Radojičić: Po pitanju mera više sam na strani lekara, glavni problem privatne žurke

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić izjavio je da je za vikend bilo 818 kontrola poštovanja mera koje su uvedene u cilju sprečavanja epidemije koronavirusa, ispražnjeno je deset objekata, a naplaćeno 120 kazni.

Srđan Ilić: Zoran Radojičić
Foto: Srđan Ilić / Zoran Radojičić

"Glavni zaključak je da noćas nije bilo kršenja mera u lokalima, više je pažnje bilo neophodno zbog privatnih žurki", rekao je gradonačelnik i upozorio da je kršenje mera nedopustivo, jer ugrožava živote i povećava rizik širenja epidemije.
On je rekao da je po pitanju određivanja mera više na strani lekara, nego zastupnika privrede, ali da se na kraju nađe uvek kompromis.
"Individualna odgovornost je ključna stvar ovih godinu dana i tu je teret na svima nama", rekao je Radojičić ali i naglasio da su članovi Kriznog štaba za suzbijanje epidemije pod velikim opterećenjem i pritiskom.
Dodao je da su članovi Kriznog štaba za suzbijanje epidemije Predrag Kon, Branislav Tiodorović i Srđa Janković pod velikim pritiskom interesa svih da privreda opstane, ali i lekara koji su "drugačije politički orijentisani" i "idu" na njihov integritet što je, kako je rekao, tužno.
Radojičić je rekao da bi od utorka, ako bude zaravnjena kriva kao što u ovom trenutku deluje, mogao da se prati ovakav trend mera u zatvorenim prostorima, ali da se može razmatrati liberalniji pristup po pitanju rada bašta restorana i kafića.

"Do 2023. oznaka tajnosti na dokumentu o spomeniku Stefanu Nemanji"

On je izjavio da je 2023. krajnji rok kada bi Vlada Srbije trebalo da ukine oznaku tajnosti sa dokumenata o izgradnji spomenika Stefanu Nemanji, čime bi bilo omogućeno objavljivanje detalja i cene tog projekta.
"To je krajnji rok, ali u zavisnosti od procene situacije Vlada će objasniti celu tu priču", rekao je Radojičić za TV Prva, govoreći o razlozima zbog kojih ga poverenik za informacije od javnog značaja nije kaznio jer nije objavio tu informaciju.
Prema njegovim rečima Vlada je aktom iz juna 2018. te informacije označila tajnim i poverljivim a on kao gradjanin Srbije poštuje odluke Vlade.
"Očigledno je negativna kampanja usmerena prema meni, to mogu da razumem, sve je to deo politike, ali suštinski ne vidim da imam problem zato što jednostavno poštujem zakon Srbije", rekao je Radojičić i istakao da je suština da se sve radi po zakonu.

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article