnosti.

Opozicione stranke u parlamentu RS nisu podržale izbor nove Vlade RS, jer, kako su naveli, Radovan Višković nema legitimitet da bude mandatar.

Šef poslaničkog kluba Srpske demokratske stranke (SDS), Vukota Govedarica, izjavio je da Višković nije bio u stanju da izvrši obaveze koje mu je prošle godine naložila Narodna skupština RS o prenošenju nadležnosti sa nivoa Bosne i Hercegovine na Republiku Srpsku.

Govedarica je pitao gde su danas ti zaključci od 10 decembra prošle godine.

„Prolongirani su za šest meseci, pa onda odgođeni. Pošto je ponovo mandatar Višković, ako ove rokove ne bude poštovao ni u narednih 30 dana, mora da podnese ostavku ili da bude smenjen. To se dešava u parlamentarno odgovornim političkim sistemima“, kazao je Govedarica.

On je ocenio da u Republici Srpskoj ne postoji koncept nacionalnog delovanja, naglašavajući da je za dve decenije vladavine SNSD-a iz RS otišlo pola miliona ljudi.

Šef Kluba poslanika Partije demokratskog progresa PDP-a, Igor Crnadak, rekao je da ta stranka ne podržava izbor nove entitetske vlade, jer je Višković dobio mandat „od lažnog predsednika RS Milorada Dodika koji nema legitimitet“.

Crnadak je ponovio stav PDP-a o tome da je Dodik postao predsednik na osnovu „izborne krađe“, zbog čega nema legitimitet, dodavši da njegova stranka neće podržati izbor Viškovićevog kabineta i zato što je to „politika kontinuiteta SNSD-a, koja je nanela veliku štetu RS“.

„Glavni efekti te politike su bili sve teži život građana, sve više ljudi koji odlaze i potpuna kontrola jedne partije nad institucijama“, ocenio je Crnadak.

Poslanik „Pokreta za pravdu i red“, Nebojša Vukanović, rekao je da je Vlada „marionetska“, jer „o svemu odlučuje jedan čovek“ – Milorad Dodik.

Poslanik „Pokreta za pravdu i red“, Đorđe Vučinić, u diskusiji je izneo informaciju i dokument da je budući ministar za porodicu, omladinu i sport Dado Dogan, kadar SP-a, pravosnažno osuđivan.

Dogan je osuđen na godinu dana zatvora, ali tamo nije bio ni dana jer ga je 2019. godine pomilovala tadašnja predsednica RS, Željka Cvijanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Originalni tekst